Siirry sisältöön

Sähkönmyynti mullistuu ja tiedossa on lisää yhdistymisiä

Suuryritykset 03 2019 MinaEnnustan LR

Kerroimme keväällä perustavamme kymmenen eri puolilta Suomea olevan yrityksen kanssa yhteisen sähkönmyyntiyhtiön sekä erillisen palveluyhtiön. Tämän vielä nimettömän yhtiön toiminta käynnistyy keväällä 2020 ja sillä on asiakkaita n. 400 000. Yhdessä meistä tulee Suomen neljänneksi suurin sähkönmyyjä.

Uuden yrityksen perustamisessa kyse on toimintatavan muutoksesta, jollaisten ennustan yleistyvän sähkömarkkinalla tulevina vuosina. Se tapahtuu vastauksena jatkuvasti kovenevaan kilpailuun ja kasvavaan tarjontaan.

Tänä päivänä Suomessa on noin 70 erilaista sähkönmyyntiyhtiötä. Ero esimerkiksi teleoperaattoritoimialaan on huomattava. 2000-luvun alun hyperkilpailun hiivuttua, operaattoribisnestä pyörittää käytännössä vain kourallinen suuria toimijoita. Minä ennustan, että sähkömarkkinalla tullaan näkemään samanlainen muutos; toimijoiden määrä vähenee ja koko kasvaa. Merkkejä tästä on jo nähtävillä ja kilpailu asiakkaista todella tiukkaa.

Lähdemme kohti tätä muutosta eturintamassa. Haluamme varmistaa, että olemme asiakkaidemme valinta myös tulevaisuudessa. Tämä edellyttää paitsi parempia palvelukokemuksia myös kustannustehokkuutta ja sitä kautta parempaa hintakilpailukykyä. Etenkin digitaalisissa palveluissa energia-alan kehitys on selvästi jäljessä muita.

Kilpailu asiakkaista on juuri nyt todella tiukka. Epävarmassa tilanteessa suurten palvelukehitysinvestointien kanssa ollaan varovaisia ja vähitellen niiden taso tippuu yhä kauemmas tämän päivän vaatimuksia. Esimerkiksi asiakaskokemukseen kohdistuvat odotukset muodostuvat pääosin kokemuksista toisilta toimialoilta, eivät toisista energiayhtiöistä. Sama koskee niin yksityis- kuin yritysasiakkaitakin.

Asiakastyytyväisyyden kasvattamiseksi tarvitaan osaamista ja investointeja, jotka laajempi ja pysyvämpi asiakaskunta mahdollistaa. Yhteisyrityksen kautta pyrimme siis vastaamaan näihin ajankohtaisiin haasteisiin.

Käynnissä oleva kehitys muuttaa pitkällä aikavälillä väistämättä koko alan liiketoimintamalleja ja tarjoomaa. Digitalisaatio tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia. Esimerkiksi palveluyhtiömme tulee tarjoamaan konkreettisia välineitä aurinkoenergian käytön edistämiseen ja energiatehokkuuden arviointiin. Ostajana voivat olla myös muut energia- ja infra-alan toimijat.

Olipa kyse sitten ilmastokriisin pysäyttämisestä tai palvelun laadun kehittämisestä, Vantaan Energia haluaa olla kärkiporukassa viemässä asioita eteenpäin. Siksi olemme omistajana vahvasti mukana tässä uudentyyppisessä yrityksessä.

Jukka Toivonen
toimitusjohtaja
Vantaan Energia Oy