Siirry sisältöön

Minä ennustan: Tuulivoimasta valtavirtaa Suomessa

tuulivoimasta valtavirtaa suomessa

Suomessa katettiin lähes 6 prosenttia sähkönkulutuksesta tuulivoimalla vuonna 2017. Osuus voi kuulostaa jonkun korvaan pieneltä, mutta kasvu on ollut huimaa: vuonna 2011 tuulisähkön osuus oli 0,5 prosenttia. Tähän asti tuulivoimakapasiteetti on kasvanut osana ilmastonmuutoksen torjuntaa: Suomen – muiden maiden ohella – on pitänyt kannustaa energiateollisuuttaan ja kansalaisiaan vähentämään vaikutustaan ilmastonmuutokseen. Vuoden 2017 loppuun asti tuulivoimaa onkin rakennettu Suomeen valtion tarjoaman taloudellisen tuen turvin.

Teknologisten harppausten myötä tuulivoiman tuotantokustannukset ovat laskeneet voimakkaasti viime vuosina. Tuulivoima onkin tänä päivänä yksi edullisimmista tavoista tuottaa sähköä – myös Suomessa. Sähkön alhaisen hinnan vuoksi investointeja tuulivoimaan ei kuitenkaan ole voitu tehdä ilman valtion tukea, ennen kuin nyt.

Kesän 2018 aikana on julkaistu jo kaksi tuulivoimahanketta, jotka rakennetaan ilman valtion tukea. Toisessa hankkeessa testataan uutta teknologiaa, toisessa suuri sähkön käyttäjä on sitoutunut ostamaan tuulipuiston tuottaman sähkön kiinteään hintaan usean vuoden ajan.

Minä ennustan tuulivoimalle huomattavaa kasvua myös tulevina vuosina Suomessa. Suomessa on hyvät tuuliolosuhteet: talvella – kun kulutuskin on suurinta – tuulee enemmän kuin kesällä. Hyviä rakennuspaikkoja, joissa tuulivoiman ja ihmistoimintojen sekä luonnon yhteensovittaminen on mahdollista, on paljon. Suomesta on myös hyvät siirtoyhteydet naapurimaihin, joiden vesivoima tasoittaa vaihtelevan tuotannon ja kulutuksen vaihtelua. Myös sähkön kysyntäjouston ja varastoinnin ratkaisut kehittyvät nopeasti.

Vaikka tuulivoima on jatkossakin osa ilmastonmuutoksen palettia, tulee siitä kehityksen myötä vääjäämättä myös taloudellisin ratkaisu.

Anni Mikkonen
toiminnanjohtaja
Suomen Tuulivoimayhdistys ry