Siirry sisältöön

Energiatehokkuutta kodin lämmitykseen – ota talteen helpot vinkit!

VE kuluttajauutiskirje 0210196

Säiden viilentyessä kodin lämmitykseen aletaan kiinnittää entistä suurempaa huomiota. Lämmitysratkaisuja suunniteltaessa saattaa turhautua, sillä vaihtoehtoja riittää, eikä valitun tavan valitsemisessa riitä enää vain hinnan sopivuus kukkarolle: ilmaston huomioiminen ja energiatehokkuus lämmitysratkaisujen valinnassa ovat yhä tärkeämmässä roolissa.

Huoneistokohtaisten energiatehokkuutta lisäävien ratkaisujen lisäksi kodin lämmitykseen vaikuttaa kotiin valittu lämmitysmuoto. Kaukolämpö on tällä hetkellä yhä useamman suomalaisen kodin lämmittäjä. Kaukolämmön valintaan liittyy usein tekijöitä kuten helppous ja vaivattomuus, hinta sekä myös energiatehokkuus.

Oli lämmitysratkaisusi mikä tahansa, kuluttajan on myös mahdollista tehdä omassa arjessaan helppoja valintoja kotinsa lämmityksessä. Varaudu jo nyt talven tuloon ja ota talteen vinkit kodin energiatehokkaaseen lämmitykseen:

  1. Tarkista ovien ja ikkunoiden tiivisteet. Älä päästä lämpöä karkaamaan kodistasi ja tarkista ovien ja ikkunoiden tiivisteet, sekä sulje verhot yön ajaksi, jotta kylmä ilma ei pääse sisään.
  2. Tuuleta fiksusti. Tuulettaminen kannattaa hoitaa mahdollisimman tehokkaasti ja mieluiten ristivedon avulla. Patterit ja termostaatit kannattaa myös sulkea tuulettamisen ajaksi, jotta ne eivät lämmitä tuulettamisen aikana turhaan.
  3. Hyödynnä hukkalämpö. Jättämällä saunan tai uunin oven auki käytön jälkeen voi hukkalämpöä hyödyntää tehokkaasti kodin lämmityksessä.
  4. Sisusta järkevästi. Kalusteet kannattaa sijoittaa kauemmas pattereista, jotta lämpö pääsee jakautumaan huoneessa tasaisesti. Tekstiilien vaihtaminen voi vähentää vetoa ja tuoda lämpöä, esim. kevyiden kesäverhojen vaihtaminen paksumpiin tai mattojen lisääminen lattioille. Jos kotona on lattialämmitys, matot voivat vähentää lämmön kulkeutumista ylöspäin.
  5. Kokeile laskea kotisi lämpötilaa. Jo yhdenkin asteen vähennys sisälämpötilassa säästää jo huomattavan määrän energiaa. Älä lämmitä turhaan tiloja, joita ei käytetä.
  6. Kiinnitä huomiota auton lämmittämiseen. Energiaa kuluu auton lämmitykseen helposti liikaa. Lämmittämiseen riittää 30 minuuttia leudolla syyssäällä, tunti kylmillä pakkasilla.
  7. Säädä lattialämmitys pienemmälle. Lattialämmitys voi helposti olla energiasyöppö. Tarkista siis, ettei lattialämmitys ole turhaan päällä.
  8. Pidä kylpyhuoneen ja muiden kosteiden tilojen ovet kiinni. Kodin kosteiden tilojen lämmitys kuluttaa energiaa huomattavan paljon, joten näiden tilojen ovet kannattaa pitää kiinni, jotta lämpö ei karkaa.