Siirry sisältöön

Hukkalämmön hyödyntäminen etenee Vantaalla – Tavoitteena on saada Suomen suurimman pakastettujen elintarvikkeiden varastointiyrityksen KWH Freezen hukkalämpö Vantaan kaukolämpöverkkoon jo vuonna 2025

Vantaan Viinikkalassa sijaitsevan KWH Freezen pakastevaraston hukkalämmön eli jäähdytyksen lauhde-energian keräämiseksi on tarkoitus rakentaa talteenottojärjestelmä. Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt 1,6 miljoonan euron investointituen Vantaan Energian hankkeelle, jossa KWH Freezen pakastevarastosta syntyvät hukkalämmöt voitaisiin hyödyntää Vantaan kaukolämpöverkossa kotien ja kiinteistöjen lämmittämiseen vuodesta 2025 alkaen. Suunnittelu on saatu lähes valmiiksi ja hankkeen kilpailutus on alkamassa. Tavoitteena on saada kilpailutus valmiiksi, investointipäätökset tehtyä ja urakkasopimukset allekirjoitettua loppuvuoden 2024 aikana.

 

Kerättävä hukkalämpö vastaa yli 2 000 omakotitalon vuotuista energiankulutusta

KWH Freezen pakastevaraston jäähdytyksestä syntyvän lauhdelämmön lämpötila nostetaan uusiutuvalla sähköllä toimivilla lämpöpumpuilla kaukolämpöverkkoon soveltuvaan lämpötilaan. KWH Freezen pakastevarastosta talteen otettu energiamäärä voisi olla vuositasolla jopa 42 gigawattituntia, joka vastaa keskimäärin 2 300 omakotitalon vuosikulutusta.

KWH Freeze on Suomen suurin toimija pakastettujen elintarvikkeiden varastoinnissa. Yritys on jo pitkään kasvanut voimakkaasti, ja Vantaan Viinikanmetsän varastot käsittävät noin 85 000 neliömetriä lämpötilasäädeltyjä elintarvikelogistiikan tiloja.

—Kylmän tuottamisessa syntyvälle hukkalämmölle on KWH Freezellä etsitty hyödyntämismahdollisuuksia jo pitkään. Vaikka yritys lämmittää omien kiinteistöjen kaikki lämpimät tilat hukkalämmöllä, niin lämpöä joudutaan haihduttamaan kylmäprosessin ylläpitämiseksi myös ”taivaalle”. Käynnissä olevan projektin myötä on mahdollista saada kaikki hukkalämpö hyötykäyttöön ja näin siirtymään hiilineutraaliin ja jopa -negatiiviseen pakastevarasto toimintaan”, KWH Freezen toimitusjohtaja Peter Lång kertoo.

 

Hukkalämmön hyödyntäminen vauhdittaa siirtymää kohti hiilinegatiivista energiantuotantoa

Vantaan Energia tähtää hiilinegatiiviseen energiantuotantoon vuoteen 2030 mennessä. Hukkalämpöjen hyödyntämisellä on tavoitteen saavuttamisessa merkittävä rooli. Suunnitelmien mukaan hukkalämpöjä voitaisiin saada tulevaisuudessa talteen huomattavasti nykyistä enemmän.

– Toimintamme ytimessä on saada energia ja rajalliset resurssit kiertämään mahdollisimman fiksusti niin, että lämpö Vantaalla on asiakkaille tulevaisuudessakin edullista ja toimitusvarmaa. Laskelmiemme mukaan hukkalämpöä olisi tarjolla hyödynnettäväksi huomattavasti enemmän. KWH Freezen kanssa nyt esisuunnitteluvaiheeseen edennyt hanke on erinomainen avaus. Etsimme parhaillaan myös muita vastaavia kohteita Vantaalta, energiapalveluliiketoiminnan johtaja Matti Wallin sanoo.