Siirry sisältöön

Kumppanimme hiilikädenjäljillä: Kokonaisuus kuntoon yrityksen ympäristövastuullisuudessa

VE Uutiskirje yritysasiakkaat 03 20192

Ympäristöteemat kiinnostavat entistä enemmän paitsi kuluttajia myös yrityksiä. Kysyimme Granlundin toimialajohtajalta Ville Reinikaiselta, miten ympäristövastuullisuudesta tehdään osa yrityksen liiketoimintaa ja miten myös sinun yrityksesi voi edistää ympäristövastuullisuutta.

Granlundin toiminnan kivijalkana on energiatehokkuus kiinteistöissä ja rakennetussa ympäristössä. Myös ympäristövastuullisuudella on tärkeä rooli yrityksen liiketoiminnassa, ja Granlundin perusedellytyksenä on tarjota vastuullisia ratkaisuja asiakkailleen.

– Voisi sanoa, että olemme valmistautuneet tähän nyt käynnissä olevaan energiamurrokseen lähes 60 vuoden ajan, aina yrityksen perustamisesta asti. Toimintamme lähtökohta on talotekninen suunnittelu, jossa keskeisin ympäristövastuullisuustekijä on vähäinen energiankäyttö ja energiatehokkaiden järjestelmien suunnittelu, Granlundin toimialajohtaja Ville Reinikainen kertoo.

Viime aikoina ympäristövastuullisuuden teemoihin ja hiilijalanjäljen pienentämiseen ovat havahtuneet myös asiakkaat ja yhteistyökumppanit, mitä Reinikainen pitää positiivisena kehityssuuntana.

– Tärkeää on kuitenkin pitää mielessä, että energiatehokkuutta ja ympäristövastuullisuutta ei saavuteta pikavoitoin vaan pitkäjänteisellä ja määrätietoisella työskentelyllä, hän muistuttaa.

Yritysten tulisikin huomioida toiminnassaan laajasti eri tekijät, jotka edistävät ympäristövastuullisuutta ja energiatehokkuutta. Pelkkien yksittäisten toimenpiteiden, kuten ledivalojen käytön ja aurinkopaneelien asennusten sijaan olisi syytä tarkastella toiminnan kehittämistä kokonaisuuden näkökulmasta.

Vaikka ympäristövastuullisuus voi tarkoittaa yritykselle investointeja, kulueränä sitä ei tule pitää. Esimerkiksi pakolliseen kiinteistöjen korjausrakentamiseen voidaan kytkeä yhtäaikaisesti energiatehokkuuden kehittäminen ja ympäristövastuullisten asioiden edistäminen, jolloin myös kulut pienenevät.

– Suosittelen myös selvittämään, miten yritys voisi hyötyä esimerkiksi valtion energiatehokkuusinvestoinneille kohdistetusta tuesta. Esimerkiksi korjausrakentamisen investointeihin voi saada jopa 20 % valtion tuen, jos osoitetaan riittävä energiatehokkuuden parantaminen, Reinikainen kehottaa.

Yritysten tulisikin nähdä ympäristövastuullisuus asiana, joka on syytä integroida osaksi normaaliprosesseja. Tällä tavoin vastuullisuudella voidaan vastata sekä ympäristöhaasteisiin että pienentää kustannuksia.