Siirry sisältöön

Kaukolämpö on Vantaalla kannattavin valinta

Riippumaton lämmitysjärjestelmien kilpailukykyvertailu* tutki eri lämpöpumppujärjestelmien ja kaukolämmön kannattavuutta erilaisissa kiinteistöissä. Kaukolämpö osoittautui sekä tuotanto- että elinkaarikustannuksien osalta kannattavimmaksi vaihtoehdoksi kaikissa kiinteistötyypeissä.

Kaukolämpö on erinomainen vaihtoehto juuri Vantaalla, sillä se on taloyhtiöille selvästi maalämpöä edullisempaa. Jätevoimalan ansiosta energian hintaa on alennettu Vantaalla neljän vuoden aikana jo kuusi kertaa. Vantaalainen kaukolämpö pärjää hienosti hintavertailussa myös muuhun Suomeen nähden.

Tuoreessa kilpailukykyvertailussa tutkittiin lämmitysjärjestelmien tuotantokustannuksia pääoma-, operointi- ja energiakustannusten osalta. Kannattavuutta arvioitiin myös pidemmällä aikavälillä korjauskulut ja korot huomioiden. Vertailu huomioi kiinteistön koon ja iän mukaan vaihtelevat kokonaistehontarpeet ja lämmönkulutuksen.

Hintavertailun tulokset tukivat sitä, mikä Vantaan Energiassa jo tiedettiin: kaukolämpö on kannattavin lämmitysmuoto ja paras vaihtoehto kaikissa tutkituissa kiinteistöissä.

Kaukolämpö suoriutui loistavasti etenkin pitkän aikavälin elinkaarikustannuksien arvioinnissa. Vaihtoehtoisten lämmitysmuotojen käyttökustannukset olivat pienemmät kuin kaukolämmöllä, mutta huoltokulut, isot alkuinvestoinnit sekä pitkät takaisinmaksuajat korkoineen tekevät kaukolämmöstä kannattavimman lämmitysmuodon. Vaihtoehtoiset lämmitysmuodot maksavat itseään takaisin usein vasta yli 20 vuoden kuluttua asennuksesta.

*One1 Oy:n toteuttamassa hintavertailussa käytettiin Energiateollisuuden hintatilastoa (1.1.2019) sekä kaukolämpö- ja maalämpöpakettien asennusten arvioituja ja toteutuneita kustannuksia. Sähkön siirtoon ja liittymiin liittyvissä kustannuksissa käytettiin Vantaan Energian Sähköverkot Oy:n voimassa olevaa hinnastoa.

Lue raportti