Siirry sisältöön

Korista ja kierrätystä Honkahallilla

Keväällä 2011 Tapiolassa havahduttiin tilanteeseen, jossa alueen nuorilta koripalloharrastajilta puuttuivat tilat. Tapiolan Honka ryhtyi tuumasta toimeen ja ryhtyi suunnittelemaan ja rakennuttamaan seuran junioreille uutta Honkahalliksi nimettyä harjoitustilaa.

Pitkä suunnittelu- ja rakennuttamisprosessi palkittiin, kun Honkahalli valittiin vuoden liikuntapaikaksi 2013. Valinnassa kiiteltiin muun muassa suunnittelun esimerkillisyyttä sekä rakennuksen kestävyyttä, esteettömyyttä ja monikäyttöisyyttä. Honkahallia on kutsuttu esimerkiksi onnistuneesta projektista. Tänä päivänä siellä järjestetään niin urheilutapahtumia kuin yritystilaisuuksiakin, ja se on tiiviissä käytössä aamusta iltaan.

– Kaikki lähti oikeastaan liikkeelle siitä, että halusimme tarjota nuorille paikan olla ja liikkua, kertoo Tapiolan Hongan yhteisömanageri Sonja Herrala.

Honkahallin merkitys alueella on kuitenkin huomattavan paljon liikuntapaikkaa laajempi. Vuoden liikuntapaikkavalinnan tehnyt raati arvosti erityisesti hallin hyvää toimintakulttuuria.  Yhteen hiileen puhaltamisesta ja yhtenäisestä toimintakulttuurista yhteisömanageri kertookin pidetyn kiinni vuosien varrella.

– Sen eteen on myös tehty töitä. Olemme panostaneet arjen pieniin tekoihin, jotka ovat ajan myötä ovatkin muuttuneet yllättävän suuriksi ja vaikuttaviksi teoiksi. Vuositasolla meidän kävijämäärä on noin 140 000 henkilöä, jolloin meidän tekemillämme valinnoilla on merkitystä.

Esimerkkinä arkisesta vaikuttavuudesta Herrala mainitsee kenkien jättämisen eteiseen.

– Olemme ottaneet käytännöksi opettaa nuorille alusta lähtien, että ulkokengät otetaan halliin tultaessa pois. Tämä pieneltä vaikuttava asia on auttanut meitä vähentämään paitsi lattioiden kulumista, myös siivouksesta aiheutuneita kuluja ja sitä kautta ympäristöhaittoja, kertoo Herrala.

– Me Vantaan Energialla tuemme Tapiolan Hongan tavoitteita ja toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on edistää päämäärätietoista, vastuuntuntoista ja eettisesti kestävää suomalaista koripalloa. Kaikki nämä toimenpiteet tähtäävät myös siihen, että koripallo lajina nousisi arvostetummaksi ja harrastetummaksi liikuntamuodoksi paitsi lasten ja nuorten myös heidän perheidensä keskuudessa, kertoo Vantaan Energian asiakaspäällikkö Toni Punkkinen.

Viimeisen kahden vuoden aikana Honkahallilla on kiinnitetty erityisesti huomiota ympäristöasioihin. Esimerkiksi energian säästämiseksi kenttien lamput vaihdettiin led-lamppuihin. Muutoksen ansiosta sähkönkulutus ja siihen liittyvät kustannukset ovat pienentyneet huomattavasti. Vantaan Energian kanssa tehty yhteistyö on ollut tässä ja muissa kestävän kehityksen edistysaskelissa vahvasti mukana.

Kierrätysintoa saatiin, kun seura osallistui Olympiakomitean ja Sitran yhteishankkeeseen, jossa kerättiin urheiluseurojen vinkkejä kestävän arjen toimintatapoihin. Eikä kehitystyö tietenkään pääty tähän.

– Seuraavana askeleena jalostamme kierrätystä koskemaan kunnolla Honkahallilla järjestettäviä tapahtumia. Olemme jo tietoisesti vähentäneet syntyvän jätteen määrää mm. jättämällä muoviset kertakäyttöastiat pois sekä hankkimalla HSY:n vesipisteen mm. senioreiden MM-kisojen ajaksi, joka auttaa meitä pulloveden määrään vähentämisessä.

Olipa kyse sitten ilmastoasioista tai kasvatuksesta, Herrala uskoo malttiin ja järjestelmällisyyteen.

– Meillä on oma vastuumme lasten ja nuorten ympäristökasvatuksessa ja haluamme olla siinä suunnannäyttäjä. Maailmaa ei muuteta hetkessä, mutta me uskomme pienien tekojen vaikutukseen pitkällä aikavälillä, summaa Herrala.