Siirry sisältöön

Pääkirjoitus: Vantaan Energia Keski-Uusimaan työ hukkalämmön hyödyntämisessä etenee

Me Vantaan Energia Keski-Uusimaalla etsimme jatkuvasti ratkaisuja, joilla lämpöä voidaan tuottaa ympäristöystävällisesti ja vakaahintaisesti. Olemme viime vuosina tarkastelleet entistä tarkemmin myös hukkalämpöihin liittyviä mahdollisuuksia.

Mikä ihmeen hukkalämpö?

Pähkinänkuoressa hukkalämmössä on kysymys lämmöstä, joka on väärässä paikassa väärään aikaan. Yleensä tämä lämpö syntyy jonkin muun toiminnan sivutuotteena. Pieninä määrinä tällaista lämpöä syntyy ajoittain lähes kaikissa kiinteistöissä, kerrostaloissa tämä on usein ratkaistu ilmastoinnilla, jolloin raikasta ilmaa otetaan sisään ja työnnetään kuumaa ilmaa pihalle. Suuressa mittakaavassa hukkalämpöä syntyy esimerkiksi teollisuudessa ja kaupan alalla. Ehkä tunnetuimpia esimerkkejä ovat konesalit eli datakeskukset, joissa lämpöä syntyy valtavat määrät. Vielä toistaiseksi näissäkin kohteissa nämä lämmöt puhalletaan kiinteistöistä taivaan tuuliin. Kaupan alalla puolestaan esimerkiksi kylmälaitteet eli kylmäkaapit ja pakastealtaat tuottavat hukkalämpöä. Hukkalämmön ensisijainen järkevä käyttö on aina käyttää sitä saman kiinteistön lämmittämiseen, jossa se syntyy. Ja jos lämpöä syntyy enemmän kuin sitä voidaan itse käyttää, niin sitten sitä voidaan jakaa myös muille.

Kaukolämpöverkko on tie pois fossiilisista

Hukkalämmön talteenotossa ja jakelussa nykyinen kaukolämpöverkko on tällä hetkellä paras ja lähestulkoon ainoa tapa ottaa lämpöä järkevästi talteen ja jakaa sitä edelleen eteenpäin. Kaukolämpöverkko on se mahdollistaja, jonka avulla hukkalämpöjä voidaan kerätä ja hyödyntää maksimaalisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sen sijaan, että lämpöä työnnettäisiin rakennuksista ulos saastuttamaan ilmakehää, se voidaan hyödyntää kaukolämpöverkon muille lämmitysasiakkaille. Mitä enemmän hukkalämpöä voidaan kerätä, sitä vähemmän lämpöä tarvitsee tuottaa muilla keinoilla. Tämä on sekä ympäristön, että kaikkien vakaahintaista lämpöä arvostavien keskiuusimaalaisten etu. Hukkalämmössä on Keski-Uudenmaan alueella vielä valtavasti potentiaalia ja olemmekin jo ensimmäisten asiakkaiden kanssa käynnistäneet hukkalämmön keräämisen ja jakelun eteenpäin.

Onko sinun kiinteistössäsi lämpöpotentiaalia, joka menee hukkaan?

Olemme Vantaan Energia Keski-Uudellamaalla erittäin kiinnostuneita eri suuruisista lämpöpotentiaaleista. Hukkalämmöt ja niihin liittyvät mahdollisuudet ovat vielä aiheita, joista tietoisuus ei ole vielä levinnyt kovin laajalle. Jos tuntuu siltä, että omassa kiinteistössä tai kiinteistömassassa ilmenee hukkalämpöä, niin meihin voi matalalla kynnyksellä olla yhteydessä. Ratkaisut ovat usein tapauskohtaisia, mutta mielellämme käymme yhdessä läpi lähtötilanteen ja katsomme millä teknologisilla ratkaisuilla lämpö saataisiin hyödynnettyä. Olemme mielellämme mukana keskusteluissa jo alkuvaiheessa myös aivan uusien kohteiden ratkaisuista teknologiakumppanin roolissa. Keskustelut ja asiantuntijoidemme näkemykset ehdotuksiin saakka ovat aina luottamuksellisia ja teemme ne veloituksetta.

Erinomaista lämmityskauden alkua toivottaen,

Timo Aalto
Myynti- ja asiakaspäällikkö
puh. 050 323 6072
timo.aalto@vantaanenergia.fi