Siirry sisältöön

Ensimmäiset jätetulet Vantaan Energian Jätevoimalan laajennuksella ovat syttyneet

Jatevoimalan laajennus 1

Kiertotalousenergiayhtiö Vantaan Energian Jätevoimalan laajennuksen rakennustyöt ovat edenneet aikataulussaan. Ensimmäiset jätetulet voimalan laajennuksen arinalla syttyivät eilen. Energianlähteenä uudessa voimalassa toimii kotimainen, kierrätykseen kelpaamaton kaupan ja teollisuuden energiajäte. Jätevoimalan laajennuksen käyttöönotto mahdollistaa Vantaan Energialle kivihiilestä luopumisen ja etenemisen kohti hiilinegatiivisuutta.

Ensimmäiset jätetulet Vantaan Energian Jätevoimalan laajennuksella ovat syttyneet. Voimalan bunkkerin täyttäminen kotimaisella, kierrätykseen kelpaamattomalla kaupan ja teollisuuden energiajätteellä alkoi toukokuun alkupuolella ja nyt bunkkeriin on saatu varastoitua ja sekoitettua koekäyttöjä varten riittävästi soveltuvaa polttoainetta, jotta ensimmäiset jätetulet voitiin sytyttää. Jätevoimalan laajennuksen kaupallinen käyttö alkaa syksyllä.

Laajennuksen käyttöönoton myötä Vantaan Energia saa lisäkapasiteettia kotimaisen kierrätykseen kelpaamattoman energiajätteen energiahyötykäyttämiselle ja näin ulkomailta tuotu kivihiili voidaan korvata kotimaisella energianlähteellä. Jätevoimalan laajennus mahdollistaa Vantaan Energialle kivihiilestä luopumisen. Vantaan Energian tavoitteena on luopua fossiilista polttoaineista energiantuotannossa vuoteen 2026 mennessä ja edetä siitä kohti hiilinegatiivisuutta vuoteen 2030 mennessä.

– Jätevoimalan laajennuksen rakentaminen on korona-ajan poikkeuksellisista olosuhteista huolimatta edennyt alkuperäistä aikataulua nopeammin. Kivihiilen käyttö normaalissa energiantuotannossa on nyt päättynyt Vantaalla. Suurkiitos koko projektiorganisaatiolle. Kuljemme johdonmukaisesti kohti vuoden 2030 tavoitettamme – hiilinegatiivisuutta, toteaa Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen.  

Martinlaakson voimalaitoksen kivihiilikattila jätetään toistaiseksi käyttöönottovalmiuteen huoltovarmuuden turvaamiseksi. Se on siten otettavissa käyttöön tilanteissa, joissa kohdattaisiin muihin energialähteisiin liittyviä rajoitteita. Näin Vantaan Energia varautuu turvaamaan vantaalaisten kotien ja kiinteistöjen lämmönsaannin myös mahdollisissa poikkeustilanteissa.

Lisätiedot
Jukka Toivonen, toimitusjohtaja, Vantaan Energia Oy
jukka.toivonen@vantaanenergia.fi
p. 050 453 6729

Kuva- ja haastattelupyynnöt: viestinta@vantaanenergia.fi