Siirry sisältöön

Kaukolämpö kulkee jatkossa myös Vantaan ja Espoon välillä

Vantaan Energia ja Fortum ovat solmineet lämpökauppasopimuksen, jonka myötä yhtiöt voivat ostaa toisiltaan kaukolämpöä. Lämpökaupan mahdollistavan lämmönsiirtoaseman rakentaminen Vapaalaan Vantaan ja Espoon rajalle alkaa syyskuussa 2024 ja on tuotantokäytössä loppuvuodesta 2025. Lämpökauppa kaupunkien välillä käynnistyy tämän hetken arvion mukaan syyskuussa 2025.

Vantaan Energia ja Fortum rakennuttavat yhteisprojektina kaukolämpöverkkojen välisen lämpökaupan mahdollistavaa 50 megawatin lämmönsiirtoasemaa Vantaan Vapaalaan. Lämpökaupan ansiosta Vantaan ja Espoon välisessä kaukolämpöverkossa voidaan jatkossa siirtää kullakin hetkellä kilpailukykyisimmillä tuotantomuodoilla tuotettua kaukolämpöä. Kaukolämmön hyödyntäminen yli kaupunkirajojen parantaa kaukolämpöverkkojen käytettävyyttä ja kasvattaa toimitusvarmuutta samalla, kun yhtiöiden erilaisten lämmöntuotantomuotojen hyödyntäminen vakauttaa osaltaan kaukolämmön hintaa. Lämmönsiirtoaseman lisäksi kaukolämpöverkkoa uudistetaan kaupunkien rajalla.

Vapaalan lämmönsiirtoasema mahdollistaa yli 400 000 megawattitunnin vuotuisen energiansiirron verkkojen välillä. Se vastaa lähes 22 000 omakotitalon lämmönkulutusta keskimääräisen suomalaisen omakotitalon vuosikulutuksella.

– Vantaan Energian strategisena tavoitteena on hiilinegatiivinen energiantuotanto vuonna 2030, kertoo Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen.

– Olemme rakentamassa Vantaalle ”lämmityksen hybridijärjestelmää”, joka on kuin hybridiauto – toimii välillä sähköllä, välillä muilla tuotantotavoilla – aina mahdollisimman fiksusti ja tehokkaasti. Kaukolämpöverkkomme toimii voimansiirtona ja sitä ohjataan älykkäällä ohjauksella. Hybridijärjestelmä mahdollistaa kilpailukykyisimmän tavan lämmittää hiilineutraalisti ja turvaa edullisen ja vakaan hinnan samalla kun pääsemme päästöistä eroon. Lämpökaupan ansioista voimme toimittaa kaukolämpöä Espoon puolelle ja ostaa sitä omaan käyttöömme. Ilmastotavoitteisiin pääseminen vaatii laajan keinovalikoiman käyttöä ja tässä hyödynnetään fiksusti Vantaan ja Espoon alueiden kaukolämpöjärjestelmien vahvuuksia, Toivonen jatkaa.

– Fortumin kaukolämpö Espoossa, Kirkkonummella ja Kauniaisissa on muuttumassa vahvasti sähköpohjaiseksi ja perustuu yhä enemmän lämpöpumppuihin, sähkökattiloihin, lämpövarastoihin sekä datakeskusten ja käsitellyn jäteveden hukkalämpöön. On hienoa, että yhteistyömme Vantaan Energian kanssa syvenee ja voimme sen avulla vahvistaa molempien yhtiöiden kilpailukykyä, sanoo tuotantojohtaja Panu Ahrnberg Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnasta.

Lisätietoja

Jukka Toivonen, toimitusjohtaja, Vantaan Energia Oy
jukka,toivonen@vantaanenergia.fi

Panu Ahrnberg, tuotantojohtaja, lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminta, Fortum panu.ahrnberg@fortum.com