Siirry sisältöön

Vähennä omaa ruokahävikkiäsi helposti

VE kuluttajauutiskirje 190819 hero

Tiesitkö, että lähes joka kymmenes hedelmä, peruna ja leipäpala päätyy kotitalouksissa roskiin? Suomalaisissa kotitalouksissa vuosittain yhteensä 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa heitetään turhaan pois. Samalla kun ruokahävikin hiilijalanjäljen tiedetään olevan suuri, unohtuu hävikin kuluttajalle tuottama taloudellinen tappio helposti: Suomessa ruokaa menee hukkaan henkilöä kohden vuosittain jopa sadan euron arvosta!

Oletko itse kiinnittänyt huomiota oman ruokahävikkisi määrään? Sen vähentäminen ei ole vaikeaa, mutta vaatii suunnitelmallisuutta. Näillä vinkeillä pienennät oman ruokahävikkisi määrää helposti:

1)   Suunnittele kauppareissut ja tulevat ateriat etukäteen. Ostoslistan tekeminen ja tulevan viikon ruokien suunnittelu on helppoa, mutta vaatii hieman aikaa ja suunnitelmallisuutta.

2)   Ota kuva jääkaapista ennen kauppaan lähtöä. Näin pystyt helposti tarkistamaan, mitä kaapista puuttuu, eikä turhia tuotteita tule ostettua.

3)   Auta kauppoja ja ravintoloita vähentämään omaa ruokahävikkiään ostamalla kaupassa punalaputettuja tuotteita ja hyödyntämällä ravintoloiden hävikkiruokaa toimittavia sovelluksia.

4)   Hyödynnä myös ruuantähteet. Kuivahtanutta leipäpalaa voi helposti hyödyntää köyhissä ritareissa, nuupahtaneita vihanneksia sosekeitossa ja puuron tähteitä leipätaikinassa.

5)   Muista, että parasta ennen -päiväys ei ole sama asia kuin viimeinen käyttöpäivä. Parasta ennen -merkintä tarkoittaa, että oikein säilytettynä kyseinen tuote säilyttää tyypilliset ominaisuutensa tähän päivämäärään asti. Tämän päivämäärän jälkeen jokin ominaisuuksista on saattanut heikentyä tai laatu huonontua, mutta jos tuote aistinvaraisesti vaikuttaa olevan hyvässä kunnossa, voi sitä huoletta käyttää. Viimeinen käyttöpäivä -merkintä taas kertoo sen, ettei tuotetta tule tämän päivämäärän jälkeen enää käyttää.

6)   Hyödynnä pakastinta. Esimerkiksi pilaantuvat banaanit kannattaa pilkkoa, pakastaa ja käyttää myöhemmin esimerkiksi smoothieissa.

7)   Ruokakauppaan ei kannata mennä nälkäisenä, jolloin tarpeettomia tuotteita tulee ostettua helposti.

8)   Vältä tarjoustuotteiden liiallista haalimista, jos et ole varma, että ne tulee käytettyä ennen niiden pilaantumista.

Hävikkiviikkoa vietetään 9.–15.9. Tänä vuonna kampanjan teemana on ruokahävikin ilmastovaikutukset. Lue lisää!