Siirry sisältöön

Ilmastokriisi luo poliittista epävarmuutta

Suuryritykset 03 2019 uutiskirjep%C3%A4%C3%A4juttu

Jos yrityksen menestys nojaa vähähiilisyyteen, siitä kannattaa nyt viestiä ja voimakkaasti, sillä hallitus haluaisi Suomen olevan hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Lienee sanomattakin selvää, että hallituksen tavoite on erittäin kunnianhimoinen.

 – Alkuun teetettävät toimialakohtaiset tiekartat vähähiilisyyteen tulevat paljastamaan hintalappuja, jotka saavat monet poliitikot yskimään, sanoo Energiateollisuuden asiantuntija Jukka Makkonen.

Makkosen mukaan pitkän aikavälin energia- ja ilmastopoliittinen keskustelu on paljolti uskonvaraista.

– Meillä on kehno näkymä jopa viiden vuoden päähän, mikä heikentää tietopohjaista argumentointia. Selvää on, että CO2:n hinta tulee nousemaan, Makkonen sanoo.

Suuryritysten kannalta isoin vaikutus tulee kuitenkin EU-politiikan myötä, kun päätöksiä vuoden 2050 ilmastotavoitteista tehdään. Alustavien arvioiden mukaan tämä keskustelu saattaa johtaa päästökaupan tiukentumisloikkaan.

– Parempi kuitenkin tehdä tiukennus koko EU:ta koskevana kuin vain kotimaista kilpailukykyä heikentäen, Makkonen huomauttaa.

Poliittinen epävarmuus on tullut jäädäkseen

On hyvä huomata, että energia- ja ilmastopoliittinen keskustelu tulee varmasti olemaan lähitulevaisuudessa vielä paljon värikkäämpää kuin mitä olemme tähän asti kuulleet.

Muutosta stabiilin politiikan aikaan ei kannata jäädä haikailemaan, sillä epävarmuus on pysyvää.

– Investoiville yrityksille tämänkaltainen tilanne on harmillinen. Pahimmillaan strategiaosaston tehtäväksi muodostuu poliittisten pitkävetokertoimien määrittely, Makkonen jatkaa.

Kunnianhimoisten tavoitteiden lisäksi konkreettinen vaikutus yrityksiin on sillä, että yritysten energiaverouudistuksessa energiatukijärjestelmän painopiste tulee siirtymään kohti energiateknologian investointi- ja demonstraatiotukia.

– Yrityksissä on paras osaaminen tämän yhtälön ratkaisemiseksi. Tarkemman mittaroinnin, analytiikan ja ohjauksen kautta päästää kiinni yhä pienempiin prosesseihin. Kannattaa selvittää, löytyisikö paikallisesta energiayhtiöstä kumppania T&K-hankkeisiin, Makkonen sanoo.

Ja on hyvä muistaa, että epävarmaankin politiikkaan pystyy silti vaikuttamaan.