Siirry sisältöön

Lämmityskausi lähestyy, ota talteen asiantuntija Timo Aallon vinkit

kaukolampo3

Lämpimän kesän jälkeen säät viilenevät ja lämmityskausi odottelee jo nurkan takana. Vantaan Energia Keski-Uusimaan myynti- ja asiakkuuspäällikkö Timo Aalto kertoo miten lämmityskauteen kannattaa valmistautua käytännön tasolla.

Tervehdys Timo, kesähelteet alkavat olla muisto vain, mistä lähestyvässä lämmityskaudessa oikein on kysymys?

Yleensä lämmityskausi alkaa Suomessa siinä vaiheessa, kun ulkolämpötila laskee + 15 asteeseen. Poikkeuksiakin ilmenee jonkin verran, käytännössä joissakin taloyhtiöissä lämmitys lähtee käyntiin vasta, kun ulkona keskilämpötila laskee + 10 asteeseen. Lämmityskauden aikana kiinteistöjä lämmitetään esimerkiksi kaukolämmön avulla, joka tarjoaa kiinteistöön lämpimän käyttöveden ja kuuman lämmitysveden. Lämmityskausi kestää siihen asti, kunnes keväällä ulkona keskilämpötilat nousevat yli asetetun lämmitysrajan.

Mitä asioita tulisi ottaa huomioon lämmityskauden lähestyessä?

Kaikista tärkein asia kaikissa kohteissa on lämmönjakokeskuksen tarkastaminen. Isännöitsijän, huoltomiehen tai kumppanin olisi syytä tarkistaa onko edellisen lämmityskauden jälkeen ilmaantunut vuotoja, ovatko paineet verkostossa oikealla tasolla ja onko pumpun toiminta normaalia. Tämän tarkastuksen voi kätevästi tehdä kunkin kiinteistön lämmönjakohuoneessa.

Mihin lämmönjakohuoneessa kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota?

Lämmönjakopumppu on lämmityksen toimimisen kannalta kriittinen kohde. Usein jo pumpun toimintaa kuuntelemalla voidaan havaita, onko pumppu tulossa tiensä päähän. Jos pumpun ääni muuttuu, se on yleensä merkki siitä, että kaikki ei ole kunnossa. Pumpuissa on kuitenkin suuria eroja. Vanhat kiertopumput ovat toiminnaltaan lähes ikuisia, mutta jos pumppu on laitettu kesän ajaksi kokonaan kiinni, on olemassa riski, että ne eivät enää syksyllä lähde käyntiin.

Kuinka usein tarkastukset olisi syytä tehdä?

Tarkastusten kanssa kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä ja laitteet tulisi tarkastaa vuosittain. Se on varmin tapa välttyä ikäviltä ja mahdollisesti myös kalliilta yllätyksiltä. Kun tarkastukset jäävät tekemättä, niin usein loka-marraskuussa huomataan, että lämpöä ei tulekaan ja siitä seuraa selvä piikki hälytyskeikkoina tehtävinä korjausoperaatioina.

Jos haluaa päästä helpolla, niin Vantaan Energia Keski-Uusimaa tarjoaa asiakkailleen Lämmönjakokeskuksen tarkastus- ja huoltopalvelun avaimet käteen -periaatteella. Silloin ammattilainen tarkastaa laitteiston ja tekee raportin. Tarkastuksen yhteydessä tarkastetaan myös lämpökäyrä ja varmistetaan, että se on säädetty oikein. Tämä on hyvin edullinen ja helppo tapa kiinteistöille ja taloyhtiöille välttyä ikäviltä yllätyksiltä.  

Jos mennään lämmönjakohuoneesta huoneistoihin, niin mitä tulisi erityisesti huomioida?

Ennen lämmityskauden alkua olisi hyvä hoitaa myös ilmauspuoli kuntoon. Tämä tulisi tehdä aina kesän jälkeen etenkin sellaisissa kohteissa, joissa on radiaattoripatterit. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että patterit käydään ilmaamassa. Yleensä ilma kertyy nurkimmaisiin kulmahuoneistoihin, joten ne tulisi erityisesti huomioida ennen lämmityskauden alkua.

Myös ikkunatiivisteet on hyvä tarkistaa, etteivät ne vuoda. Jos kiinteistössä on käytössä painovoimainen ilmanvaihto, on myös syytä katsoa, ovatko ilmanvaihtoaukot kesä- vai talviasennossa. Tämä voi helposti unohtua, mutta jos ilmanvaihto on lämmityskauden aikaan kesäasennossa, menee kiinteistön lämpö harakoille ja viima pääsee sisään. Ilma liikkuu tällöin molempiin suuntiin ja energiatehokkuus kärsii.

Onko jotakin yleisiä virheitä, joista haluaisit varoittaa näin lämmityskauden kynnyksellä?

Usein talvella ihmiset ajattelevat tuulettaa nopeasti ikkunan kautta, mutta ikkuna unohtuukin auki. Tällöin ikkunan alla sijaitseva patterin termostaatti pyrkii kompensoimaan kylmää ilmaa ja se lisää turhaa energiankulutusta asunnossa. Joskus myös verhot voivat haitata tätä operaatiota. Lähtökohtaisesti tuuletus kannattaa tehdä nopeasti ja sitten muistaa sulkea ikkuna. Osa uusista älytermostaateista osaa jo tunnistaa tällaiset tilanteet, mutta suurimmassa osassa kiinteistöjä tällaisia ei vielä ole.

Mitä vinkkejä on kulutukseen tai säästöön liittyen?

Nyrkkisääntönä on, että jos sisälämpötilaa pudottaa yhden asteen verran, niin siitä seuraa noin 5 prosentin taloudellinen säästö lämmityskustannuksissa. Säästöjä voi hakea myös silloin, kun asunnossa ei oleilla. Kun lähtee esimerkiksi reissuun, niin kannattaa huonelämpötilaa laskea muutamalla asteella loman ajaksi.