Siirry sisältöön

Kuinka paljon jouluvalot kuluttavat sähköä?

joululahja

Vuoden lopulla päivien lyhentyessä moni torjuu kaamosta virittelemällä kotiin, parvekkeelle ja pihalle tunnelmallisia koristevaloja. Joulun ajan koristevalot tuikkivatkin kodeissa monesti marraskuun puolelta pitkälle alkuvuoteen. Siksi ei ole aivan yhdentekevää, miten paljon valot kuluttavat sähköä.

Yhdysvalloissa jouluvaloihin suhtaudutaan lähes kilpavarusteluasenteella, ja siellä joulun ja muiden juhlakausien koristevaloihin kuluva sähkömäärä ylittää monen kehittyvän maan vuotuisen sähkönkulutuksen. Vaikka meillä päin ei olekaan tapana virittää koteihin vastaavaa säihkettä, voi oikeilla valinnoilla säästää, mikäli koristevaloja käytetään kolmenkin kuukauden ajan.

Suosi ledejä joulu- ja koristevalaistuksessa

Useimmat uudet koriste- ja jouluvalot ovatkin energiapihejä ledejä, mutta varastoista saattaa vielä löytyä vanhempiakin valomalleja. Uusia valosarjoja hankkiessa kannattaa ehdottomasti valita led-valot, joiden sähkönkulutus on perinteisiä valosarjoja merkittävästi vähäisempi, ja paloaika on jopa kymmeniä tuhansia tunteja.

Hyväkuntoisia, perinteisiä hehkulamppuvalosarjoja ei kuitenkaan tarvitse heittää pois, vaan ne kannattaa liittää ajastimeen, jotka maksavat vain muutaman euron. Ajastimen avulla voi säästää parinkymmenen euron verran sähkönkulutuksessa, jos perinteisiä valosarjoja käytetään esimerkiksi ulkona marraskuusta tammikuuhun. Perinteisten valosarjojen tehot alkavat useimmiten 21 watista ja voivat olla jopa 100 wattia. Vanhojen valosarjojen lisäksi yli 6 watin tehoisten led-valosarjojen liittäminen ajastimeen kannattaa, mutta pienempitehoisten led-valojen kohdalla säästöä ei ajastimen avulla juurikaan synny.

Selvitä tehot pakkauksesta

Led-valosarjoissa teho on useimmiten 0,5-6 wattia. Kaikissa paketeissa ei kuitenkaan kerrota valosarjan tehoa, joten niiden sähkönkulutuksesta ei välttämättä ole saatavilla tietoa. Valosarjassa olevien lamppujen määrä kertoo usein sarjan tehosta. Monissa paketeissa teho ilmoitetaan watteina lamppua kohti, esimerkiksi 80 lampun sarjassa 80 x 0,06W, joten valosarjan tehon ja kulutuksen selvittäminen vaatii hieman laskemista.

Kolmen kuukauden ajan koko ajan päällä ollessaan 80 led-lampun sarja (teho kuusi wattia) kerryttää laskua noin 2,30 euroa. Vanha valosarja (teho 93,3 wattia) saa aikaan noin parin kymmenen euron laskun.

Muista turvallisuus!

Tarkista aina valosarjojen kunto ennen käyttöön ottoa. Rikkinäisiä johtoja ja muitakaan viallisia sähkölaitteita ei pidä käyttää, sillä ne ovat aina turvallisuusriski. Vaihda rikkoontuneet lamput heti.

Muista myös, että sisätilaan tarkoitettuja koristesarjoja ei saa käyttää ulkona, eikä sisätilasta saa vetää kaapeleita tai valosarjoja ulkotilaan. Ulkovaloille kannattaa pyytää sähkömiestä asentamaan pistorasia ulkoseinään. 

Entä mihin sitten ne rikkinäiset valosarjat voi laittaa? Kaikki jouluvalot kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräyspisteisiin.

Lähde: Motiva