Siirry sisältöön

Sähköautot tulossa myös Suomeen

VE Uutiskirje 3 20173

Sähköautojen määrä kasvoi Trafin tilastojen mukaan vuoden aikana yli kaksinkertaiseksi, yhteensä 3 285 autoon. Määrä ei ole vielä suuren suuri, mutta sähköautot alkavat olla arkipäivää myös Suomessa. Erityisesti ladattavien hybridien määrä nousi vauhdilla. Sähköautoja tuodaan paljon myös käytettynä ulkomailta, mikä ei näy ensirekisteröintien tilastoissa.

Autojen määrän kasvu kiihtyy odotetusti entisestään vuonna 2017, kun tietoisuus kasvaa ja markkinoille tulee lisää automalleja. Elämme tällä hetkellä liikenteen teknologian murroksessa. Hallituksen tavoite on saavuttaa 250 000 sähköauton määrä vuoteen 2030 mennessä.

Mitä tulee huomioida kotilatauksessa?

Suurin osa sähköautojen lataamisesta tapahtuu yön aikana kotona ja päivällä työpaikoilla. Sähköauton lataus asuinkiinteistössä vaatii kuitenkin asianmukaisen latauslaitteen. Perinteistä sukopistoketta ei suositella jokapäiväiseksi lataustavaksi turvallisuussyistä. Latauslaitteen valinnassa keskeistä on huomioida sitä käyttävät autot. Useimmat nykyiset sähköautot voi ladata Type 2 eli Mennekes -pistokkeista.

Latauslaitteen asentaminen ei vaadi suurta remonttia

Ensimmäinen askel latauksen aloittamiseen taloyhtiössä, on luvan saaminen taloyhtiön hallitukselta. Yksittäisen latauspisteen rakentaminen on teknisesti helppoa ja kiinteistön sähköjärjestelmä kestää yleensä muutamien ensimmäisten latauspisteiden rakentamisen ilman muutoksia. Latauspisteen voi asentaa kuka tahansa sähköasentaja ilman lisäkoulutusta, sillä latauspisteen mukana tulee yleensä kattavat ohjeet asentajalle. Aikaa asentamiseen kuluu normaalisti muutama tunti.

Jos taloyhtiössä on tarvetta useammalle latauspisteelle, taloyhtiön kannattaa tehdä kartoitus sähköverkon mahdollisista muutostarpeista asiantuntevan sähkösuunnittelijan kanssa. Samalla selviää myös sähköliittymän riittävyys.

Sähkökulutuksen seuranta älykkäällä latausratkaisulla

Naapurien huoli sähkönkulutuksen lisääntymisestä voidaan ratkaista kytkemällä älylatauslaite latauspalveluun, joka kerää automaattisesti tiedon sähkönkulutuksesta. Tätä kautta latauksesta syntyvät kustannukset voidaan veloittaa käytön mukaan sähköautoilijalta ja tilittää suoraan esim. taloyhtiön tilille. Latauspalvelulla varmistetaan myös, että laitteiden käyttöä voidaan rajoittaa oikeille henkilöille. Käyttöoikeus voidaan jakaa halutuille tahoille ilmaiseksi tai maksua vastaan. Latauspalvelun voi tilata osoitteesta www.virta.fi. Kun käytössä on Virran latauspalvelu, voi sähköauton käyttäjä ladata samalla tunnisteella niin kotona kuin kaupungilla.

Virta Oy luo puhtaampaa tulevaisuutta mahdollistamalla sähköautoilun Suomessa ja maailmalla. Virta tarjoaa Suomen älykkäimpiä sähköautojen latauspalveluita autoilijoille, yrityksille ja kiinteistöille. Virran asiakkaat pääsevät hyödyntämään julkisia latauspisteitä niin Suomessa kuin Euroopassakin. Vantaan Energia on mukana valtakunnallisessa Virtapiste-verkostossa ja meillä on jo 23 sähköautojen latauspistettä Vantaalla.

Lähteet: Motiva, Trafi ja Virta