Siirry sisältöön

Työ- ja elinkeinoministeriöltä 1,6 miljoonan investointituki Vantaan Energian hankkeelle KWH Freezen pakastevaraston hukkalämpöjen hyödyntämiselle

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt 1,6 miljoonan euron investointituen Vantaan Energian hankkeelle, jossa KWH Freezen pakastevarastosta syntyvät hukkalämmöt voitaisiin hyödyntää Vantaan kaukolämpöverkossa kotien ja liikekiinteistöjen lämmittämiseen.

Tällä hetkellä esisuunnitteluvaiheessa olevassa hankkeessa on tarkoitus rakentaa järjestelmä, jossa Vantaan Viinikkalassa sijaitsevan KWH Freezen pakastevaraston jäähdytyksen lauhde-energiaa otetaan talteen. Jäähdytyksestä talteen otetun lauhdelämmön lämpötila nostetaan uusiutuvalla sähköllä toimivilla lämpöpumpuilla kaukolämpöverkkoon soveltuvaan lämpötilaan. Talteen kerättävä lämpö on tarkoitus hyödyntää Vantaan kaukolämpöverkossa jo vuonna 2025. KWH Freezen pakastevarastosta talteen otettu energiamäärä voisi olla vuositasolla jopa 42 GWh, joka vastaa 2300 keskimääräisen omakotitalon vuosikulutusta.

Vantaan Energia tähtää hiilinegatiiviseen energiantuotantoon vuoteen 2030 mennessä. Hukkalämpöjen hyödyntämisellä on tavoitteen saavuttamisessa merkittävä rooli. Suunnitelmien mukaan hukkalämpöjä voitaisiin saada tulevaisuudessa talteen huomattavasti nykyistä enemmän.

”Toimintamme ytimessä on saada energia ja rajalliset resurssit kiertämään mahdollisimman fiksusti niin, että lämpö Vantaalla on asiakkaille tulevaisuudessakin edullista ja toimitusvarmaa. Laskelmiemme mukaan hukkalämpöä olisi tarjolla hyödynnettäväksi huomattavasti enemmän. Esisuunnitteluvaiheessa oleva Lämmön kausivarasto lisäisi entisestään mahdollisuuksiamme myös varastoida hukkalämpöä kesällä talvea varten, jos etenemme hankkeen toteutukseen”, Energiapalveluliiketoiminnan johtaja Matti Wallin sanoo.

KWH Freeze on Suomen suurin toimija pakastettujen elintarvikkeiden varastoinnissa. Yritys on jo pitkään kasvanut voimakkaasti, ja Vantaan Viinikanmetsän varastot käsittävät noin 85 000 m2 lämpötilasäädeltyjä elintarvikelogistiikka tiloja. Perheomisteiseen KWH-yhtymään kuuluva KWH Freeze palvelee kaikenkokoisia asiakkaita – pienistä yhden lavan asiakkaista suuriin 10 000 lavan asiakkaisiin.

”Kylmän tuottamisessa syntyvälle hukkalämmölle on KWH Freezellä etsitty hyödyntämismahdollisuuksia jo pitkään. Vaikka yritys lämmittää omien kiinteistöjen kaikki lämpimät tilat hukkalämmöllä, niin lämpöä joudutaan haihduttamaan kylmäprosessin ylläpitämiseksi myös ”taivaalle”. Käynnissä olevan projektin myötä on mahdollista saada kaikki hukkalämpö hyötykäyttöön ja näin siirtymään hiilineutraaliin/negatiiviseen pakastevarasto toimintaan”, KWH Freezen toimitusjohtaja Peter Lång kertoo.

Lisätietoja: 

Matti Wallin, liiketoimintajohtaja Energiapalvelut, Vantaan Energia Oy
matti.wallin@vantaanenergia.fi
p. 044 723 5782

Peter Lång, toimitusjohtaja, Oy KWH Freeze Ab
peter.lang@kwhfreeze.fi
p. 020 778 6211

Vantaan Energia

Olemme yksi Suomen suurimmista kaupunkienergiayhtiöistä ja ratkaisemme aikamme suurimpia haasteita varmistamalla, että energia ja rajalliset resurssit kiertävät mahdollisimman fiksusti. Tähtäämme energiantuotannon hiilinegatiivisuuteen vuonna 2030. Kehitämme jatkuvasti uutta, jotta vantaalaisilla olisi tarjolla edullista, toimitusvarmaa ja kestävää energiaa ja siihen liittyviä palveluita nyt ja tulevaisuudessa. www.vantaanenergia.fi

 

KWH Freeze

KWH Freeze on Suomen suurin toimija pakastettujen elintarvikkeiden varastoinnissa. KWH Freeze kuuluu perheomisteiseen KWH-yhtymään, joka valmistaa muun muassa hiomatuotteita ja vesilukkoja. Lisäksi konserni on Suomen johtava satamaoperaattori. Vakavaraisen omistajan ansiosta olemme jo monien vuosien ajan voineet investoida voimakkaaseen kasvuun. Panostamme omien ja asiakkaidemme IT-järjestelmien integraatioihin, jotta tavaroita olisi vielä helpompi ja sujuvampi seurata. Asiakkaitamme ovat mm. tukkuliikkeet, elintarviketeollisuuden toimijat sekä pakasteiden maahantuojat. Palvelemme kaikenkokoisia asiakkaita – pienistä yhden lavan asiakkaista suuriin 10 000 lavan asiakkaisiin.