Siirry sisältöön

Tänään vietetään pohjoismaista Sähkön päivää!

Sahkon paiva logo

Sähkö on tärkeimpiä hyödykkeitämme Suomen pitkässä, pimeässä ja kylmässä talvessa. Se on läsnä kaikkialla ja helpottaa elämäämme. Sähkön ansiosta meille jää enemmän vapaa-aikaa. Suomen sähköala tuottajista urakoitsijoihin juhlistaa tänään lauantaina pohjoismaista Sähkön päivää.

Suomen sähköjärjestelmää pidetään kansainvälisesti onnistuneena. Sähköä tuotetaan monesta eri lähteestä, mikä varmistaa sen saatavuuden kaikissa tilanteissa. Jo 79 prosenttia (2015) sähköntuotannostamme on päästötöntä ja energiatehokas lämmön ja sähkön yhteistuotantomme kerää kiitosta maailmalla. Suomi on ensimmäisenä maailmassa ottanut käyttöön kotitalouskohtaiset, etäluettavat sähkönkäytön tuntimittarit, joiden avulla sähköasiakkaat saavat tarkempaa tietoa omasta kulutuksestaan. Asiakkaat voivat nyt aikaisempaa paremmin vaikuttaa sähkönkäyttöönsä ja sen ajoitukseen, minkä lisäksi säästetty sähkö näkyy aiempaa reaaliaikaisemmin sähkölaskussa.

Sähkö taipuu moneksi

Sähkö tuli Suomeen 1880-luvulla, jolloin sitä käytettiin tehtaiden valaisuun. Nykypäivänä koko yhteiskuntamme toimii sähkön varassa: IT-järjestelmät, teollisuuden koneet, kodinkoneet ja sähköinen liikenne helpottavat sekä työelämäämme että tavallista arkea. Sujuvamman arjen lisäksi elämme sähkön ansiosta pidempään: sairaaloihin kehitetyt sähköiset laitteet ovat vieneet terveydenhuoltoa huimasti eteenpäin.

Sähkön merkitys korostuu Suomessa erityisesti keskellä talvea, kun päivänvaloa on vähän ja lämpömittari pakkasen puolella. Valaistus helpottaa myös kotiaskareiden suorittamista, joihin vielä 1900-luvun alussa, ilman sähköisiä kodinkoneita, kului lähes neljä kertaa enemmän aikaa kuin tänä päivänä. Myös nykyaikaisten viestintävälineiden käyttö perustuu sähkön helppoon ja edulliseen saatavuuteen.

Kuluttajia kiinnostaa yhä enemmän mahdollisuus tuottaa itse osa käyttämästään sähköstä. Erityisesti aurinkosähkön tuottaminen on herättänyt mielenkiintoa kuluttajien keskuudessa. Sähköyhtiöt Suomessa tarjoavatkin tänä päivänä monia mahdollisuuksia ostaa aurinkopaneelit katolle valmiina palveluna. Mahdollisen ylijäämäsähkön voi myydä jo usealle kotimaiselle sähköyhtiölle. Oman paneelin liittämisestä sähköverkkoon on olemassa Energiateollisuus ry:n ohje.

Seuraa Sähkön päivän kampanjointia Twitterissä: #Sähkönpäivä