Siirry sisältöön

Linnan juhliin matkaava roskasormus sai nimekseen Palo!

VE Marjo Saija sormus high res 9

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton teemana on tänä vuonna yhteinen ympäristömme. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio kutsuvat juhlavastaanotolle niin pieniä kuin suuria ilmasto- ja ympäristötekoja tehneitä suomalaisia.  Yksi Linnan juhliin kutsun saaneista on Vantaan Energian roskapoliisi Marjo Vainio.

Kultaseppä Saija Saarela suunnitteli Marjon asusteeseen sopivan korun jätevoimalan polttoprosessin läpi käyneestä metallipalasta. ”Kun Vantaan Energia lähestyi minun pyynnöllä suunnitella roskakoru, lähdin projektiin luonnollisesti epäröimättä mukaan, sillä se oli linjassa oman ideologiani kanssa”, kertoo Saija Saarela.

Saarelan suunnittelema roskakoru on sormus. Siinä on hopearunko ja se päällystetty useilla kerroksilla 24 karaatin lehtikultaa.

Järjestimme Vantaan Energian Facebookissa nimikilpailun roskasormukselle 27.11.-4.12. välisenä aikana. Kilpailuun osallistui satoja ehdotuksia.

Ehdotuksissa erottuivat kahtena isona ryhmänä sormuksen ulkomuodon tuomista mielleyhtymistä ideoidut, sekä toisaalta sen alkuperästä tavalla tai toisella muistuttavat nimet. Lukuisista hyvistä nimikokelaista eräs tietty nousi koruseppä Saija Saarelan suokiksi, koska siihen liittyy juuri tähän yhteyteen täydellisesti sopiva merkitys. 

”Kilpailuun osallistuneilla on saattanut olla mielessään tuli, jolla on ollut korun synnyssä kieltämättä huomattava osuus, tai ehkä kultaisen osan muoto on tuonut heille mieleen liekin, mutta sana palo tarkoittaa ensisijaisesti palavaa intoa ja uskoa johonkin asiaan, henkistä paloa. Siksi roskasormus on tästä eteenpäin Palo”, kertoo sormuksen suunnitellut koruseppä Saija Saarela.

”Juuri tällä tavalla, intohimolla tekemiseensä suhtautuvia ihmisiä olen tämän projektin yhteydessä tavannut. Samanlaista esimerkillistä paloa ympäristöasioihin kuin Marjolla on, toivon meille muillekin. Sillä vastuu on meillä, valinnoissa ja teoissa; puheissa ja käytännössä,” tiivistää Saija Saarela nimen valinnan osuvasti.

Kiitos kaikille nimikisaan osallistuneille monista oivaltavista ehdotuksista. Ja onnea vielä voittajille!

Koruseppä Saija Saarela ja hänen tekemänsä roskasta syntynyt statement-sormus Palo. Kuvaaja Robert Örthén.