Siirry sisältöön

Martinlaakson teollisten hukkalämpöjen talteenottohankkeelle 7,5 M€ TEM:in tukea

Martinlaakson voimalaitoksen läheisyydessä olevien teollisten toimijoiden hukkalämmöt pyritään ottamaan talteen ja hyödyntämään Vantaan Energian kaukolämpöverkossa.  Tarvittava teollisen mittaluokan lämpöpumppulaitos suunnitellaan sijoitettavaksi nykyisen kaasuturbiinirakennukseen Martinlaakson voimalaitosalueella. Samalla voitaisiin tuottaa myös merkittävä määrä kaukokylmää lähialueen tarpeisiin. Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi hankkeelle 7,5 miljoonaa euroa investointitukea. Neuvottelut läheisten teollisten toimijoiden kanssa ovat käynnissä.  

”Suunnitelmamme on kuin vertauskuva koko energiasiirtymästä: fossiilista polttoainetta käyttäneen kaasuturbiinilaitoksen tilalle tulisi hukkalämpöä ja uusiutuvaa sähköä käyttävä lämpöpumppulaitos, jolla otetaan taas yksi askel kohti tavoitettamme muuttaa energiantuotantomme hiilinegatiiviseksi ennen vuotta 2030”, Vantaan Energian energiapalveluiden johtaja Matti Wallin sanoo. 

Laajimmalla toteutuksella Martinlaakson alueelta voitaisiin saada jopa 219 GWh lämpöenergiaa kaukolämpöverkkoon. Lämmitysenergian määrää on verrattavissa 13 000 omakotitalon vuosikulutuksen määrään. Polttamalla tuotetun kaukolämmön korvaaminen hukkalämmöllä vähentäisi hiilidioksidipäästöjä noin 34 700 tonnia vuodessa. Lämpöpumppulaitoksen rakennusaikainen työllisyysvaikutus on noin 35 henkilötyövuotta ja hankkeen seurauksena syntyy 3 uutta työpaikkaa. 

”Neuvottelemme parhaillaan ja näemme neuvotteluiden edetessä kuinka laaja hankkeestamme tulee. Nyt on monella lähialueen toimijalla loistava mahdollisuus tulla osaksi Vantaalle rakentuvaa puhtaan energian hybridijärjestelmää suuntaamalla muuten hukkaan menevät ylimääräiset lämmöt koteja ja toimistoja lämmittämään. Lämpöä voimme vuodesta 2028 eteenpäin varastoida rakennusvaiheessa olevaan maailman suurimpaan lämmön kausivarastoon – Varantoon. Näin saisimme jälleen tehtyä vähemmästä enemmän niin, että se näkyisi asiakkaille edullisena, vakaahintaisena ja yhä vähänpäästöisempänä kaukolämpönä”, Wallin jatkaa.  

 

Lisätietoja:  

Liiketoimintajohtaja Matti Wallin, Energiapalvelut, Vantaan Energia, puh. 044 723 5782