Siirry sisältöön

Tiesitkö? Tästä syystä sähkön hinta laskee

VE kuluttajauutiskirje 3001208

Valppaalta sähkön ystävältä ei ole varmasti jäänyt huomaamatta sähkön markkinahinnan aleneminen. Siihen ovat vaikuttaneet esimerkiksi poikkeuksellisen lauha ja tuulinen talvisää sekä runsaat vesisateet pohjoismaiden alueella.

Lämpötila pohjoismaissa on kuluneena talvena ollut muutaman asteen normaalia korkeampi, minkä myötä sähkön kulutus on ollut tavallista alhaisempi. Sähkönkulutus Suomessa yhteensä oli keskimäärin tammikuussa noin 10 000 MWh/h. Kotitalouksien sähkönkulutus kattaa noin puolet Suomen sähkönkulutuksesta.

Tammikuun useiden tuulivirtausten seurauksena Suomen tuulivoiman tuotanto kasvoi voimakkaasti – jopa 100 %. Tammikuun tuulivoiman tuotanto oli keskimäärin jopa 1200 MWh/h, kun vuoden takainen vastaava lukema oli ainoastaan 600 MWh/h.

Lisäksi Pohjoismaiden runsaat vesisateet ovat vahvistaneet vesivoimaloiden varastoaltaita. Myös lunta on kertynyt normaalia enemmän, mikä tulee näkymään ensi kevään ja kesän korkeina tulovirtaamina. Tämä on johtanut sähkön hinnan laskuun Norjassa – ja siten myös muualla Pohjoismaissa.

Viime viikkojen poikkeukselliset sääolosuhteet ovat laskeneet spot-hintoja huomattavasti. Alhaisten spot-hintojen myötä myös sähkön johdannaishinnat ovat olleet laskussa. Spot-hintojen odotetaan pysyvän melko matalalla tasolla, mikäli sääolot eivät normalisoidu lähiaikoina.