Siirry sisältöön

Harjoituksilla kohti lämmintä talvea

Kylm%C3%A4 ja pime%C3%A4 talvi lis%C3%A4%C3%A4 s%C3%A4hk%C3%B6nkulutusta

Kylmä ja pimeä talvi lisää sähkönkulutusta. Riittävyyden varmistaminen korkean kulutuksen ja erityisesti kulutuspiikkien aikana edellyttää valmistautumista talveen jo tässä vaiheessa.

Talvi tai lisääntynyt sähkönkulutus ei tietenkään tule yllätyksenä suomalaisille. Erityisesti paukkupakkasilla kulutuspiikit voivat kuitenkin olla sen verran suuria, että se vaatii varautumista jo tässä vaiheessa.

Näin kertoo Fingridin suunnittelupäällikkö Timo Kaukonen.

– Varaudumme tarkastamalla sähköpulaan liittyvät ohjeemme ja osallistumme yhteisiin pohjoismaisiin harjoituksiin. Laadimme ennusteen talven tehotilanteesta ja arvioimme sähkön riittävyyttä päivittäin kantaverkkokeskuksessa, Kaukonen sanoo.

Talven kulutuspiikit sijoittuvat lähes poikkeuksetta aamuun ja iltaan, kun on vielä pimeää tai jo hämärää. Viime talven kulutushuippu saavutettiin Kaukosen mukaan 28.2.2018 kello 9–10, jolloin mitattiin 14 062 megawatin lukema. Syynä oli Siperiasta vyörynyt erittäin kylmä ilmamassa, jonka vuoksi vuorokauden alin lämpötila oli -20 astetta.

Ennätys, 15 105 megawattia, mitattiin 7.1.2016 klo 17–18, jolloin taas koko alkutalvi oli erittäin kylmä.

Kuluttajat lisäävät kulutusta, ei niinkään teollisuus

Puolet kaikesta sähkönkulutuksesta tulee teollisuudesta, mutta teollisuuden kulutus pysyy suhteellisen tasaisena ympäri talven. Talven kulutuspiikit syntyvätkin pääasiassa kuluttajien lisääntyneestä lämmitystarpeesta.

– Erityisen kylmällä säällä ihmiset ottavat käyttöön esimerkiksi sähkökäyttöisiä lisälämmittimiä, ilmalämpöpumppujen sähkönkulutus lisääntyy ja niin edelleen, kertoo Vantaan Energian Senior Risk Analyst Kimmo Hällfors.

Vantaan Energian osalta tulevaan talveen varaudutaan kuten ennenkin. Tuotantolaitokset on huollettu kesällä, ja polttoaineen hankinta varmistaa, että polttoainetta on tarjolla oikea määrä oikeaan aikaan – syytä erityiseen varautumiseen ei siis ole.

Sekin tiedetään aiemmasta kokemuksesta, että vuoden kulutuspiikit tuppaavat olemaan loogisesti kaikkein kylmimpinä arkipäivinä, sillä viikonloppuisin ja pyhäpäivinä teollisuuden sähkönkulutus on huomattavasti alhaisempi.

Kulutushuippujen aikana myös sähkön hinnat nousevat. Kuluttaja voi silloin pienentää sähkölaskuaan yksinkertaisesti kiinnittämällä huomiota kulutukseensa: tarvitseeko välttämättä lattialämmitystä, käyttääkö kiuasta tai lataako sähköautoaan.