Siirry sisältöön

Turun seudulla kierrätetään keskimääräistä paremmin. Taitoja voi testata Roskien lajittelun SM-kisoissa Raisiossa!

roska sm1

Turun ja Salon seudulla osataan lajitella paremmin lasia, metallia ja kartonkia kuin Suomessa keskimäärin. Sen sijaan biojätteen lajittelussa on vielä kehittämisen varaa. Tämä käy ilmi Lounais-Suomen Jätehuollon toimialueella tehdyissä tutkimuksissa, joissa selvitettiin polttokelpoisen sekajätteen koostumusta. Nyt Turun seudun asukkailla on mahdollisuus näyttää kierrätystaitonsa: Vantaan Energia järjestää tänä kesänä Roskien lajittelun SM-kisat. Kisan toinen osakilpailu järjestetään Raision Myllyssä tänä perjantaina 5.5. Ensimmäiset leikkimieliset SM-kisat järjestettiin viime kesänä. Niiden tarkoitus on kasvattaa suomalaisten kierrätysintoa ja -taitoa. Kisaan voi osallistua myös kotona pelaamalla mobiili- ja digiversiona saatavaa Roskapeliä, jossa lajittelun salat aukeavat pelin tuoksinassa. Roskapelissä parhaan tuloksen saanut pääsee mukaan finaaliin, joka järjestetään Tikkurila Festivaaleilla lauantaina 22.7.

– Vuoden 2016 alusta lähtien kotitalouksien jätteitä ei ole enää lain mukaan saanut viedä kaatopaikoille. Tavoitteena on, että syntyvä jäte lajiteltaisiin jo kotona mahdollisimman hyvin kierrätykseen. Jäljelle jäävä sekajäte käytetään energiantuotantoon, eli siitä valmistetaan polttamalla sähköä ja kaukolämpöä, kertoo Vantaan Energian viestintä- ja henkilöstöjohtaja Mervi Suorsa.

Tällä hetkellä liki puolet yhdyskuntajätteestä poltetaan Suomen kahdeksassa jätepolttolaitoksessa. Vantaan Energian jätevoimala on Suomen suurin. Siellä 1,5 miljoonan suomalaisen sekajätteet poltetaan energiaksi.

– Jätteiden polton kannalta haitallisimpia ovat sekajätteen sekaan heitetyt sähkö- ja elektroniikkaromu, vaaralliset jätteet ja metallit. Säilykepurkit eivät sula jätevoimalan arinalla. Roskien lajittelun SM-kisoilla haluamme innostaa suomalaisia lajittelemaan, jotta kierrätyskelpoiset materiaalit saataisiin uusiokäyttöön, ja poltettavaksi päätyisi vain kierrätykseen kelpaamaton sekajäte, Suorsa toteaa.

Nykyisen EU-direktiivin mukaan puolet yhdyskuntajätteestä pitäisi kierrättää vuoteen 2020 mennessä. Suomessa kierrätyksen osuus on tällä hetkellä 34 prosenttia, joten kirittävää löytyy. Paperia, kartonkia ja lasia suomalaiset osaavat jo hyvin kierrättää, mutta muuten kotitalouksien kierrätysinto laahaa edelleen alle eurooppalaisen keskiarvon.

– Halusimme laajentaa Roskien lajittelun SM-kisoja tänä vuonna uusille paikkakunnille, kuten Raisioon, jotta suomalaisten kierrätysinto ja -taidot saisivat lisäpotkua ympäri maata, Suorsa jatkaa.

Biojätteen lajittelu kasvuun Turun seudulla
– Polttokelpoisen sekajätteen koostumusta selvitettiin Lounais-Suomen Jätehuollon toimialueella yhteensä neljässä tutkimuksessa vuosina 2015 ja 2016.* Tutkimuksissa lajiteltiin käsin yhteensä noin 10 000 kiloa roskapussien sisältämää jätettä. Tulosten perusteella tällä seudulla eksyy polttokelpoisen jätteen sekaan vähemmän lasia, metallia ja kartonkia kuin valtakunnallisesti keskimäärin, toteaa Lounais-Suomen Jätehuollon ympäristökouluttaja Miia Jylhä.

Tutkimuksen aikaan biojätteen kierrätys oli alueella muuta Suomea vähäisempää, sillä biojätteen keräys asuinkiinteistöiltä käynnistyi vasta vuoden 2016 alussa. Erilliskeräyksen ansiosta biojätteen osuus polttokelpoisesta jätteestä on laskenut selvästi: syksyn 2016 tutkimuksissa biojätteen osuus oli noin 34 prosenttia, eli noin 2 prosenttia valtakunnallista keskiarvoa suurempi.

– Elintarvikeperäistä biojätettä päätyy polttokelpoisen jätteen joukkoon vielä paljon. Siitä noin 40 prosenttia on alun perin syötäväksi tarkoitettuja elintarvikkeita. Polttokelpoiseen jätteeseen kuuluvat ainoastaan kierrätykseen sopimattomat ja ympäristölle vaarattomat jätteet, Jylhä muistuttaa.

Tutkimuksien mukaan jätteen polttokelpoisuus on hyvällä tasolla: noin 90 prosenttia Salon seudun ja 92 prosenttia Turun seudun polttokelpoisesta jätteestä oli energiantuotantoon hyvin sopivaa. Lajitteluasemien vastaanottoon kuuluvia suuria esineitä, rakennusjätteitä ja haravointijätteitä löytyi kuitenkin kaikista kuormista.

Roskia lajitellaan kilpaa Raision Myllyssä
Tänä vuonna Roskien lajittelun SM-kisojen osakilpailu järjestetään ensimmäistä kertaa Raision Myllyssä, jossa Turun seudun asukkaat pääsevät näyttämään lajittelutaitonsa. Osakilpailu järjestetään perjantaina 5.5. Yhteensä osakilpailuja järjestetään seitsemän, kuudessa eri kaupungissa: Vantaalla, Raisiossa, Helsingissä, Lempäälässä, Joensuussa ja Espoossa.

Vauhdikkaalla lajitteluradalla kilpailijat voivat testata tietojaan siitä, mihin keräysastiaan mikäkin roskakuutio kuuluu. Kilpailu on avoin kaikille vuonna 2003 ja sitä aiemmin syntyneille. Ennakkoilmoittautumisia ei tarvita, vaan kisaan voi osallistua saapumalla paikalle. Lajittelua voi treenata pelaamalla mobiili- ja digipelinä toimivaa Roskapeliä, johon pääsee osoitteesta www.roskamestari.fi/roskapeli.

– Roskapelissä oppii ohimennen pelaamalla, miten erilaisia roskia kuuluisi lajitella oikein. Peliä voi käyttää apuna vaikka koulujen opetuksessa. Viime vuonna digipeliä pelattiin yli 10 000 kertaa. Tänä vuonna pelistä on saatavana myös mobiiliversio. Sen avulla voi treenata lajittelua tai osallistua itse kisaan vaikka bussimatkan aikana, Mervi Suorsa vinkkaa.

Roskien lajittelun SM-kisan finaali käydään Tikkurila Festivaalin päälavalla lauantaina 22.7. Finaalissa toisistaan mittaa ottavat osakilpailujen parhaat lajittelijat sekä Roskapelissä parhaan tuloksen saanut kilpailija. Finaalin voittaja saa tittelin Roskamestari 2017 ja palkinnoksi kahden hengen matkan Singaporeen, maailman siisteimpään kaupunkiin. Osakilpailuissa päivän viisi parasta saavat lipun Tikkurila Festivaaleille. Myös Roskapelin viisi parasta pelaajaa palkitaan festivaalilipulla.

Osakilpailujen aikataulu:

1. Dixi, Vantaa: perjantai 28.4. klo 12–16
2. Mylly, Raisio: perjantai 5.5. klo 12–16
3. Narinkkatori, Helsinki: perjantai 26.5. klo 14–18
4. Ideapark, Lempäälä: perjantai 2.6. klo 12–16
5. Kävelykatu, Joensuu: maanantai 5.6. klo 13–17
6. Sello, Espoo: lauantai 1.7. klo 12–16
7. Hiekkaharju, Tikkurila Festivaali: perjantai 21.7.
Finaali: Hiekkaharju, Tikkurila Festivaali: lauantai 22.7.

Lisätietoja Roskien lajittelun SM-kisoista: www.roskamestari.fi

Roskien lajittelun SM-kisojen ensimmäisessä Dixin osakilpailussa oli mukana kisaamassa Miss Suomi Shirly Karvinen. Painolaatuisia kuvia kisoista voit ladata tästä Dropbox-linkistä!
Kuvat: Samir Abya / Vastavirta

Lisätietoja Roskien lajittelun SM-kisoista:
Vantaan Energia Oy
Viestintä- ja henkilöstöjohtaja Mervi Suorsa
puh. 050 553 0802, mervi.suorsa@vantaanenergia.fi
www.vantaanenergia.fi

Lisätietoja Lounais-Suomen Jätehuollon teettämistä tutkimuksista:
Lounais-Suomen Jätehuolto Oy
ympäristökouluttaja Miia Jylhä
Puh. 020 728 2114, miia.jylha@lsjh.fi
www.lsjh.fi

Lounais-Suomen Jätehuolto osallistuu Roskien lajittelun SM-kisojen Raision osakilpailuun. Infopisteelle voi tulla keskustelemaan oman kodin jätehuollon järjestämisestä ja seudun jätehuollon palveluista.

* Lounais-Suomen Jätehuollon toimialueella tehdyissä tutkimuksissa roskapussien sisältöjä tutkittiin Topinojan jätekeskuksessa Turussa keväällä 2015 ja syksyllä 2016 sekä Korvanmäen jätekeskuksessa Salossa keväällä ja syksyllä 2016.