Siirry sisältöön

Vantaan Energia Keski-Uusimaa uudisti hybridituotteensa kääntämällä mitoituksen asiakkaan eduksi – jatkossa lämpöpumppu tulee avuksi vain lämmityshuippujen tasaamiseen

Vantaan Energia Keski-Uusimaa lähestyi perinteistä kaukolämmön ja lämpöpumpputeknologian yhdistävää hybridiratkaisua asiakkaan kokonaisedullisuuden kautta. Syntyi aivan uudenlainen hybridiratkaisu, jossa aiempaa pienempi mitoitus takaa asiakkaalle edulliset hinnat. Uudenlainen mitoitus pyrkii takaamaan sen, että asiakkaalla on aina käytössään edullisin mahdollinen lämmitysmuoto. Hybridiratkaisuun on aina mahdollista valita kaukolämmön työpariksi joko maalämpö tai ilma-vesilämpöpumppu, paras ratkaisu valitaan aina asiakkaan ja kiinteistön tarpeiden mukaan.

Kaukolämmön ja lämpöpumpun hybridiratkaisu mahdollistaa sen, että kiinteistöä lämmitetään aina edullisimmalla mahdollisella menetelmällä lämpöpumpun tehoon asti. Hybridiratkaisun kiistattomiin etuihin kuuluu myös lämmitysvarmuus, vaikka jotakin järjestelmässä menisi rikki, voidaan kiinteistöä lämmittää aina korvaavalla menetelmällä. Asiakkaalle myös hybridiratkaisun hankinta on tehty mahdollisimman helpoksi, asiakas voi joko hankkia hybridiratkaisun pienellä alkuinvestoinnilla tai kokonaan ilman alkuinvestointia, jolloin kokonaisuus toimitetaan palveluna Vantaa Energia Keski-Uusimaan toimesta. Palvelusopimuksessa Vantaan Energia Keski-Uusimaa huolehtii palvelusta koko elinkaaren ajan kattaen etävalvonnan, optimoinnin, mahdolliset laiterikot, huollot sekä ylläpidon.

Ratkaisussa erilainen mitoitus kuin kilpailijoilla

Vantaan Energia Keski-Uusimaalla koko ajatus hybridiratkaisuista on täysin erilainen kuin kilpailijoilla, myyntipäällikkö Aksel Danielson kertoo.

– Vantaa Energia Keski-Uusimaan hybridituote poikkeaa merkittävästi kilpailijoiden ratkaisuista. Yleensä hybridiratkaisuissa lämmöntuotanto hoidetaan pelkästään lämpöpumpuilla ja sivujärjestelmiä käytetään ainoastaan huipputehojen tuottamiseen. Suomen oloissa lämmitystä ei voi mitoittaa ainoastaan lämpöpumppujen varaan, vaan ne vaativat aina pienen sähkövastuksen tai lämpökattilan tuekseen. Kilpailijoiden järjestelmät käyttävät siis kaukolämpöä lämmityshuippujen kattamiseen. Käytännössä tämä johtaa siihen, että kaukolämpöä käytetään hyvin vähän ja ainoastaan silloin kun se on kalleimmillaan. Tämä ei kuitenkaan ole asiakkaan ja kustannusten näkökulmasta paras vaihtoehto, joten me olemme halunneet kääntää mitoituksen täysin päinvastaiseksi.

Käänteinen mitoitus tarkoittaa käytännössä järjestelmän optimointia siten, että kiinteistö lämpiää kulloinkin parhaalla mahdollisella lämmitysmuodolla.

– Meidän hybridiratkaisussamme kiinteistö käyttää lämmitykseen aina edullisinta mahdollisinta lämmitysmuotoa lämpöpumpun tehon asettamissa rajoissa. Kaukolämpö on usein edullisin vaihtoehto, joten kun kaukolämpö on edullista niin kiinteistö lämmitetään sillä, mutta esimerkiksi sellaisina ajanjaksoina kun sähkön hinta on todella alhaalla, käytetään kiinteistön lämmityksessä lämpöpumppuja. Järvenpään ja Tuusulan alueella tällä hetkellä tilanne on sellainen, että kustannusten näkökulmasta lämmityksen peruskuormaa kannattaa ajaa kaukolämmöllä ja lämpöpumppua käyttää vain huippuihin, Danielson selventää.

Hybridiratkaisun hyödyt

Vantaa Energia Keski-Uusimaan tarjoama hybridiratkaisussa on lukuisia hyötyjä. Vaadittava alkuinvestointi on kevyt tai alkuinvestoinnin voi jättää kokonaan tekemättä palvelumuotoisessa ratkaisussa. Hybridiratkaisu mahdollistaa myös pienimmät mahdolliset lämmityksen elinkaarikustannukset, sillä lämpöä tuotetaan jatkuvasti edullisimmalla mahdollisella tuotantomuodolla lämpöpumpun tehojen rajoissa. Hybridiratkaisu on myös jatkuvasti optimoitavissa eli asiakas voi halutessaan valita lämmitysmuodon aina myös vähäpäästöisimmän lämmitysmuodon mukaan. Tämän avulla ratkaisu täyttää myös erilaiset energiatehokkuusvaatimukset aina A-energialuokkaan saakka. Hybridiratkaisun myötä asiakas on myös hintojen nousulta suojassa, sillä sopimusvaiheessa hinta sidotaan indeksiin ja näin riski voimakkaasta hinnannoususta putoaa pois. Hybridiratkaisu sopii myös sellaisille kiinteistöille, joilla on tarvetta viilennysratkaisulle. Jäähdytys voidaan pumpputeknologian avulla sisällyttää samaan kokonaisuuteen. Riskitön vaihtoehto laitteistojen ja energian hinnan nousun kannalta.

Poikkeuksellisen ja asiakkaan kokonaisedullisuuteen tähtäävän hybridiratkaisun taustalla on Vantaan Energia Keski-Uusimaan teknologiariippumattomuus ja monipuolinen lämmitysmuotojen osaaminen.

– Olemme teknologiariippumaton yritys, meille on tärkeää, että pystymme tarjoamaan asiakkaalle aina parhaan mahdollisen ratkaisun teknologiasta riippumatta. Meillä on myös poikkeuksellisen laajaa osaamista talon sisällä eri lämmitysmuotoihin liittyen. Tunnemme erittäin hyvin myös lämpöpumpputeknologian ja siihen liittyvät mahdollisuudet. Me pystymme jatkuvasti ohjaamaan lämmönkäyttöä asiakkaan puolesta. Peilaamme jatkuvasti lämmitystä sekä lämmön tuotantokustannuksiin ja sähkön hintaan, jotta paras muoto on aina kulloinkin käytössä.