Siirry sisältöön

Roskien lajittelun SM-kisojen osakilpailut käynnistyvät perjantaina 3.6.!

roska sm

Nettipelillä kilpailuun voi osallistua ympäri Suomea

Vantaan Energia järjestää Roskien lajittelun SM-kisat kesällä 2016. Kisan tarkoitus on innostaa ihmisiä kierrättämään ja oppimaan lajittelun salat. Avoimet osakilpailut käynnistyvät perjantaina 3.6. Narinkkatorilla Helsingissä. Roskamestariksi kruunattava voittaja selviää Tikkurila Festivaalin päälavalla Vantaalla 23.7., missä osakilpailujen voittajat ja nettipelissä parhaan tuloksen saanut ottavat mittaa toisistaan. Tarvetta lajitteluun kannustamiseen on, sillä Suomi jää yllättäen EU:n keskiarvoissa häntäpäähän kotitalousjätteen kierrätyksessä. Omia taitojaan voi hioa nettipelillä, joka löytyy osoitteesta: www.roskamestari.fi.

– Energiajakeen keräys loppui HSY:n alueella toukokuussa. Jatkossa pääkaupunkiseudun ympäristön sekajätteet tuodaan Vantaan Energian uuteen jätevoimalaan, jossa niistä tehdään polttamalla kaukolämpöä ja sähköä. Sekajätteeseen päätyy kuitenkin runsaasti erilliskeräyksiin kuuluvaa, erityisesti biojätettä keittiöstä ja puutarhasta. Linjaston on tukkinut kerran kylpyamme. Siksi halusimme Roskien lajittelun SM-kisoilla herätellä kiinnostusta kierrätykseen ja lisätä tietoa siitä, mihin keräysastiaan mitäkin kuuluu lajitella, kertoo Vantaan Energia Oy:n viestintä- ja henkilöstöjohtaja Mervi Suorsa.

Kisassa järjestetään kolme osakilpailua:
1. Narinkkatorilla Helsingissä perjantaina 3.6. klo 15.30–18.30
2. Kauppakeskus Jumbossa Vantaalla lauantaina 11.6. klo 11.30–15
3. Tikkurila Festivaalien ohjelma-alueella perjantaina 22.7. klo 13 alkaen

Kilpailu on avoin kaikille vuonna 2002 ja sitä ennen syntyneille, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Narinkkatorin ja Jumbon osakilpailuissa päivän viisi parasta saavat liput Tikkurila Festivaaleille, ja 22.7. osakilpailussa viisi parasta palkitaan festivaalin ruokamaailman ruoka- ja juomalipuilla.

– Vauhdikkaalla lajitteluradalla osallistujat pääsevät testaamaan tietojaan siitä, mihin keräyssäiliöihin erilaiset roskakuutiot kuuluvat. Aikaa on 1,5 minuuttia. Oikein lajitellusta roskasta saa 60 pistettä ja virheellisesti lajitellusta 100 miinuspistettä. Jos useampi henkilö saa saman pistemäärän, eniten oikein lajitellut voittaa. Jos tilanne on täysin tasaväkinen, voittaja arvotaan, Suorsa kuvailee.

Voittaja ratkaistaan finaalissa, jossa kilpailee neljä alkukarsintojen parasta. Finaali järjestetään Tikkurila Festivaalin päälavalla lauantaina 23.7. Eturivin artisteja vilisevä massatapahtuma järjestetään Vantaalla Hiekkaharjun urheilupuiston alueella. Voittaja saa arvonimen Roskamestari 2016 ja palkinnoksi matkan kahdelle maailman siisteimpään kaupunkiin Singaporeen. Narinkkatorin tapahtuman ja finaalin juontaa Radio Suomipopin Kimmo Sainio, Jumbon osakilpailun juontaa Juha Heikkinen.

Verkossa voi treenata osakilpailuihin tai osallistua kisaan
Lajittelutaitojaan voi testata ja kehittää myös Roskapelin avulla. Tietokoneilla ja iPadeilla pelattava nettipeli löytyy osoitteesta www.roskamestari.fi. Pelaajan tehtävänä on ratkaista mahdollisimman nopeasti, mihin kierrätyssäiliöihin pelin ehdottamat roskat kuuluu laittaa. Pisteitä saa oikeaan säiliöön ammutuista roskista. Halutessaan pelaaja voi osallistua tuloksellaan myös Roskien lajittelun SM-kisojen alkukarsintaan. Nettipelissä korkeimman tuloksen 8.7. mennessä saanut pelaaja pääsee mukaan finaaliin yhdessä kolmen osakilpailun voittajien kanssa.

Suomella on vielä kirittävää kierrätyksessä
Tarvetta kierrätystaitojen lisäämiselle selvästi on, sillä Suomi jää kierrätystilastoissa EU:n keskiarvosta jälkeen. Eurostatin maaliskuussa julkaisemien tilastojen mukaan lähes puolet kunnallisjätteestä kierrätettiin (28 %) tai kompostoitiin (16 %) vuonna 2014, kun katsotaan EU-maiden keskiarvoa. Kaatopaikalle päätyi 28 prosenttia ja polttamalla hävitettiin 27 prosenttia.

Sen sijaan Suomessa jätteistä kierrätettiin vain 18 prosenttia ja kompostoitiin 15 prosenttia. Eniten jätettä hävitettiin meillä polttamalla sitä energian tuottamiseksi (50 %). Kaatopaikoille päätyvän jätteen määrä oli kuitenkin alle EU:n keskitason (17 %). Kierrätyksen huippumaa EU-alueella on yllättäen Slovenia, jossa kierrätetään 49 prosenttia kotitalousjätteestä. Lähes samaan tasoon yltää vain Saksa. Suomi jäi 36 EU-maan kierrätysvertailussa sijalle 22.

– Parhaiten Suomessa kierrätetään paperia, lasia ja kartonkia. Sen sijaan säilyketölkit ja muu pienmetalli, biojäte ja tekstiilit eksyvät vielä monella sekajätteeseen. Naiset ovat tällä hetkellä miehiä aktiivisempia lajittelijoita, Suorsa toteaa.

Eurostatin tiedote EU-maiden kierrätystilastoista löytyy tästä linkistä!

Nettipelin ja lisätietoja tapahtumasta löydät sivustolta: www.roskamestari.fi.

Painolaatuiset kuvat lajitteluradasta voit ladata tästä Dropbox-linkistä!
Kuvat: Hanna Tyrväinen / Vastavirta

Lisätietoja:
Vantaan Energia Oy
Viestintä- ja henkilöstöjohtaja Mervi Suorsa
puh. 050 553 0802, mervi.suorsa@vantaanenergia.fi
www.vantaanenergia.fi

https://www.facebook.com/VantaanEnergia/
https://twitter.com/VantaanEnergia
https://www.instagram.com/vantaan_energia/