Siirry sisältöön

Minä ennustan: Kiertotalouden merkitys kasvaa lähivuosina entisestään

VE yritysuutiskirje 05 20192

Ilmastonmuutos ja sen myötä käynnistynyt puhe maapallon kantavuuden säilyttämisestä ovat korostaneet kiertotalouden merkitystä. Kiertotaloudella onkin elintärkeä rooli  maapallon resurssien riittävyyden kannalta, sillä resurssimme ovat rajalliset. Materiaalia pitää alkaa kierrättämään jos jonkinlaisessa muodossa, jotta kantavuus säilyy.

On ilahduttavaa, että puhe kiertotaloudesta lisääntynyt viimeisen viiden vuoden aikana ja omia lajittelutottumuksia pohditaan tarkemmin. Kierrätyspisteillä on nähtävissä jopa vilske. Kiertotalous selvästi kiinnostaa, eikä se ole enää vain pakollinen paha. On vain ajan kysymys, milloin muutos näkyy konkreettisemmin myös voimalaitoksissa jätteen laadun osalta.

Näen, että kiertotalous on olennainen osa tulevaisuutta ja se tarjoaa myös erinomaisia liiketoimintamahdollisuuksia yritykselle. Kiertotaloutta ei siis tulisi nähdä uhkana, vaan samanlaisena liiketoimintamahdollisuutena kuin kaikki muutkin. Tämä on asia, jota myös pk-yritykset voisivat hyödyntää paremmin.

Kiertotalouden tulisikin kiinnostaa myös pk-yrittäjiä. Kiertotaloudesta voi saada paitsi uusia liiketoimintamahdollisuuksia, myös säästöt jätemaksuissa ovat jo pk-yritysten kokoisille jätteentuottajille huomattavat.

Roskien kierrättäminen on yksi osa kiertotalouden edistämistä, mutta tulevaisuudessa lopullinen ratkaisu kiertotalouden osalta liittyy tuotteiden suunnitteluvaiheeseen. Ennustan, että lähitulevaisuudessa otetaan entistä paremmin jo tuotteen valmistusvaiheessa huomioon, miten tuote kierrätetään mahdollisimman tehokkaasti.

Käytännön tasolla kiertotalouden tehokas toteutuminen on siis vielä lähtökuopissa, mutta ei vielä täydessä potentiaalissaan. Tämä tulee kuitenkin muuttumaan. Minä ennustan, että kiertotalouden merkitys yritysten toiminnassa korostuu merkittävästi lähivuosien aikana.

Kiertotalous kokenee tulevaisuudessa siis niin sanotun turvavyö-ilmiön. Kun 70-luvulla turvavyön käyttäminen ei ollut vielä pakollista, on sen käyttämättä jättäminen nykyään laitonta ja vastuutonta. Samaa on odotettavissa kiertotalouden osalta: ehkä viiden, kymmenen vuoden päästä ajattelemme, miten ihmeessä emme tajunneet 2010-luvulla vielä edistää kiertotaloutta tehokkaasti.

Kalle Patomeri
tuotantojohtaja
Vantaan Energia Oy