Siirry sisältöön

Lämpöverkko on ilmastoystävällisen energian jakelukanava

VE Lampoverkko 051021 01

Vantaan Energia on energia-alan edelläkävijä, joka tarjoaa asiakkailleen modernin energiajärjestelmän ja ottaa ennakkoluulottomasti käyttöön uusia teknologioita. Innovatiivisia ilmastoystävällisen energian tuotantomuotojamme yhdistää ja niiden arkipäivän hyödyntämisen mahdollistaa kuitenkin lämpöverkko. Se tuo uuden teknologian hyödyt kaupunkilaisten jokapäiväiseen elämään lämpiminä suihkuina ja koteina.


Lämpöverkko lämmittää kodit Vantaalla jo nyt ilmastoystävällisesti

Lämpöverkko on maan alla kulkeva putkisto, joka kuljettaa kuumaa vettä koteihin ja kiinteistöihin. Lämpöverkon vesi lämmittää lämmönsiirtimen avulla kiinteistön omassa lämmitysverkossa kiertävän veden ja lämpimän käyttöveden. Tämän jälkeen lämpöverkon vesi palautuu jäähtyneenä takaisin uudelleen lämmitettäväksi. Vantaan alueen lämpöverkoston kokonaispituus on 600 kilometriä ja verkostossa virtaa 42 miljoonaa litraa vettä. Lämpöverkon välityksellä jaettava lämpö on Suomen suosituin lämmitysmuoto.

Lämpöverkko on ilmastoystävällisen energian jakelukanava.  Siihen voidaan liittää uuden teknologian mukaisia energiantuotantolähteitä, joten se mahdollistaa juuri niin ympäristöystävällisen energian jakamisen kuin siihen liitetty tuotanto antaa myöden.

Vantaan Energian lämpöverkon välityksellä jaettava energia on jo tällä hetkellä ympäristöystävällisesti tuotettua. Vuonna 2020 jo 86 % lämmöstämme tuotettiin muilla kuin fossiilisilla polttoaineilla. Pääosa lämmöstä tuotettiin hyödyntämällä erilaisia hukkaenergialähteitä, kuten kierrätyskelvotonta jätettä ja hukkalämmön talteenottoa. Kolmannes lämmöstä tuotettiin bioenergialla. Energiantuotannossa turpeen käytöstä luovutaan tänä vuonna ja kivihiilen käytöstä ensi vuonna. Tämän jälkeen ainoaksi fossiiliseksi polttoaineeksi jää pieni määrä maakaasua, josta päästään kokonaan eroon lämmön kausivaraston valmistuttua. Vantaan Energian energiantuotanto on vapaa fossiilisista polttoaineista vuoteen 2026 mennessä. Tulevaisuudessa suureen rooliin nousee energian varastoiminen.

– Ainutlaatuista Vantaan Energian lämpöverkon alueella tulee olemaan vuonna 2026 valmistuva lämmön kausivarasto, johon voidaan varastoida suomalaisen keskisuuren kaupungin vuosittainen energiatarve. Se on tulevaisuutta ja mahdollistaa aivan uudella tavalla muun muassa tuuli- ja aurinkoenergian hyödyntämisen lämmityksessä ja hukkalämpöjen laajamittaisemman talteenoton, toteaa Kalle Patomeri, Vantaan Energia Oy:n Kaupunkienergia-liiketoiminnan johtaja.

Lämpöverkko on ratkaiseva tekijä matkalla kohti hiilineutraalia lämpöä

Lämpöverkko yhdistää innovatiiviset energiantuotantolaitokset ja lämmön tarvitsijat tehokkaasti.
 
– Lämpöverkko mahdollistaa kokonaisten kaupunkien lämmityksen muuttamisen hiilineutraaliksi, sillä lämpöverkon avulla ilmastoystävällisen lämmön vieminen suurelle joukolle on helppoa. Ilmaston kannalta välttämättömät muutokset, kuten kaupunkien kääntäminen fossiilisesta lämmityksestä hiilineutraaliksi on lämpöverkkoa hyödyntäen vaivatonta, nopeaa ja taloudellisesti järkevää, kertoo Vantaan Energia Oy:n Energiapalvelut-liiketoiminnan johtaja Matti Wallin.

– Asiakaan näkökulmasta lämpöverkko on helppo tapa tehdä ilmastoteko, tiivistää Matti Wallin.

Lisätiedot:

Kalle Patomeri, liiketoimintajohtaja Kaupunkienergia, Vantaan Energia Oy
kalle.patomeri@vantaanenergia.fi
p. 050 529 4158

Matti Wallin, liiketoimintajohtaja Energiapalvelut, Vantaan Energia Oy
matti.wallin@vantaanenergia.fi
p. 044 723 5782