Siirry sisältöön

Pirkanmaalla eläkeläiset päihittävät opiskelijat kierrätyksessä

IMG 9501

Roskia lajitellaan kilpaa Lempäälän Ideaparkissa

Pirkanmaalla kierrätetään harvinaisen tasa-arvoisesti. Yleisesti ottaen naiset ovat miehiä innokkaampia kierrättäjiä Suomessa. Syksyllä 2016 toteutettu Jätehuoltotutkimus kuitenkin paljastaa, että Tampereen seudulla naiset ja miehet lajittelevat jätteitä yhtä aktiivisesti. Iällä on huomattavasti sukupuolta suurempi vaikutus siihen, mihin keräysastiaan roskat päätyvät. Nyt pirkanmaalaisilla on mahdollisuus näyttää lajittelutaitonsa: Vantaan Energia järjestää Roskien lajittelun SM-kisat. Neljäs osakilpailu järjestetään perjantaina 2.6. Lempäälän Ideaparkissa. Ensimmäiset leikkimieliset SM-kisat käytiin viime kesänä. Niiden tavoitteena on kasvattaa suomalaisten kierrätysintoa ja -taitoa. Kisaan voi osallistua myös pelaamalla mobiili- ja digiversiona saatavaa Roskapeliä, jossa lajittelun salat aukeavat pelin tuoksinassa. Roskapelissä parhaan tuloksen saanut pääsee mukaan finaaliin, joka järjestetään lauantaina 22.7. Tikkurila Festivaaleilla.

Nykyisen EU-direktiivin mukaan puolet yhdyskuntajätteestä pitäisi kierrättää vuoteen 2020 mennessä. Suomessa kierrätyksen osuus on tällä hetkellä 34 prosenttia, joten kirittävää löytyy. Paperia, kartonkia ja lasia suomalaiset osaavat jo kierrättää hyvin, mutta muuten kotitalouksien kierrätysinto laahaa edelleen alle eurooppalaisen keskiarvon.

Vuoden 2016 alusta lähtien kotitalouksien jätteitä ei ole enää lain mukaan saanut viedä kaatopaikoille. Tavoitteena on, että jätteet lajiteltaisiin jo kotona mahdollisimman hyvin. Jäljelle jäävä sekajäte käytetään energiantuotantoon, eli siitä valmistetaan polttamalla sähköä ja kaukolämpöä. Tällä hetkellä liki puolet yhdyskuntajätteestä poltetaan Suomen kahdeksassa jätepolttolaitoksessa. Vantaan Energian jätevoimala on Suomen suurin. Siellä 1,5 miljoonan suomalaisen sekajätteet poltetaan energiaksi. Pirkanmaalla sekajätteet hyödynnetään energiaksi Tammervoiman hyötyvoimalassa.

– Jätteiden polton kannalta haitallisimpia ovat sekajätteen sekaan heitetyt sähkölaitteet, vaaralliset jätteet ja metallit. Säilykepurkit eivät sula jätevoimalan arinalla. Roskien lajittelun SM-kisojen tavoitteena on innostaa suomalaisia lajittelemaan, jotta kierrätyskelpoiset materiaalit saataisiin uusiokäyttöön, ja poltettavaksi päätyisi vain kierrätykseen kelpaamaton sekajäte. Nykyisin noin kolmannes poltettavaksi päätyvästä sekajätteestä on biojätettä, muistuttaa Vantaan Energian viestintä- ja henkilöstöjohtaja Mervi Suorsa.

– Halusimme laajentaa kisoja tänä vuonna uusille paikkakunnille, kuten Lempäälään, jotta suomalaisten kierrätysinto ja -taidot saisivat lisäpotkua ympäri maata, Suorsa jatkaa.

Eläkeläiset opiskelijoita taitavampia kierrättäjiä
– Pirkanmaalaiset ovat ahkeria kierrättäjiä. Yli puolet lajittelee mahdollisuuksien mukaan kaikki kotitalousjätteensä. Kolmannes lajittelee ne jätteet, joiden jäteastiat ovat helposti saatavilla. Vain kaksi prosenttia tunnustaa, ettei lajittele ollenkaan. Loput yhdeksän prosenttia lajittelee silloin tällöin, kertoo viestintäpäällikkö Suvi Suomalainen Pirkanmaan Jätehuollosta.

Nämä tiedot käyvät ilmi Pirkanmaan Jätehuollon tilaamasta Jätehuoltotutkimuksesta, jonka Taloustutkimus toteutti osana laajaa Tampere Tänään 2016 -tutkimusta. Kirjekyselyllä kartoitettiin Tampereella ja sen ympäristökunnissa asuvien 15–79-vuotiaiden lajittelutottumuksia.

Suurin muutos viimeisen viiden vuoden aikana on tapahtunut aktiivisten lajittelijoiden määrässä. Noin kymmenen prosenttia heistä, jotka aiemmin lajittelivat vain ne jätteet joiden astiat ovat helposti saatavilla, ovat siirtyneet lajittelemaan kaikki jätteensä.

Tutkimuksen mukaan tarkimpia kierrättäjiä ovat yli 50-vuotiaat. Heistä 62 prosenttia kertoo lajittelevansa kaikki jätteensä. Passiivisimpia ovat 15–24-vuotiaat vastaajat: vain 34 prosenttia lajittelee kaikki jätteet, ja lähes kolmannes kertoo lajittelevansa vain silloin tällöin. 25–49-vuotiaista kaiken lajittelee vähän yli puolet.

Asumismuodolla ja sukupuolella ei ole Pirkanmaalla suurta vaikutusta kierrätysintoon. Omakotitalossa asuvat kierrättävät yhtä aktiivisesti kuin kerros-, rivi- ja paritalossa asuvat. Naisten ja miesten kierrätystottumukset ovat alueella lähes identtiset. Tämä poikkeaa esimerkiksi pääkaupunkiseudun tilastoista, joissa naisten kierrätysinto on miehiä suurempaa.

Tutkimuksen mukaan varmimmin uusiokäyttöön päätyvät paperi (95 %)*, vaaralliset jätteet (93 %), kartonki (88 %) ja lasi (85 %). Eniten kierrätysinnon kasvua tarvittaisiin metallien (81 %), vaatteiden (77 %) ja biojätteen (74 %) lajitteluun.

– Tilastojen valossa pirkanmaalaiset paransivat viime vuonna erityisesti biojätteen ja metallin lajittelua. Vuoteen 2015 verrattuna biojätettä saatiin talteen kaksi kiloa ja metallia kolme kiloa enemmän per asukas Pirkanmaan Jätehuollon toimialueella, tarkentaa Suomalainen.

Roskia lajitellaan kilpaa Lempäälän Ideaparkissa
Tänä vuonna Roskien lajittelun SM-kisojen osakilpailu järjestetään ensimmäistä kertaa Lempäälässä. Pirkanmaalaiset pääsevät näyttämään lajittelutaitonsa kisassa, joka järjestetään perjantaina 2.6. Ideaparkissa. Yhteensä osakilpailuja on seitsemän, kuudessa eri kaupungissa: Vantaalla, Raisiossa, Helsingissä, Lempäälässä, Joensuussa ja Espoossa.

Vauhdikkaalla lajitteluradalla kilpailijat voivat testata tietojaan siitä, mihin keräysastiaan mikäkin roskakuutio kuuluu. Kilpailu on avoin kaikille vuonna 2003 ja sitä aiemmin syntyneille. Ennakkoilmoittautumisia ei tarvita, vaan kisaan voi osallistua saapumalla paikalle. Lajittelua voi treenata pelaamalla mobiili- ja digipelinä toimivaa Roskapeliä, johon pääsee osoitteesta www.roskamestari.fi/roskapeli.

– Roskapelissä oppii ohimennen pelaamalla, miten erilaisia roskia kuuluisi lajitella oikein. Viime vuonna digipeliä pelattiin yli 10 000 kertaa. Tänä vuonna pelistä on saatavana myös mobiiliversio. Sen avulla voi treenata lajittelua tai osallistua itse kisaan vaikka bussimatkan aikana, Mervi Suorsa vinkkaa.

Roskien lajittelun SM-kisan finaali käydään Tikkurila Festivaalin päälavalla lauantaina 22.7. Finaalissa toisistaan mittaa ottavat osakilpailujen parhaat lajittelijat sekä Roskapelissä parhaan tuloksen saanut kilpailija. Finaalin voittaja saa tittelin Roskamestari 2017 ja palkinnoksi kahden hengen matkan Singaporeen, maailman siisteimpään kaupunkiin. Osakilpailuissa päivän viisi parasta saavat lipun Tikkurila Festivaaleille. Myös Roskapelin viisi parasta pelaajaa palkitaan festivaalilipulla.

Osakilpailujen aikataulu:
1. Dixi, Vantaa: perjantai 28.4. klo 12–16
2. Mylly, Raisio: perjantai 5.5. klo 12–16
3. Narinkkatori, Helsinki: perjantai 26.5. klo 14–18
4. Ideapark, Lempäälä: perjantai 2.6. klo 12–16
5. Kävelykatu, Joensuu: maanantai 5.6. klo 13–17
6. Sello, Espoo: lauantai 1.7. klo 12–16
7. Hiekkaharju, Tikkurila Festivaali: perjantai 21.7.
Finaali: Hiekkaharju, Tikkurila Festivaali: lauantai 22.7.

Lisätietoja Roskien lajittelun SM-kisoista: www.roskamestari.fi

Painolaatuisia kuvia Roskien lajittelun SM-kisojen 2017 Raision osakilpailusta voit ladata tästä Dropbox-linkistä!
Kuvat: Ossi Saarinen / Vastavirta

* Prosenttiosuus = kuinka suuri osa kierrättää kaiken tai osan tästä jätteestä (jätehuoltotutkimuksen mukaan).

Lisätietoja Roskien lajittelun SM-kisoista:
Vantaan Energia Oy
Viestintä- ja henkilöstöjohtaja Mervi Suorsa
puh. 050 553 0802, mervi.suorsa@vantaanenergia.fi
www.vantaanenergia.fi

Lisätietoja Pirkanmaan Jätehuollon teettämästä jätehuoltotutkimuksesta:
Pirkanmaan Jätehuolto Oy
Viestintäpäällikkö Suvi Suomalainen
puh. 050 539 7129, suvi.suomalainen@pjhoy.fi
www.pjhoy.fi