Siirry sisältöön

Luokkaretki Vantaan Energian Jätevoimalaan

Jätevuoria liikuttava kahmari teki suurimman vaikutuksen Vantaan Energian jätevoimalassa vierailleisiin viidesluokkalaisiin.

Tilausbussi kaartaa Jätevoimalan vierailukeskuksen eteen eräänä perjantaiaamuna. Kyydistä purkautuvat Rekolan koulun 5 A- ja B-luokan oppilaat opettajineen. Oppaat toivottavat vieraat tervetulleiksi, ja jokainen saa rintaansa vierailijakortin. Joukko asettuu istumaan näyttelytilaan jättimäisen kuvun alle, joka vastaa kooltaan voimalaitoksen kuuluisaa jätekahmaria.

– Tänne teidänkin sekajätepussinne päätyvät, pääopas Anne Kandolin kertoo.

Vuonna 2014 valmistuneessa voimalaitoksessa 1,5 miljoonan suomalaisen sekajätteet muuttuvat lämmöksi ja sähköksi. 2022 otettiin käyttöön laajennusosa, jossa hyödynnetään kaupan ja teollisuuden energiajätettä. Parhaillaan rakennettavassa kolmannessa jätevoimalassa lämpöä tehdään vaaralliseksi luokitelluista jätteistä, kuten maaleista ja lakoista. Korkealämpötilalaitos valmistuu 2025.

Koululaiset saavat kuulla Jätevoimalan toiminnasta, erilaisista energian tuotantotavoista ja niiden yhteydestä ilmastonmuutokseen sekä Vantaan Energian jännittävistä tulevaisuudensuunnitelmista, kuten Jätevoimalassa tuotetun lämmön varastoinnista maanalaisiin, vedellä täytettäviin kalliotunneleihin.

Eturivissä erään oppilaan käsi nousee viittaukseen:

– Onko sataprosenttisen varmaa, että suunnitelmat toteutuvat, ja minä vuonna?

Kandolin vakuuttaa, että julkistetut aikomukset etenevät hyvin.

Esitelmöinnin ja keskustelun lomassa katsotaan videot Jätevoimalasta ja Uusiolasta, voimalan ympärille muodostuneesta kiertotalouskylästä. Sitten vieraat siirtyvät Jätevoimalan pienoismallin ympärille. Sen avulla päivittäisestä tuotantoprosessista saa konkreettisemman käsityksen. Lasipurkkeihin on kerätty tuhkan seasta löytyneitä metalliesineitä, muun muassa ruokalusikoita. Pienoismallin ääressä selviää syy siihenkin, miksei voimalan pihalla jäte tuoksahda juuri lainkaan: jätekuormien vastaanottohallissa vallitsee voimakas alipaine.

Onks tää live?

Juoma- ja vessatauon jälkeen onkin aika lähteä liikkeelle, tutustumiskierrokselle Jätevoimalan uumeniin. Joukko jaetaan kolmeen ryhmään, joista jokaista johdattaa oma opas. Ensimmäiseksi kurkistetaan lasin läpi tuotantotiloihin, jossa sekajäte palaa tuhannen celsiusasteen lämpötilassa. Videotaulu välittää näkymiä eri puolilta voimalaitosta: tulovaa’alta, jonka kautta jäteautot saapuvat voimalalle, vastaanottohallista, jonne jätteet kipataan, ja bunkkerista, jonka kautta tuhannet ja taas tuhannet jätepussit siirtyvät polttoon.

– Onks tää live? Tuolla on se kahmari! koululaiset kommentoivat suoraa lähetystä.

Videotaulun ääreltä tarvitsee ottaa vain pari harppausta vasemmalla, ja sitten saadaankin todistaa todellista toimintaa omin silmin. Bunkkerissa kahmari laskeutuu katosta kynnet avattuina kohti jätevuoren huippua ja sulkee kuorma-autolastillisen sekajätettä otteeseensa. Saaliista valmistetaan lämpöä ja sähköä koteihin, kouluihin ja ties minne. Oppilaat ottavat kahmarista kuvia kännykkäkameroillaan.

Paluumatkalla pysähdytään ihmettelemään pihalla seisovaa ”jättitermospulloa”, jonka sisällä on 10 000 kuutiometriä kuumaa, vihreäksi värjättyä kaukolämpövettä.

– Minun mielestäni kierros oli mukava ja kiinnostava. Mielenkiintoisin nähtävyys oli se koura, joka otti niitä jätteitä, 5 B -luokan oppilas Milla Pennanen tuumii vierailun päätteeksi.

– Ihan kiva. Minullekin jäi kahmari mieleen, ja se, että kaukolämpövesi värjätään, Petrus Paajanen 5 A:lta säestää.

Kierrätyskipinä

Opettaja Markku Saarinen toteaa vierailun Jätevoimalassa nivoutuneen mainiosti koulutyöhön, sillä kestävä tulevaisuus ja ympäristövastuu ovat yksi Vantaan perusopetuksen painopistealueista. Rekolan koulu osallistuu myös HSY:n eli Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän kummikoulutoimintaan.

– Täällä tuli esille paljon kestävään kehitykseen liittyviä asioita. Sekin tuli selväksi, mihin palamatta jääneet materiaalit päätyvät. Koulullamme on käynyt usein vierailijoita, jotka ovat opastaneet luokkia kierrätykseen, ja nyt meille on tulossa todella monipuoliset keräysastiat.

Paljon hyviä kysymyksiä esittäneet ja esimerkillisesti käyttäytyneet koululaiset jättävät hymyn myös opas Anne Kandolinin huulille.

– Toivon, että he saivat tutustumiskäynnistä kipinän lajitteluun ja kierrätykseen, ja että tieto menee heidän kauttaan eteenpäin.

Jätevoimalaan ovat tervetulleita kaikenlaiset vierailijaryhmät 10-vuoden alaikärajan ja 10-45 hengen ryhmäkoon puitteissa. Sopivan vierailuajan voi katsoa sähköisestä varauskalenterista, joka löytyy Vantaan Energian verkkosivuilta.

– Haluamme ihmisten tutustuvan Jätevoimalaan ja sen toimintaan avoimuuden hengessä. Täällä jäte hyödynnetään energiaksi materiaalia hukkaamatta. Kannustamme ihmisiä kierrättämiseen sekä tietenkin siihen, ettei roskata!

Tervetuloa vierailulle Jätevoimalaan oppimaan lisää kiertotaloudesta!

Vantaan Energia ratkaisee aikamme suurimpia haasteita​ varmistamalla, että energia ja rajalliset​ resurssit kiertävät mahdollisimman fiksusti! Tervetuloa tutustumaan Jätevoimalaamme, jossa jäte saa uuden elämän sähkönä ja lämpönä.

Kevään vierailut Vantaan Energian Uusiolassa sijaitsevassa Jätevoimalan vierailukeskuksessa käynnistyivät jälleen 8.1.2024 alkaen.

Toivotamme erityisesti koululaiset ja oppilaitokset tervetulleeksi oppimaan lisää kiertotaloudesta ja kestävästä energiantuotannosta!

Katso tarkemmat tiedot ja varaa vierailusi suoraan kalenterista