Siirry sisältöön

Lämmön kausivarasto mahdollistaa fossiilisista polttoaineista luopumisen – ympäristövaikutusten arvioinnin tulokset esittelyssä

Vantaan energia lammon kausivarasto ylapalkilla

Vantaan Energian Lämmön kausivarasto on merkittävässä roolissa Vantaan Energian luopuessa fossiilisista polttoaineista vuoteen 2026 mennessä ja edetessä kohti hiilinegatiivisuutta vuoteen 2030 mennessä. Lämmön kausivarasto -hankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelman selostus on valmis ja selostuksen tuloksia esitellään avoimessa yleisötilaisuudessa 3.2.2022.

Lämmön kausivarasto on maan alle sijoittuva noin miljoonan kuution kokoinen lämpöenergian kausivarasto, jonne varastoidaan 140-150-asteiseen veteen muun muassa aurinko-, tuuli- ja hukkalämmön lähteistä saatua uusiutuvaa energiaa. Lämmön kausivaraston 90 gigawattitunnin kapasiteetti vastaa keskikokoisen suomalaiskaupungin vuosittaista lämmöntarvetta. Varastoitu energia korvaa maakaasun käyttöä talvikaudella ja mahdollistaa fossiilittoman energiantuotannon vuonna 2026, minkä avulla yhtiön hiilidioksidipäästöt vähenevät 65 000 tonnilla vuodessa. Lämmön kausivarasto onkin merkittävässä roolissa Vantaan Energian tavoitteessa luopua fossiilisista polttoaineista vuoteen 2026 mennessä.

Lämmön kausivarasto edistää myös EU:n useita muita ilmasto- ja energiatavoitteita: se kasvattaa resurssitehokkuutta perustuen vahvasti hukkalämmön hyödyntämiseen, lisää uusiutuvien energiamuotojen osuutta energiantuotannossa ja tehostaa eri energiajärjestelmien integraatiota.

– Lämmön kausivarasto on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen hanke ja erinomainen esimerkki siitä, miten energiayhtiö pystyy uusilla innovaatioilla edistämään kustannustehokkaasti nopeaa luopumista fossiilisten polttoaineiden käytöstä. Toivottavasti kaikilla kausivarastohankkeestamme kiinnostuneilla on mahdollisuus tulla mukaan kuulemaan siitä lisää helmikuun alussa järjestämäämme online-tilaisuuteen, toteaa Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen.

Lämmön kausivarastoa suunnitellaan rakennettavaksi Vantaan Kuusikonmäkeen Kehä 3:n alle. Suunnitelmien mukainen valmistumisajankohta on vuonna 2026. Lämmön kausivaraston suunnittelemisesta, rakentamisesta ja toteutuksesta vastaa Vantaan Energian, YIT:n ja AFRYn muodostama allianssi.

YVA-selostusvaiheen yleisötilaisuus 3.2.2022

Ympäristövaikutusten arvioinnin selostuksen tuloksia esitellään torstaina 3.2.2022 klo 17.30-20.00. Avoimeen online-tilaisuuteen ei tarvitse erikseen ilmoittautua ja kaikki ovat tervetulleita kuulemaan Lämmön kausivarasto -hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnin selostuksen tuloksista ja esittämään kysymyksiä. Osallistumaan pääsee osoitteessa https://vantaanenergia.videosync.fi/lammon-kausivarastohanke

Huoltotunnelin suuaukko Kehä III:n ramppialueelle

Lämmön kausivaraston huoltotunnelin suuaukolle on valittu uusi sijainti alkuperäisissä suunnitelmissa esitetyn Untipakan tilalle. Huoltotunnelin suuaukon sijainniksi on päätetty Kehä III:n ramppialue Vanhan Porvoontien vieressä. Näin ollen Vantaan Energialla ei ole suunnitelmia vaikuttaa Untipakan alueen nykyiseen käyttötarkoitukseen ja luonnontilaan.

Huoltotunnelin suuaukon sijaitessa Kehä III:n välittömässä läheisyydessä rakennusaikainen raskas liikenne on mahdollista ohjata lähes suoraan Kehä III:lle ja välttää liikenteen ohjautuminen alueen pienemmille paikallisteille tai kaduille.

Lisätiedot
Jukka Toivonen, toimitusjohtaja, Vantaan Energia Oy
jukka.toivonen@vantaanenergia.fi
p. 050 453 6729

Kuva- ja haastattelupyynnöt: viestinta@vantaanenergia.fi