Siirry sisältöön

Vantaa siirtyy uuteen aikaan älykkään kaukolämmön myötä

Vantaan Energian tavoittelee hiilinegatiivisuutta vuoteen 2030 mennessä. Yksi tärkeimmistä työkaluista tämän vastuullisen tavoitteen eteen on kaukolämpöverkon modernisointi. Älykäs kaukolämpö on jatkossa edullisin tapa lämmittää kiinteistöjä, sillä se parantaa energiatehokkuutta. Aiempaa tarkoituksenmukaisempi lämmönkulutus säästää siis paitsi rahaa, mutta myös luontoa.

Mistä älykkäässä kaukolämmössä oikein on kyse Vantaan Energian tuote- ja palvelukehityspäällikkö Esa Helteenvuori?

Olemme käynnistäneet Vantaalla lämmöntuotanto- ja jakelujärjestelmän modernisoinnin ilmastoystävällisemmäksi ja energiatehokkaammaksi älyteknologian ja uusien innovaatioiden avulla. Kerrostaloyhtiöiden kaukolämpötuote vaihtuu vähemmän lämpöä kuluttavaan ja rahaa säästävään Vantaan Energian älykkääseen kaukolämpöön, joka on edullisin tapa lämmittää. Käytännössä älykäs kaukolämpö otetaan käyttöön asentamalla kiinteistön lämmönjakokeskukseen etäohjattava lämmönsäädin ohjaamaan lämmityspiiriä sekä teollisuusmodeemi muodostamaan suojattu yhteys älykkään kaukolämmön tekoälypalveluun. Kyseessä ei siis ole erikseen myytävä lisäpalvelu, vaan kyseessä on hinnoittelumuutos, joka ei vaadi asiakkaalta toimenpiteitä.

Mitä älykkään kaukolämmön taustalla on?

Perinteisesti kaukolämpöyhtiöt ovat keskittyneet lämmön tuotannon, varastoinnin sekä jakelun kehittämiseen ja optimointiin. Mutta koska sillä on merkitystä, milloin ja kuinka paljon lämpöenergiaa kulutetaan, haluaa Vantaan Energia tukea asiakkaitaan lämmön käytön optimoimisessa tuomalla älykästä säätöä nyt myös kiinteistöihin asti.

Mitä modernisointi ja älykäs kaukolämpö tarkoittaa asiakkaille?

Asiakkaan suuntaan muutos näkyy konkreettisina hyötyinä. Modernisoinnin myötä muutosta syntyy sekä hintaan, asuinmukavuuteen, että ympäristövaikutuksiin.

 1. Älykäs kaukolämpö on jatkossa edullisin tapa hankkia kaukolämpöä.
  Älyteknologia optimoi lämmönkulutusta energiatehokkaammaksi ja tästä johtuen kaukolämpölaskut pienenevät. Kulutuspiikit tunnistetaan ja niitä voidaan optimoida. Esimerkiksi jos taloyhtiöissä aamusuihkut osuvat samaan aikaikkunaan, voidaan aamusuihkujen ajaksi priorisoida käyttöveden lämmittämistä lämpöpattereiden kustannuksella ilman, että asunnot ehtivät jäähtyä.
 2. Se parantaa asuinmukavauutta.
  Asumismukavuus paranee, sillä sekä ali- että ylilämmitys vähenee. Älyjärjestelmä tunnistaa tuulisen sään ja esimerkiksi kevätauringon vaikutukset sisälämpötilaan sääennusteen pohjalta ja reagoi lämmitystarpeeseen.
 3. Älykäs kaukolämpö on itsessään ympäristöteko.
  Vantaan Energian älykäs kaukolämpö on helppo ilmastoteko taloyhtiölle, sillä se ei vaadi isoja investointeja ja remontteja energiatehokkuuden parantamiseksi.

Entä mitkä ovat älykkään kaukolämmön hyödyt ympäristölle ja Vantaan Energialle?

 1. Älyteknologia auttaa meitä optimoimaan paitsi yksittäisten taloyhtiöiden, mutta myös koko kaukolämpöverkon toimintaa. Lämpöä ohjataan oikea määrä oikeisiin kohteisiin silloin kun sitä aidosti tarvitaan. Tämä vähentää kaukolämpöverkon lämpö- ja pumppaushäviöitä.
 2. Kulutuspiikkien tasaaminen optimoi koko lämpöverkon toimintaa ja ylimääräistä lämmitystarvetta. Kun kulutuspiikit tasaantuvat, ei kulutuspiikkien lämmöntarvetta tarvitse enää tuottaa kalliilla fossiilisilla lämmönlähteillä. Tämä tarkoittaa entistä hintavakaampaa ja ekologisempaa kaukolämpöä kaikille vantaalaisille myös jatkossa.
 3. Kiinteistöjen lämmitys vie noin neljäsosan kaikesta Suomessa käytetystä energiasta. Tärkeä keino vähentää lämmityksen ilmastovaikutuksia on kiinteistöjenenergiatehokkuuden parantaminen.
 4. Älykkään kaukolämpöjärjestelmän rakentaminen vauhdittaa vihreää siirtymää ja Vantaan Energiaa matkaa kohti hiilinegatiivista tulevaisuutta vuonna 2030.

Kerroit aiemmin, että älykäs kaukolämpö on jatkossa edullisin tapa lämmittää. Millaisen hintatakuun tämä muutos sisältää?

Modernisoinnin yhteydessä kaukolämmön yksikköhinta muuttuu, mutta myös lämmönkulutusta saadaan pienennettyä. Hinnoittelumuutos nostaa kustannuksia hetkellisesti noin 1 %, ennen kuin älykäs säätö alkaa vaikuttamaan, mutta älykkään säädön ansiosta energiakustannukset kuitenkin laskevat suhteessa vanhaan hinnoitteluun. Näin ollen Vantaan Energian älykäs kaukolämpö on asuinkerrostaloille edullisin tapa lämmittää.

Hinnanmuutos pähkinänkuoressa:

 • Muutoksen myötä kaukolämmön hinta nousee noin 1 %.
 • Tämä tarkoittaa tyypillisessä 80 neliön kerrostalohuoneistossa alle 70 sentin korotusta kuukaudessa.
 • Kaukolämpölaitteiston päivityksen myötä kiinteistön lämmönkulutus laskee keskimäärin 5 %, joka näkyy pienempinä kaukolämpölaskuina.

Mitä käyttöönottoon liittyy, edellyttääkö tämä remontteja tai muita muutostöitä?

Älykkään kaukolämmön käyttöönotto itsessään on helppo prosessi. Laitteiston asennus on ilmainen, eikä se vaadi toimenpiteitä taloyhtiöltä. Asennuskumppanimme sopii ajan kuhunkin taloyhtiöön isännöitsijän kautta.

Miten jakelujärjestelmän modernisointi etenee Vantaalla?

Olemme aloittaneet modernisoinnin asunto-osakeyhtiömuotoisista kerrostaloista ja tähän asti muutostyöt ovat edenneet joutuisasti. Tällä hetkellä asennuksia on suoritettu jo yli 200 kohteeseen ja työt jatkuvat koko vuoden, pyrimme saamaan kaikki kohteet asennettua vuoden 2024 loppuun mennessä. Tiedotamme muutostöistä ensin kohteiden isännöitsijöitä ja sen jälkeen lähdemme sopimaan sopivaa asennusaikaa.

Esa Helteenvuori
esa.helteenvuori@vantaanenergia.fi