Siirry sisältöön

Suomen ensimmäinen geotermistä lämpöä kaukolämpöverkkoon tuottava laitos käynnistyi Vantaalla

Vantaan Energian geoterminen lämpölaitos Vantaan Varistossa on valmis. Laitos on valmistumishetkellään Suomen ensimmäinen geoterminen lämpölaitos, jossa syntyvä puhdas ja täysin uusiutuva maalämpö ohjataan kaukolämpöverkkoon ja myydään sieltä maalämmöstä kiinnostuneille asiakkaille. Kyseessä on pilottilaitos, jossa tutkitaan maalämmöllä tuotetun lämmön mahdollisuuksia kaukolämmön tuotannossa. Laitoksen rakentamisesta on vastannut Quantitative Heat.

 

Variston lämpökeskuksen tontille Vantaalle rakennetun geotermisen lämpölaitoksen ansiosta Vantaan Energia pystyy jatkossa tuottamaan kaukolämpöä täysin uudella tavalla maalämpöön pohjautuen. Vantaalaisten kaukolämpöasiakkaiden on jatkossa mahdollista lämmittää kotinsa maalämmöllä kaukolämpöverkon kautta. Variston geolämpölaitos parantaa myös Vantaan energiaomavaraisuutta lisätessään uusiutuvan lämmön osuutta lämmöntuotannossa. Vantaan Energian geolämpölaitos tuottaa noin 1400 MWh lämpöä. Tämä vastaa volyymiltään noin 35 perinteistä maalämpökaivoa.

Alkuperäisen rakennussuunnitelman mukaan QHeatin oli tarkoitus porata yksi maaperän lämpöenergiaa hyödyntävä kahden kilometrin syvyinen lämpökaivo. Muun muassa kallioperän haasteiden takia alkuperäinen suunnitelma korvattiin kolmella 800 metriä syvällä kaivolla.

Variston laitoksessa tutkitaan myös geotermisen lämpölaitoksen soveltuvuutta kaukolämmön energiavarastoksi, joka mahdollistaisi energian kausivaihteluiden tasaamisen.

– Geoterminen lämpölaitos tarjoaa asiakkaillemme geotermisen maalämmön edut ilman omaa investointia huolettomana palveluna ja vakaaseen hintaan. Geoterminen lämpö on erinomainen lisä muiden Uusiolämpö-tuotteidemme rinnalle ja on innovatiivinen tapa tuottaa uusiutuvaa lämpöä yhtenä ratkaisuna kohti tavoitettamme olla hiilinegatiivinen energiayhtiö vuoteen 2030 mennessä. Variston pilottiprojektista saimme arvokasta oppia syvien georeikien poraamisesta. Tekniikan ja kannattavuuden osalta on vielä haasteita, mutta tämänkin projektin aikana kuljimme valtavan kehitysmatkan ja viimeinen geolämpökaivo syntyi kuudessa viikossa, kertoo Vantaan Energian energiapalveluliiketoiminnan johtaja Matti Wallin.

– Vantaan Energia on rohkea energia-alan muutoksentekijä, joka hakee aktiivisesti uusia ratkaisuja saavuttaakseen ilmastotavoitteensa. On hienoa toteuttaa hanke, jolla voidaan korvata fossiilisia polttoaineita kaukolämmön tuotannossa ja siten muuttaa kaupungin lämmitystä hiilineutraalimmaksi ja vähäpäästöisemmäksi. QHeatin missiona on olla mukana vauhdittamassa yhteiskunnan siirtymistä puhtaaseen energiaan, sanoo QHeatin toimitusjohtaja Erika Salmenvaara.

Hiilinegatiiviseksi vuoteen 2030 mennessä tähtäävä Vantaan Energia on edullisen ja vähäpäästöisen lämmöntuotannon edelläkävijä, joka hyödyntää kiertotalouden ja uuden teknologian mahdollistamia ratkaisuita energiantuotannossaan. Vantaan Energia tarjoaa asiakkailleen pääkaupunkiseudun edullisinta kaukolämpöä.

 

Lisätiedot

Matti Wallin, johtaja, Energiapalvelut-liiketoiminta, Vantaan Energia Oy
+ 358 44 723 5782
matti.wallin@vantaanenergia.fi

Erika Salmenvaara, toimitusjohtaja, Quantitative Heat Oy
+ 358 40 083 1551
erika.salmenvaara@qheat.fi