Siirry sisältöön

Kunnianhimoiset edelläkävijäyritykset yhteistyöhön: Finavia ja Vantaan Energia kumppanuussopimukseen

(Kuva Finavia Oyj) 

Vantaalainen kiertotalousenergiayhtiö Vantaan Energia ja lentoasemayhtiö Finavia ovat solmineet energiakumppanuussopimuksen. Sopimus syventää aiempaa asiakassuhdetta, lisää avointa yhteistoimintaa ja mahdollistaa yritysrajat ylittävät pilottiprojektit. Kumppanuuden myötä haetaan uusia innovatiivisia tapoja vähentää energian kulutusta ja tuottaa energiapalveluita kestävästi sekä tuetaan Finavian nettohiilitavoitetta.

Vantaan Energialla ja Finavialla on pitkä yhteinen historia Vantaan alueella. Vantaan Energia osti Finavian lämpöverkon ja lämpölaitoksen vuonna 2010, jolloin Helsinki-Vantaan lentoaseman alue siirtyi kokonaan Vantaan Energian lämmöntuotannon piiriin. Tästä asti yrityksillä on ollut poikkeuksellisen tiivis asiakassuhde, joka syvenee nyt entisestään.

Kumppanuussopimuksen solmimisen myötä Vantaan Energialla ja Finavialla on selkeä yhteinen tavoite: yritykset haluavat yhdessä edistää kiinteistöjen ja muiden kohteiden lämmityksen ja jäähdytyksen hiilipäästöjen nettonollatavoitteita tukevia energiaratkaisuja. Osana yhteistyötä yritykset etsivät uusia innovatiivisia tapoja, joiden avulla energian kulutusta voidaan vähentää ja energiapalveluita kehittää entistä kestävämmiksi ympäristön kannalta.

– Vantaan Energian tavoitteena on tarjota asumiseen, yritystoimintaan ja rakentamiseen energiatehokkuutta ja uusiutuvaa energiaa eri muodoissa. Näissä tavoitteissa on paljon yhtymäkohtia Finavian omiin tavoitteisiin nähden. Uusi kumppanuus Finavian kanssa auttaa meitä merkittävästi myös asiakasymmärryksen lisäämisessä. Finavia on kokoluokaltaan yksi Vantaan Energian suurimmista lämpöenergian asiakkaista, joten heidän kanssaan ideointi ja innovointi on varmasti hedelmällistä, Vantaan Energian myynti- ja asiakaspäällikkö Saila Talaskivi kertoo.

Ennakkoluulottomuus ja kyky katsoa huomiseen yhdistää

Vantaan Energiaa ja Finaviaa yhdistää asenne, jossa etsitään kunnianhimoisesti uusia ratkaisuja oman toimialan sisällä. Finavia on kansainvälisesti palkittu edelläkävijä lentoasemasektorilla, jonka 25 hehtaarin suuruisessa lentokenttäterminaalissa asioi ja työskentelee yli 50 000 ihmistä vuoden jokaisena päivänä.

Finavia hakee uudesta kumppanuudesta tukea myös omiin strategisiin ilmastotavoitteisiinsa. Vuonna 2022 Finavia otti käyttöön Vantaan Energian Uusiolämpö-tuotteen eli CO2-päästöttömän kaukolämmön. Täysin uusiutuvilla lämmönlähteillä tuotettu kaukolämpö laski lämmityksen CO2-päästöjä merkittävästi.

– Me Finavialla haluamme olla edelläkävijä lentoasematoimialalla ja Vantaan Energia puolestaan energiatoimialalla. Siksi yhteistyön syventäminen on luonnollista. Vantaan Energia on meille merkittävä mahdollistaja päästövähennyssuunnitelmiemme toteuttamisessa. Vuonna 2019 saavutimme toiminnassamme hiilineutraalin tason ja vuonna 2025 haluamme olla nettonollapäästöinen yritys. Tämä tavoite saavutetaan siirtymällä uusiutuvan energian ja polttoaineiden käyttöön, Finavian kiinteistöjohtaja Esa Siponen arvioi.

Ensimmäisenä katseet lämpöverkkoon, sitten kysyntäjoustopilotointiin

Yhteistyön ensimmäiset askelmerkit ovat jo muotoutumassa. Nykyisen lämmityskauden kääntyessä päätökseen on katseet suunnattu aluksi lämpöverkkoon ja kysyntäjoustopilotointiin. Toimenpiteiden edetessä säännölliset tilannetarkastelut kertovat tuloksista ja ohjaavat kehitystyötä.

– Suhtaudumme mielenkiinnolla kaikkeen kehittämiseen ja uusiin ratkaisuihin. Uskon, että keskustelemme ensimmäisenä ainakin kaukolämpöverkon rakenteesta ja kaukolämpöliittymien lukumäärästä. Lyhyellä aikajänteellä näkisin, että pilotoimme myös lämmön kysyntäjoustoja. Mikäli onnistumme kysyntäjoustojen pilotoinnissa, voisimme parantaa energiatehokkuutta ja vähentää kustannuksia, Finavian kiinteistöjohtaja Esa Siponen arvioi.

Lisätietoja

Saila Talaskivi, myynti- ja asiakaspäällikkö, Vantaan Energia Oy
saila.talaskivi@vantaanenergia.fi
p. 040 848 1020

Esa Siponen, kiinteistöjohtaja, Finavia Oyj
esa.siponen@finavia.fi
p. 040 844 0068