Siirry sisältöön

Haastavista olosuhteista huolimatta liiketoimintajohtaja Wallin lupaa: ”Vantaan Energia tarjoaa pääkaupunkiseudun edullisinta kaukolämpöä nyt ja tulevaisuudessa”

wallin

Energiapalveluiden uutiskirjeen haastattelussa liiketoimintajohtaja Matti Wallinilla on hyviä uutisia vantaalaiseen kaukolämpöön liittyen. Hintanäkymät ovat kilpailijoihin verrattuna vakaat. Tässä haastattelussa Wallin antaa myös vinkkejä niille kiinteistöille ja taloyhtiöille, jotka kaipaavat parempaa ennustettavuutta.

Maailmantilanteen takia lämmön ja sähkön hintaan liittyy paljon epävarmuutta. Miltä tilanne Vantaalla näyttää liiketoimintajohtaja Matti Wallin?

Sähkön hinta on voimakkaassa nousussa ja isoja hinnanvaihteluita tapahtuu haastavasta maailmantilanteesta johtuen. Tämä ei ole energiayhtiöillekään toivottava tilanne, ja tästä syntyy myös sähköntuottajille erilaisia riskejä ja ongelmia. Vaikka tilanne on kaikin puolin valitettava, on tilanteessa kuitenkin vantaalaisille hopeareunus. Vantaan Energialla lämmöntuotantorakennetta on onneksi lähdetty muuttamaan riittävän ajoissa. Emme ole samalla tavalla enää fossiilisten polttoaineiden varassa kuin monet muut. Käytännössä iso osa Vantaan kiinteistöjen lämmöstä tuotetaan kuluttajien sekajätteen sekä kaupan ja teollisuuden energiajätteen avulla. Monessa muussa kaupungissa kaukolämmön hinnoissa saatetaan nähdä voimakasta kasvua, mutta meillä on odotettavissa ainoastaan inflaation kokoista kasvua hinnassa. Meiltä löytyy siis jatkossakin hintavakaata ja pääkaupunkiseudun edullisinta kaukolämpöä.

Sanoit, että Vantaan Energia tarjoaa jatkossakin pääkaupunkiseudun edullisinta kaukolämpöä, miten se on mahdollista?

Vantaan Energialla on tehty lukuisia konkreettisia toimenpiteitä, joilla olemme uudistaneet lämmöntuotantoamme kohti hiilinegatiivisuutta ja fossiilittomuutta. Ne ovat konkreettisia investointihankkeita, joiden avulla aiomme käytännössä nollata kaikki hiilidioksidipäästöt lämmöntuotannostamme. Nyt epävarmoina aikoina nämä teot auttavat meitä. Samalla kun olemme etsineet keinoja luopua fossiilisista lämmönlähteistä, olemme pystyneet rakentamaan kokonaan uusia tulovirtoja energian rinnalle. Näitä syntyy esimerkiksi kierrätykseen kelpaamattoman jätteen käsittelystä ja hiilidioksidin talteenotosta sekä sen jatkojalostamisesta uusiksi tuotteiksi. Pähkinän kuoressa olemme tässä työssä jo niin pitkällä, että asiakkaiden ei tarvitse maksaa sitä muutosta, joka fossiilisten käytön vähentämisestä ja vihreästä siirtymästä syntyy. Pystymme itse rahoittamaan sen muilla tavoilla.

Edullisen kaukolämmön hinnoittelu on mietityttänyt osaa isännöitsijöistä. Millaisia muutoksia kaukolämmön hinnoittelussa on tehty ja mitä on luvassa?

On täysin totta, että aikojen saatossa lämpöyhtiöiden hinnoittelumallit ovat olleet kryptisiä ja jopa vaikeaselkoisia. Kyllä asiakkaalla pitää olla mahdollisuus valita itselleen sopivin ja selkein hinnoittelumalli. Me teimme suurimmat muutokset hinnoitteluun viime vuoden vaihteessa. Nyt hinnoittelumallit ovat jo hyvällä tolalla. Pystymme tarjoamaan asiakkaille erilaisia vaihtoehtoja, joka tuo taloyhtiöille ja kiinteistöille parempaa ennustettavuutta ja vakautta. Mukana on nyt esimerkiksi vaihtoehto, jossa hinta pysyy vakaana läpi vuoden, vaikka lämmitystarve heittelisi merkittävästi vuoden mittaan. Tämä on tärkeää kiinteistöjen ja taloyhtiöiden budjettien ja vastikkeiden näkökulmasta.

Lisäksi mukana palvelutarjoamassa on esimerkiksi Huoleton energiapäivitys -niminen palvelu, joka sisältää erilaisia energiatehokkuustoimenpiteitä. Räätälöityjen toimenpiteiden synnyttämän pienentyneen energiankäytön seurauksena saadaan asiakkaalle entistä kilpailukykyisempi energian hinta. Samalla asiakkaan maksama hinta muuttuu kiinteäksi, jolloin se on vielä paremmin ennustettava. Tämä sopii etenkin niille asiakkaille, jotka haluavat täysin kiinteän hinnan kaukolämmölle.

Entä mitä uutta kaukolämpöön liittyen on luvassa?

Hintavakaus ja läpinäkyvyys ovat selkeitä trendejä, joita asiakkaat, taloyhtiöt, kiinteistöt ja isännöitsijät kaipaavat päivä päivältä enemmän. Haluamme vastata huutoon ja olemme päättäneet ottaa tässä kokonaan uuden askeleen. Tulemme jatkossa julkaisemaan täysin julkista kaukolämmön hintaennustetta. Työ ennusteen kanssa on vielä kesken, mutta mikäli kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, voimme jo seuraavassa uutiskirjeessä esittelemään sen laajemmin.

Mitä vinkkejä tai neuvoja antaisit lämpöön liittyen nyt kun syksy etenee kohti talvea?  

Tulevana talvena varsinkin lämpöpumppuasiakkaiden kannattaa punnita omia lämmitysvaihtoehtojaan. Mikäli sähkön hinta kohoaa ja saatavuus on kortilla voi lämpöpumpun sulkeminen ja kaukolämmön valitseminen olla perusteltu vaihtoehto. Kaukolämpöliittymä on edelleen olemassa, joten suuresta operaatiosta ei ole kysymys. Käytännössä teknisessä tilassa kytketään lämpöpumppu pois päältä ja lämmitysmuoto vaihtuu edullisempaan kaukolämpöön. Näin sähköä säästämällä myös helpotetaan tilannetta, jossa Suomessa sähkön kysyntää saattaa talvella olla enemmän kuin sen tarjontaa. Tällaisilla valinnoilla voimme samaan aikaan säästää merkittävän summan rahaa ja torjua omalta osaltamme mahdollista sähköpulaa Suomessa.

Syysterveisin,

Matti Wallin
liiketoimintajohtaja Energiapalvelut
matti.wallin@vantaanenergia.fi