Siirry sisältöön

Martinlaakson biovoimalaitoksen ensitulet palavat pian. Biovoimalan valmistumisen jälkeen olemme muutamassa vuodessa puolittaneet hiilidioksidipäästömme.

VE 2018 09 Biovoimala high res 010

Ilmastonmuutoksen torjuminen on meidän aikamme suurimpia kysymyksiä, joka vaikuttaa kaikkeen. Siksi olemme systemaattisesti koko 2010-luvun ajan etsineet ratkaisuja, joilla pystyisimme leikkaamaan päästöjä nopeasti ja tehokkaasti.

Viime vuoden syksyllä käynnistynyt muutostyö fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämiseksi Martinlaakson voimalaitoksella on edistynyt hyvin ja on suunnitellussa aikataulussa. Muutamme Martinlaakson vanhan maakaasu- ja öljykäyttöisen voimalaitososan biovoimalaksi. Biovoimala tulee tuottamaan kaukolämpöä ja sähköä ympäristöä säästävänä yhteistuotantona.

Biovoimalassa käytetään polttoaineena pääasiassa kestävää biomassaa eli kotimaista läheltä tuotua puuhaketta, kuten ylijäämähaketta, sahanpurua ja vaneriteollisuuden hukkapaloa.

Biovoimalan perustustyöt ja laiteasennukset tehtiin kesän aikana. Sähköistys- ja automaatiourakka etenee myös sitä mukaa, kun mekaaniset asennustyöt valmistuvat. Parhaillaan polttoainekentällä viimeistellään biopolttoaineiden vastaanottorakennusta ja hakkeen säilytykseen käytettäviä siiloja.

Oman henkilöstön lisäksi työmaalla työskentelee noin 300 henkeä, joten tontilla riittää hulinaa.

Biovoimalan laitteiden testaukset ovat käynnistyneet ja mikäli kaikki menee suunnitellusti, koekäytöt alkavat marraskuussa 2018. Tuotantokäyttöön biovoimala on tarkoitus ottaa alkuvuonna 2019.

Biovoimalan valmistumisen jälkeen olemme muutamassa vuodessa puolittaneet Vantaan Energian hiilidioksidipäästöt sekä vähentäneet fossiilisten polttoaineiden käyttöä 60 prosenttia.

2020-luvulla lopetamme kivihiilen käytön kokonaan ja korvaamme sen lisäämällä uusiutuvaa ja muuta hiilidioksidivapaata energiantuotantoa. Etsimme jatkuvasti keinoja tuottaa energiaa vastuullisemmin.

Omistajamme Vantaan ja Helsingin kaupungit ovat asettaneet itselleen tavoitteen olla hiilineutraaleja vuoteen 2035 mennessä ja olemme ensimmäisten joukossa tukemassa tätä tavoitetta.

Martinlaakson biovoimalan toinen asukasilta järjestettiin 10.10. Martinlaakson koulun tiloissa. Paikalle oli saapunut noin 50 innokasta keskustelijaa. Kiitos kaikille hyvistä kysymyksistä ja osallistumisesta!