Siirry sisältöön

Hukkalämpö esiin ja talteen – Vantaalla laitetaan uusi vaihde silmään hukkalämpökohteiden tunnistamisessa

Hukkalämpö ja sen hyödyntäminen ovat osa-alueita, joihin liittyy Vantaallakin vielä paljon lunastamatonta potentiaalia. Hukkalämmön rooli kiertotaloudessa ja päästöjen torjunnassa on yhä merkittävämpi. Vantaan Energia on käynnistänyt koko Vantaan aluetta koskevat selvitystyöt, joilla pyritään tunnistamaan paitsi tämän hetken, myös tulevaisuuden potentiaaliset hukkalämpökohteet.

Mitä hukkalämpö oikein on?

Lähes kaikissa kiinteistöissä syntyy hukkalämpöä. Usein tällainen jäähdytyksen ja eri prosessien yhteydessä syntyvä lämpö ohjataan ulos kiinteistöstä, jotta siitä päästään eroon, eikä sitä hyödynnetä. Tällöin lämpö karkaa kirjaimellisesti harakoille ja ilmakehään. Ohjaamalla tällainen hukkalämpö Vantaan kaukolämpöverkkoon, siitä pääsevät hyötymään kaikki vantaalaiset.

Kartoitustyö on käynnissä – kaikki potentiaaliset kohteet kiinnostavat

Hukkalämpöä esiintyy usein esimerkiksi datakeskusten, kylmävarastojen ja teollisuuden prosessien yhteydessä. Myös Vantaan Energian omassa lämmöntuotannossa syntyy hukkalämpöä, jota jo nyt otetaan talteen.

– Olemassa olevien yksittäisten kohteiden lisäksi Vantaan Energia kartoittaa nyt laajasti kaikkia Vantaan alueen kohteita ja potentiaalisia hukkalämmön lähteitä. Kartoitustyö on suuri ja vaativa kokonaisuus, mutta jo nyt voi sanoa ääneen, että olemme kiinnostuneita monenlaisista hukkalämpöpotentiaaleista, olivat ne sitten isoja tai pieniä. Potentiaalia Vantaan alueella on edelleen runsaasti, Vantaan Energian kehityspäällikkö Jukka Heino arvioi.

Hukkalämmön matka vantaalaisten yhteiseksi iloksi

Miten hukkalämpö sitten käytännössä muuttuu yhteiseksi hyväksi? Kaikki alkaa tunnistuksen jälkeen hukkalämmön lämpötilasta. Usein kohteista saatava hukkalämpö on keräyshetkellä lämpötilaltaan melko matalaa. Tyypillinen hukkalämmön lämpötila keräysvaiheessa on noin 20 ja 30 Celsius-asteen välillä. Kaukolämpöverkkoa varten hukkalämmön lämpötila tulee kuitenkin nostaa jopa 90 asteen lämpötilaan. Hukkalämmön hyödyntämisessä tyypillinen ratkaisu on käyttää apuna lämpöpumppua, jossa lämpötila saadaan nostettua tavoiteltavaan lämpötilaan. Kun oikea lämpötila on saavutettu, voidaan lämpö siirtää kaukolämpöverkkoon kaikkia vantaalaisia hyödyttämään.

Paljon tapahtuu jo nyt

Samaan aikaan, kun Vantaan Energia etsii uusia hukkalämpökohteita, tapahtuu hukkalämmön hyödyntämistä jo nyt.

– Osassa jo tunnistetuista kohteista hukkalämpöä otetaan parhaillaan aktiivisesti talteen. Lisäksi meillä on useita kohteita, joissa selvitykset ja varsinaiset suunnittelutyöt ovat jo käynnissä. Silti meille saa mieluusti vinkata matalalla kynnyksellä myös uusista potentiaalisista kohteista. Pienet satojenkin kilowattien kohteet voivat olla meille kiinnostavia. Lisäksi vaikutusta on vuodenaikajakaumalla. Paras mahdollinen tilanne olisi sellainen, jossa hukkalämpöä syntyy ympärivuotisesti myös talvella. Nämä ovat kuitenkin asioita, joita mielellämme selvitämme ja käymme aina tapauskohtaisesti keskustellen läpi, Heino kannustaa.

Jukka Heino
jukka.heino@vantaanenergia.fi