Siirry sisältöön

Kiertotalousenergiayhtiö Vantaan Energia etenee kohti hiilinegatiivisuutta vuonna 2030

Kiertotalouskuva peilikuva

Vantaan Energia on kiertotalousenergiayhtiö. Se tarkoittaa kiertotalous- ja energialiiketoiminnan yhdistämistä. Materiaalivirtojen ja lämmön synergia mahdollistaa ympäristöystävällisen energiantuotannon olemassa olevia, kierrätykseen kelpaamattomia raaka-aineita hyödyntäen ja jalostaen. Samalla syntyy uutta liiketoimintaa sekä Vantaan Energialle että useille yhteistyökumppaneille. Kiertotaloutta ja energialiiketoimintaa yhdistämällä Vantaan Energia sitoo enemmän hiilidioksidia kuin sen toimesta vapautuu ilmakehään ja etenee näin kohti hiilinegatiivisuutta vuonna 2030.

Vantaan Energia yhdistää toiminnassaan kiertotalous- ja energialiiketoiminnan. Kiertotalous tarkoittaa Vantaan Energialle materiaalien pitämistä kierrossa mahdollisimman pitkään tai niiden muodon muuttamista muuksi. Käytännössä se on esimerkiksi hukkalämmön varastoimista ja hyödyntämistä sekä kierrätykseen kelpaamattomien raaka-aineiden energiahyödyntämistä. Kiertotalous on myös hiilidioksidin jalostamista vihreän vedyn avulla uusiokäyttöön pysyviksi tuotteiksi, jotka sitovat hiilidioksidin materiaaliksi. Energialiiketoiminnalla puolestaan tarkoitetaan energiantuotantoa, lämmön jakamista lämpöverkon avulla vantaalaisiin koteihin ja kiinteistöihin sekä energiapalveluita, jotka tarjoavat kattavia ratkaisuita lämmitykseen ja jäähdytykseen valmiina asiakasystävällisinä palvelupaketteina.

Vantaan Energia etenee kohti hiilinegatiivisuutta vuoteen 2030 mennessä. Tämä tapahtuu kahdessa vaiheessa: vuoteen 2026 mennessä luovutaan fossiilisista polttoaineista ja tästä edetään kohti hiilinegatiivisuutta vuonna 2030. Fossiiliton 2026 -kokonaisuus koostuu hankkeista, jotka ovat kiertotalouden energiantuotantoratkaisut, Suomen suurin Sähköpolttoainelaitos sekä Lämmön kausivarasto, jonne varastoidaan kesäaikaan muun muassa aurinko-, tuuli- ja hukkalämmön lähteistä saatavaa uusiutuvaa energiaa.

Kun fossiilisten polttoaineiden käyttö on lopetettu vuoteen 2026 mennessä, jatketaan etenemällä kohti hiilinegatiivisuutta vuonna 2030 neljän päähankkeen myötä. Vantaan Energian suunnitelmiin kuuluvat hiilidioksiditonta biokaasua valmistavan laitoksen käynnistäminen vuonna 2026, hiilidioksidin talteenotto raaka-aineeksi vuonna 2027, investointi Kierrätysbiohiililaitokseen vuonna 2027 ja hiilidioksidin jalostaminen kokonaan uusiksi tuotteiksi vuonna 2029.

– Olemme yhä selkeämmin kiertotalousenergiayhtiö, eli yhdistämme innovatiivisesti kiertotalouden mahdollisuudet sekä energialiiketoiminnan. Se on erinomainen yhdistelmä, joka mahdollistaa kierrätykseen kelpaamattomien materiaalien sekä hukkalämmön monipuolisen hyötykäytön siten, että asiakkaamme saavat edullisempaa energiaa samalla kun kuljemme yrityksenä määrätietoisesti kohti hiilinegatiivisuutta, kertoo Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen.

Lisätiedot
Jukka Toivonen, toimitusjohtaja, Vantaan Energia Oy
jukka.toivonen@vantaanenergia.fi
p. 050 453 6729

Kuva- ja haastattelupyynnöt: viestinta@vantaanenergia.fi