Siirry sisältöön

Minä ennustan: Kiinteistö osana sähkömarkkinaa on tulevaisuuden ratkaisu

Kiinteist%C3%B6 osana s%C3%A4hk%C3%B6markkinaa on tulevaisuuden ratkaisu

Siemens rakentaa kauppakeskus Selloon Espoossa älykkään energiajärjestelmän. Ratkaisussa kiinteistöstä tulee varavoimalaitokseen verrattava toimija. Hanke on jo käynnissä, ja valmista on vuoden 2018 loppupuolella.

Muodostamme Selloon olemassa olevasta talotekniikasta mikroverkon yhdessä 550 kWp:n aurinkopaneelijärjestelmän, älykkään LED-valaistuksen sekä sähkövaraston (2 MW ja 2,1 MWh) kanssa. Tarjoamme tämän kokonaisuuden Fingridin reservimarkkinoille tasapainottamaan kantaverkon taajuusvaihteluita. Lisäksi takaamme aurinkoenergiajärjestelmän tuoton asiakkaalle. Mikäli aurinkopaneelit tuottavat enemmän sähköä kuin kiinteistössä kulutetaan, varastoidaan se akkuun.

Kauppakeskuksesta aloitetaan kiinteistöteknisen virtuaalisen voimalaitoksen rakentaminen Suomeen. Ratkaisu mahdollistaa energian käytön optimoinnin tavalla, jota ei ole koskaan ennen kyetty toteuttamaan. Sellon tulevaan sähkövarastoon mahtuu kerralla 20 sähkölämmitteisen omakotitalon talvipäivän kulutuksen verran sähköä. Sähkö voidaan ladata varastoon yöllä halvalla spot-sähköllä.

Uudistus toteutetaan palvelumallilla, siten että kokonaisuus on asiakkaalle OPEX-neutraali. Kärjistettynä asiakas saa ilmaiseksi koko toteutuksen: säästöt ja tuotannot ovat yhtä suuret kuin palvelumaksumme. Kauppakeskuksen tasolla ratkaisulla poistetaan myös mittavasti korjausvelkaa, kun 3000 valaisinta uusitaan.

Selloon tehtävä uudistus on todennäköisesti ensimmäinen tämänkaltainen toteutus maailmassa. Valtio on kuitenkin myöntänyt kärkihanketuen, jonka avulla toteutamme vastaavan tyyppisiä hankkeita useita kymmeniä seuraavan kahden ja puolen vuoden aikana.

Anssi Laaksonen
yksikön päällikkö
Siemens Osakeyhtiö