Siirry sisältöön

Jätevoimalan laajennuksen käyttöönotto lähenee: työmaalla vuorossa kattilan puhdistus, joka aiheuttaa jonkin verran melua ympäristöön

Vantaan Energia Jatevoimala 2022

Jätevoimalan laajennuksen rakennustyöt etenevät alkuperäisen suunnitelman mukaisessa aikataulussaan ja laajennuksen kuumakäyttöönotto alkaa tänä keväänä. Valmistuessaan Vantaan Energian Jätevoimalan laajennus mahdollistaa kivihiilestä luopumisen yhtiön energiantuotannossa kevään aikana. Energianlähteenä uudessa voimalassa toimii kotimainen, kierrätykseen kelpaamaton kaupan ja teollisuuden energiajäte, joka vähentää merkittävästi yhtiön riippuvuutta tuontipolttoaineista.

Jätevoimalan laajennuksen rakennustyöt etenevät alkuperäisen suunnitelman mukaisessa aikataulussaan ja käyttöönotto lähenee. Jätevoimalan laajennusosa käynnistetään kaasutulille kattilan sisäpuolisten vesi- ja höyryputkistojen puhdistusprosessia varten. Viikolla 16 kattila täytetään puhdistusliuoksella, kattilaa lämmitetään ja liuosta kierrätetään kattilan vesihöyrypiirissä. Tämän jälkeen kattila tyhjennetään ja siirrytään puhtaaksipuhallusvaiheeseen, jonka on suunniteltu alkavan viikolla 17. Puhtaaksipuhalluksessa kattilasta puhalletaan höyryä ulos. Työvaiheesta aiheutuu ympäristöön jonkin verran melua. Melun lisäksi muuta haittaa puhdistustöistä ei ympäristölle ole. Puhalluksia ei tehdä yöaikaan. Melua tuottava puhallusvaihe kestää yhdestä kahteen viikkoa. Puhdistusvaiheen jälkeen laitos ajetaan alas putkistojen ja järjestelmien viimeistelytöitä varten.

Jätetulien sytyttämiseen valmistauduttaessa Jätevoimalan laajennuksen bunkkeria aletaan pian täyttää jätteellä. Tämän hetken suunnitelman mukaan ensimmäinen jätekuorma Jätevoimalan laajennuksen bunkkerille saapuu toukokuun alussa.

Jätevoimalan saadessa laajennuksen myötä uutta kapasiteettia jätteiden energiahyötykäyttöön ulkomailta tuotu kivihiili voidaan korvata kotimaisella energianlähteellä ja vähentää näin paitsi päästöjä myös riippuvuutta tuontipolttoaineista. Martinlaakson voimalaitoksen kivihiilikattila jätetään toistaiseksi käyttöönottovalmiuteen huoltovarmuuden turvaamiseksi. Se on siten otettavissa käyttöön tilanteissa, joissa kohdattaisiin muihin energialähteisiin liittyviä rajoitteita. Näin Vantaan Energia varautuu turvaamaan vantaalaisten kotien ja kiinteistöjen lämmönsaannin myös mahdollisissa poikkeustilanteissa.

Vantaan Energian tavoitteena on luopua fossiilista polttoaineista energiantuotannossa vuoteen 2026 mennessä ja edetä siitä kohti hiilinegatiivisuutta vuoteen 2030 mennessä. Fossiilisista polttoaineista luopumisella on ympäristövaikutusten lisäksi vaikutus myös lämmön hintavakauteen: jätteiden energiahyötykäyttö, monipuolinen uusiutuvien energialähteiden hyödyntäminen sekä irtaantuminen fossiilisten polttoaineiden ja päästöoikeuksien hintojen muutoksista mahdollistavat Vantaan Energian asiakkaille vakaan lämmön hinnan myös tulevaisuudessa.

Lisätietoja:
Kalle Patomeri
liiketoimintajohtaja, Kaupunkienergia, Vantaan Energia Oy
kalle.patomeri@vantaanenergia.fi
p. 050 529 4158

Kuva- ja haastattelupyynnöt: viestinta@vantaanenergia.fi