Siirry sisältöön

Kasvata hiilikädenjälkeä – Nosta yrityksesi ahkeraksi lajittelijaksi

VE yritysuutiskirje 05 20193

VTT:n tuottaman tutkimuksen mukaan ahkeran lajittelun hyöty peruslajitteluun verrattuna on ilmeinen. Lajittelemalla entistä ahkerammin paitsi edistetään kiertotaloutta, myös pienennetään hiilidioksidipäästöjä ja kasvatetaan hiilikädenjälkeä. Hiilikädenjälki kertoo yrityksesi positiivisen vaikutuksen ilmastopäästöihin.

Siinä missä peruslajittelija lajittelee pantilliset pullot ja tölkit, paperin, tekstiilit ja vaarallisen jätteen, lajittelee ahkera lajittelija näiden lisäksi pahvit, pienmetallin, lasi- ja muovipakkaukset sekä biojätteen.

Jos siis kahdessa yrityksessä tuotetaan yhtä paljon jätettä, mutta toisessa lajitellaan ahkerasti, on ahkerasti lajittelevan yrityksen jätteistä aiheutuva vuotuinen hiilijalanjälki alle puolet toisen yrityksen hiilijalanjäljestä. Etenkin biojätteen ja metallin lajitteluun on hyvä kiinnittää huomiota, sillä molemmissa jätelajeissa ahkerasti lajittelevan aiheuttamat päästöt ovat alle 10 % peruslajittelijan aiheuttamista päästöistä. 

Yrityksen hiilikädenjäljen kasvattaminen onnistuu parhaiten, kun vähennetään päästöjä ja autetaan myös muita vähentämään päästöjään.  Ahkerampi lajittelu onkin tähän erinomainen tapa.

Lue lisää

Kysely: työpaikoilla kierrätetään roskia laiskemmin kuin kotona

Työpaikalla ihmisten kierrätysinto usein lopahtaa, vaikka kotona jätteet lajiteltaisiin tarkkaan. Pahvia ja paperia kierrätetään töissäkin ahkerasti, mutta kaikkea muuta satunnaisemmin. Jopa palautuspullot päätyvät helposti roskikseen. Teetimme maaliskuussa 2019 työpaikkojen kierrätysintoa kartoittavan kyselyn, johon vastasi yhteensä 1005 töissä käyvää 18–65-vuotiasta.

Tutustu kyselyn tuloksiin