Siirry sisältöön

Uudet investoinnit vesi- ja tuulivoimaan kasvattavat uusiutuvan energian osuutta sähköntuotannossa

tahkoluodon merituulipuisto

Vantaan Energia etsii jatkuvasti uusia ratkaisuja päästöjen leikkaamiseen ja uusiutuvien energialähteiden osuuden lisäämiseen tuotannossaan. Merkittäviä investointeja uusiutuvan energian tuotantoon tehdään niin paikallisesti Vantaalla kuin muualla Suomessa ja Pohjoismaissa. Viimeisimmät investoinnit vesi- ja tuulivoimaan on tehty Vantaan Energian osakkuusyhtiöiden kautta.
 
– Energiantuotantoinvestoinnit, tuuli- ja vesivoima mukaan lukien ovat suuria hankkeita, jotka vaativat erittäin merkittävästi resursseja. Suomessa on tavallista, että näitä tehdään yhdessä muiden yhtiöiden kanssa. Näin myös Vantaan Energiassa on tehty, Vantaan Energian energiastrategiapäällikkö Sami Lehtiniemi kertoo.
 
Viime kesänä Vantaan Energia kasvatti vesivoiman tuotantoaan norjalaisen osakkuusyhtiönsä Svartisen Holding AS:n kautta. Vesivoiman osuus Vantaan Energian sähköntuotannosta on noin 40 prosenttia.
 
Viime aikoina on investoitu vahvasti myös tuulivoimaan: Vantaan Energia on mukana Suomen Hyötytuuli Oy:ssa ja EPV Energia Oy:ssa, jotka ovat molemmat kasvattaneet kapasiteettiaan hiljattain. Suomen Hyötytuuli osti elokuussa Kalajoella sijaitsevan Jokelan Tuulipuiston, joka koostuu 12 tuulivoimalasta. EPV Energian rakennuttama Kristiinankaupungin Metsälän tuulivoimapuisto, joka käsittää 34 voimalaa, avattiin puolestaan syyskuun lopussa. Vantaan Energian tuulivoimakapasiteetti on viisinkertaistunut viimeisen neljän vuoden aikana ja se kattaa tällä hetkellä noin 10 prosenttia yhtiön sähköntuotannosta.
 
Investointeihin Vantaan Energiaa ohjaavat paitsi omat arvot ja tavoitteet myös kasvava kysyntä.
 
– Haluamme vaikuttaa omalta osaltamme ilmastonmuutoksen hillintään ja parhaiten sen pystyy tekemään hankkimalla uusiutuvaa ja päästötöntä energiaa. Meiltä saa sekä sähkössä että kaukolämmössä erilaisia uusiutuvan energian tuotteita ja kehitämme niitä jatkuvasti vastaamaan asiakkaidemme tarpeita, Lehtiniemi toteaa.
 
Vantaan Energian tavoitteena on, että vuonna 2020 yhtiön sähkön ja lämmöntuotannosta 35 prosenttia tuotetaan uusiutuvalla energialla ja yhteensä 55 prosenttia tuotetaan uusiutuvalla sekä muulla päästökaupan ulkopuolisella energialla. Sähköntuotannon osalta tuoreet investoinnit vesi- ja tuulivoimaan kasvattavat päästöttömän ja uusiutuvan tuotannon osuuden  jo yli 60 prosenttiin.