Siirry sisältöön

Isännöitsijä, tulevan syksyn mielenrauha sementoidaan nyt – Ota käyttöön valmis tarkistuslista ennen kesälomaa

Lämmityskausi on saatu onnellisesti paketoitua ja lämmönjakolaitteisto pääsee hieman lepäämään kesän ajaksi. Jotta laitteisto lähtee syksyllä toimimaan ongelmitta säiden viilentyessä, nyt on hyvä hetki tarkistaa lämmönjakoon liittyvien tilojen ja laitteiden kunto. Vantaan Energian asiakkuus- ja myyntipäällikkö Ismo Virtanen on koostanut isännöitsijöille valmiin tarkistuslistan, jonka avulla voi tarkistaa sekä lämmönjakohuoneen että lämmönjakokeskuksen. Tällaisen määräaikaistarkistuksen myötä syksyllä lämmityskausi pääsee varmemmin alkamaan ilman ikäviä yllätyksiä.  

 

Kesäkuu on erinomainen aika tehdä palvelus itselle ja omalle taloyhtiölle tulevaa syksyä silmällä pitäen. Nyt kun lämmityskausi ei ole käynnissä tämä tilojen ja laitteiston määräaikaistarkistus on helppo suorittaa. Parhaassa tapauksessa nyt suoritettu tarkistus tuo paitsi mielenrauhaa, mutta auttaa myös välttämään asiakkailta ja asukkailta saapuvat lämmitykseen liittyvät valituksilta tulevana syksynä.

– Me Vantaan Energialla olemme olemassa isännöitsijöitä varten. Vinkkilistalla haluamme helpottaa kaikkien asiakkaiden arkea. Tiedän, että asia voi nyt tuntua pieneltä jutulta, mutta olemme aiemmin kuulleet, miten suureksi murhe voi kasvaa, jos tarkastus jää tekemättä ja lämmitys ei syksyllä lähdekään toimimaan toivotulla tavalla. Mikäli tarkistuksessa huomataan asioita, jotka huolettavat tai, jotka tulee kunnostaa tai korjata on kesä sillekin erinomaista aikaa. Lämmityskauden alussa korjauksissa näkyy selvä piikki ja kiiretyönä se tulee usein myös arvokkaaksi, kun korjaukset joudutaan tekemään hätätyönä, Ismo Virtanen arvioi.

Mikäli edellisestä lämmönjakokeskuksen varsinaisesta tarkastuksesta on vierähtänyt yli vuosi ja haluaa päästä helpolla voi hyvin turvautua myös Vantaan Energian Lämmönjakokeskusten tarkistus- ja huoltopalveluun. Silloin Vantaan Energian ammattilaiset hoitavat tarkastuksen, säädöt ja koostavat raportin mahdollisista huomioitavista asioista. Tämä on erinomainen palvelu silloin, kun kaipaa asiantuntijan näkemystä ja haluaa saada hyvin dokumentoidun ja perusteellisen tarkastuksen omalle kohteelleen.  

 

Lämmönjakohuoneen vinkkilista, tarkista ainakin seuraavat asiat:

 • Lämmönjakohuoneen valaistus on kunnossa ja se toimii.
 • Lämmönjakohuoneeseen ei ole varastoituna sinne kuulumatonta materiaalia.
 • Lattiakaivojen ja mahdollisen altaan viemäröinti vetää.
 • Lämmönjakohuoneen hana on vuotamaton ja toimintakunnossa.
 • Viemäreiden hajulukoissa on vettä. Näin vältytään ikäviltä hajuhaitoilta, jotka syntyvät hajulukkojen kuivumisesta.
 • Lämmönjakohuoneen ilmanvaihto toimii ja korvausilmasäleiköt tai poisto- ja raitisilmakanavat ovat vapaina ja puhtaat.
 • Onko Vantaan Energian pääsy lämmönjakohuoneeseen kunnossa (eihän lukkoja ole vaihdettu ja onhan Vantaan Energialle toimitettu reittiavain ajan tasalla).
 • Onhan lämmönjakohuoneen yleinen siisteys kunnossa.
 

Vinkkilista lämmönjakokeskuksen ja putkiston tarkistukseen, tarkista ainakin nämä asiat:

 • Mahdollisten vuotojen aistinvarainen havainnointi, onko lämmönjakohuoneen lattialla vettä tai näkyykö kastuneita tai värjäytyneitä putken eristeitä?
 • Kuuluuko lämmönjakokeskuksesta epämääräisiä ääniä (näitä voivat olla esimerkiksi pumppujen laakeriäänet tai säätöventtiilien toimilaitteista kuuluva epäterve raksutus/rutina tai esimerkiksi aiempaa voimakkaammat virtausäänet)?
 • Ovatko lämpömittarit ja painemittarit ehjiä, näyttävätkö niiden esittämät lukemat uskottavilta?
 • Seuraako lämmitysverkon menovesi säätökäyrälle asetettuja lämpötiloja? Mikäli automatiikka ei sulje kesällä lämmityksen ensiökiertoa voidaan kesäsulku sulkea. Kesäsulkua parempi ratkaisu olisi kuitenkin laittaa automatiikka kuntoon. Voit kysyä Vantaan Energialta apua ja lisätietoja tähän liittyen.
 • Tarkista lämmitysverkoston paine ja lisää painetta tarvittaessa.
 • Tarkista milloin paisunta-astian vastapaine on tarkistettu viimeksi. Vastapaine tulisi tarkistaa ja tarvittaessa säätää kuntoon viiden vuoden välein. Merkitsethän tarkistuspäivämäärän ja vastapaineen näkyvästi paisuntapurkin kylkeen.
 • Tarkista onko paisunta-astian kalvo/pussi ehjä. Tämän voit tehdä näppärästi sihauttamalla typen täyttöventtiilistä hiukan ilmaa ulos. Jos tämän operaation mukana ei tule vettä, niin kalvo/pussi on ehjä.
 • Varmistathan, ettei kiertopumppuja ole epähuomiossa sammutettu kesäajaksi. Kiertopumppuja ei kannata pysäyttää, sillä lämmitysverkoston vedessä on aina liuenneena partikkeleja putkistoista ja lämmönluovuttajista, jotka sakkaantuvat kierron pysähtyessä verkoston alimpiin kohtiin. Syksyllä, kun pumput käynnistetään tämä aines voi tukkia säätöventtiilejä ja etenkin pieniaukkoisia patteriventtiilejä.
 

Rentouttavaa kesää!