Siirry sisältöön

Tekoäly lisää Vantaan Energian Jätevoimalan toimintavarmuutta entisestään

Vantaan Energia ja Sumitomo SHI FW (SFW) jatkavat yhteistyötään laajentamalla jo aikaisemmin Martinlaakson voimalaitoksen biokattilan osalta käyttöönotettuja digitalisaatioratkaisuja Jätevoimalalle. Tavoitteena on lisätä energiantuotannon toimintavarmuutta entisestään prosessidatan, analytiikan ja tekoälyn hyödyntämiseen perustuvilla digitalisaatioratkaisuilla.

Vantaan Energian ja Sumitomo SHI FW:n (SFW) yhteistyö jatkuu projektilla, jossa Vantaan Energian Jätevoimalan energiantuotannon toimintavarmuutta lisätään entisestään digitalisaatioratkaisun avulla. Käyttöönotettavalla ratkaisulla Jätevoimalan energiantuotannon prosessidataa analysoidaan ja hyödynnetään tuotannossa laajemman prosessi-informaation muodossa. Ratkaisumalli visualisoi Jätevoimalan energiantuotantoprosessin likaantumista tunnusluvuiksi ja graafeiksi sen toiminnasta vastaaville käyttäjille reaaliaikaiseen prosessidataan perustuen. Kattilan likaantumisen ennustamisella pyritään vähentämään tuotantolaitteistolle aiheutuvaa rasitusta ja mahdollistamaan jätteen polttoprosessin entistä suunnitelmallisempi tuotanto.

– Jätevoimalaitoksen digitalisaatioratkaisun käyttöönotto on luonnollinen jatkumo aiemmalle menestyksekkäälle yhteistyöllemme Martinlaakson voimalaitoksella. Vantaan Energia on loistava kumppani ja asiakas, joka tunnistaa digitaalisten palveluiden hyödyt ja ottaa ne käyttöön voimalaitoksen operoinnissa, sanoo SFW:n digitaalisen liiketoiminnan palveluiden kehityspäällikkö Markus Keskiruokanen.

Vantaan Energia ja SFW aloittivat yhteistyönsä vuonna 2019 alkaneessa pilottihankkeessa, jossa Martinlaakson voimalaitoksen biokattilalle kehitettiin ja käyttöönotettiin prosessidataan, analytiikkaan ja tekoälyn hyödyntämiseen perustuva digitalisaatioratkaisu, jolla voimalaitoksen tehoa voidaan optimoida. Ratkaisun ansiosta Vantaan Energia on pystynyt jo vuodesta 2020 lähtien lisäämään biopolttoaineiden käyttöä ja samalla vähentämään fossiilisia polttoaineita energiantuotannossa. Lopputuloksena saavutettiin sekä matalammat hiilidioksidipäästöt että edullisemmat käyttökustannukset.

– Yhteistyömme tulokset SFW:n digitaalisten palvelujen osalta ovat olleet erittäin hyviä, ja näin ollen uskallamme odottaa onnistumisia myös Jätevoimalalle kehitettyjen ratkaisujen osalta, kertoo Vantaan Energian tuotantoinsinööri Samuli Björkbacka.

Vantaan Energian tavoitteena on luopua fossiilisista polttoaineista energiantuotannossa mahdollisimman nopeasti ja edetä kohti hiilinegatiivisuutta vuonna 2030.

Lisätiedot

Samuli Björkbacka, tuotantoinsinööri, Vantaan Energia
samuli.bjorkbacka@vantaanenergia.fi
p. 050 331 0217

Markus Keskiruokanen, digitaalisen liiketoiminnan palveluiden kehityspäällikkö, Sumitomo SHI FW (SFW)
markus.keskiruokanen@shi-g.com
p. 040 550 0138