Siirry sisältöön

Sähkön hinnan A-B-C

VE Uutiskirje 9 20182

Kesän ennätyshelteet ja kuivuus sekä niitä edeltänyt pakkastalvi — viime aikoina on säitä pidellyt ja se heijastuu myös sähkön hintaan. Mistä palasista sähkön hinta oikein koostuu ja mitkä asiat siihen vaikuttavat?

Sähkön kokonaishinta muodostuu kolmesta osasta: sähköenergian hinnasta, sähkönsiirron hinnasta sekä sähkö- ja arvonlisäveroista.

Asiakas pystyy vaikuttamaan omaan sähkölaskuunsa kilpailuttamalla sähkön myyntihinnan. Kannattaa myös valita itselle sopivin sopimustyyppi. Hinta määräytyy niissä eri tavoin ja lisäksi voi valita, haluaako vesi-, tuuli-, bio- tai aurinkotuotettua sähköä tai sekasähköä.

Sen sijaan sähkönsiirtoon ei ole mahdollista vaikuttaa. Asiakas maksaa siitä, että sähkö siirretään tuotantolaitoksesta kotiin töpseliin. Lisäksi siirtohinnalla katetaan kantaverkon rakentamista ja ylläpitämistä, käytönvalvontaa ja vikojen korjausta tilanteessa kuin tilanteessa.

Sähköstä maksetaan sähköveroa sekä arvonlisäveroa, joista päätetään valtion tasolla. Näin ollen asiakkaalla sen paremmin kuin myyjälläkään ei ole mahdollisuutta vaikuttaa niihin. ”Arvonlisäveron osuutta voi kuitenkin pienentää kilpailuttamalla sähkön myyntihintaa. Asiakas maksaa sähköstään verollista hintaa, joten myyntihinnan laskiessa pienenee myös arvonlisäveron osuus”, sanoo Vantaan Energian Trader Kai Mäkelä.

”Omalla energiantuotannolla – esim. aurinkopaneeleilla – on mahdollista pienentää sähkölaskua. Paikallisesti tuotettua sähköä ei tietenkään tarvitse siirtää ja samalla säästyy sähkö- ja arvonlisäverolta”, Mäkelä sanoo. 

Aurinkoa vai sadetta?

Entäpä se hellekesä, miten se liittyy sähkön hintaan? Sää vaikuttaa sähkön myyntihintaan, sillä Pohjoismaissa iso osa sähköstä tuotetaan vesivoimalla. Kuivan kesän ja sitä edeltäneen kuivan pakkastalven jäljiltä Norjassa ja Ruotsissa on huono vesitilanne, allastasot ovat laskeneet historiallisen alas. Tämä nostaa sähkön hintaa.

”Kuluttajien on syytä toivoa oikein sateista syksyä”, Kai Mäkelä sanoo.

Myös tulevalla talvella on väliä, koska pakkaset luonnollisesti vaikuttavat sekä sähkön tuotantoon että hintaan. Kun Suomessa on kova pakkanen, sähköä kuluu ja kaikki tuotantotavat ovat käytössä kovan kuormituksen kattamiseksi. Silloin etenkin sähkön markkinahintaan sidotun pörssisähkösopimuksen tehneiden kannattaa miettiä, paneeko pesukoneen päälle tai lämmittääkö saunan ruuhkapiikkeinä eli aamulla tai alkuillasta, kun ihmiset palaavat töistä kotiin.

Sähkön hintaan vaikuttavat myös päästöoikeuksien ja hiilen markkinahinnat. Näiden kallistuminen on nostanut sähkön hintaa. Esimerkiksi päästöoikeuden hinta on noussut kuluvan vuoden aikana vajaasta 8 eurosta nykyiselle 23-24 euron tasolle per hiilidioksiditonni. Heikko vesitilanne on puolestaan nostanut vesivoiman hinnan kalliimman Keski-Euroopan tasolle, missä hiilellä tuotetun sähkön osuus on Pohjoismaita merkittävämpi.

Jos sähkölaskuaan haluaa pienentää, on tietenkin fiksua miettiä omaa sähkönkulutustaan ja pyrkiä vähentämään sitä. Samalla voi antaa oman panoksensa kestävään kehitykseen ja luonnonvarojen vastuulliseen kulutukseen. Kesät talvet.