Siirry sisältöön

Vantaan Energian ominaispäästöt noudattelivat edellisvuoden tasoa – uudet hankkeet vauhdittavat ominaispäästöjen laskua tulevina vuosina

Lämmitys- ja energiamarkkinoilla kulunut vuosi oli poikkeuksellinen ja tämä vaikutti myös Vantaan Energian ominaispäästöihin. Poikkeuksellisista ajoista huolimatta ominaispäästöt säilyivät lähes edellisvuoden tasolla, Vantaan Energian asiakas- ja myyntipäällikkö Ismo Virtanen kertoo.

Millainen viime vuosi on Vantaan Energialle ominaispäästöjen osalta?

Seuraamme ominaispäästöjämme tarkkaan joka vuosi. Vuonna 2022 ominaispäästömme olivat lähes samalla tasolla kuin edellisenä vuonna. Emme valitettavasti maailman tapahtumien vuoksi pystyneet tiputtamaan ominaispäästöjä kaukolämmön osalta viime vuonna. Tämä on meille kuitenkin tärkeä asia, ominaispäästöt ja niiden seuraaminen ovat tärkeitä etenkin kiinteistönomistajille ja yrityksille, joiden tulee omassa raportoinnissaan nämä ilmoittaa. Myös EU-taksonomian ja vihreän rahoituksen kannalta nämä ovat tärkeitä asioita.

Mitä tämä tarkoittaa pitkäjänteisten päästötavoitteiden kannalta?

Vuodet eivät onneksi ole veljeksiä keskenään, monet asia vaikuttavat eri vuosien ominaispäästöihin. Vantaan Energian pitkän aikavälin tavoitteena on saavuttaa hiilinegatiivisuus vuonna 2030. Tuolloin olemme tilanteessa, jossa meidän oma toimintamme sitoo enemmän päästöjä, kuin mitä omasta toiminnastamme aiheutuu. Tämä tavoite on realistinen ja teemme koko ajan töitä sen eteen.

Millainen Vantaan Energian polttoainejakauma oli vuonna 2022?

Vuosi oli poikkeuksellinen ja energiamarkkinatilanteesta johtuen polttoainejakaumamme noudatteli hyvin pitkälle edeltävää vuotta.  Tuotimme suurimman osan lämmöstä jätteen energiahyödyntämisen ja bioenergian avulla. Mukana olivat silti edelleen myös fossiiliset polttoaineet kuten kivihiili, maakaasu, turve sekä öljy. 

Miltä ominaispäästöjen loppulukemat näyttivät viime vuonna?

Vantaan Energian lämmöntuotannon ominaispäästöt olivat vuonna 2022 yhteensä 169,6 grammaa co2 per tuotettu kilovattitunti. Tämä on jokseenkin samantasoinen tulos kuin edellisenä vuonna. Jouduimme viime vuonna menemään energiahuoltovarmuus edellä.

Miltä tulevaisuus näyttää?

Toivotaan, että maailman energiapoliittinen tilanne rauhoittuu. Vantaan Energia jatkaa isoin harppauksin eteenpäin kohti meille tärkeää vuotta 2030. Tuotantohankkeet etenevät ja mahdollistavat hiilinegatiivisuuden saavuttamisen viimeistään tuon vuoden aikana.

Lue lisää Hiilinegatiivinen 2023 -hankekokonaisuudestamme