Siirry sisältöön

“Energia on meille arvovalinta”

silmusalaatti ekoenergia

Vastuullisuus on salaattisekoitteita valmistavalle Silmusalaatille ydinarvo, johon panostetaan. Vastuullisuus näkyy muun muassa konkreettisina tekoina energiatehokkuuteen panostamisessa. Olennaista on se, millaisen jäljen yritys ja sen tuotteet jättävät myöhemmille sukupolville.

Silmusalaatin perustaja ja toimitusjohtaja Samuli Laurikainen tiesi jo 7-vuotiaana ryhtyvänsä yrittäjäksi, mutta oikean alan ja löytäminen otti aikansa. Lopulta Laurikainen sai idean Silmusalaatista ja yritys perustettiin  vuonna 2012.

Silmusalaatin ydinarvona on vastuullisuus, mikä näkyy konkreettisesti esimerkiksi tuotteiden kierrätettävissä laatikoissa ja yrityksen energiatehokkuuteen panostamisessa. Etenkin energiatehokkuus on tärkeää, ja Laurikainen pyrkiikin aktiivisesti minimoimaan  viljelyssä ja logistiikassa syntyviä päästöjä.

– Voi sanoa, että tilojen energiatehokkuuden osalta meillä kävi hyvä tuuri. Kun olen verrannut tilojamme muihin vastaavan kokoisiin kiinteistöihin, niin tämä on erittäin energiataloudellinen, Laurikainen kertoo.

Yrityksessä sähköä tarvitaan, jotta kasteluvesi ja kasvuhuone voidaan lämmittää kasveille sopivaksi. Energian tulee olla paitsi uusiutuvaa myös ekologisesti kestävää. Aluksi ratkaisuna oli tuulisähkö, mutta viime vuonna Laurikainen löysi itseään vieläkin enemmän miellyttävän vaihtoehdon: EKOenergia-ympäristömerkillä varustetun sähkön.

Ympäristömerkin myöntää kansainvälinen EKOenergia-verkosto, johon kuuluu yli 40 ympäristöjärjestöä ja vastuullista energiantuotantoa edistävää tahoa eri puolilta maailmaa.

– Verkosto valvoo, että ympäristömerkillä myymämme sähkö on tuotettu tiukkojen kestävyyskriteerien mukaisesti, myyntipäällikkö Toni Punkkinen Vantaan Energialta kertoo.

Ilmastovaikutusten ohella tarkastellaan muitakin ympäristövaikutuksia, eikä pelkkä uusiutuvuus täytä ehtoja. Esimerkiksi tuulisähkön tuotannossa tulee huomioida linnuille aiheutuvat riskit ja vesivoimassa kalojen vaellusreitit. Isommat yritykset ovat olleet jo pidempään kiinnostuneita ekomerkitystä sähköstä, ja sen suosion kasvupotentiaali on Punkkisen mukaan ilmeinen.

Silmusalaatin Laurikainen toteaa, että EKOenergiasta pitää vielä tänä päivänä maksaa vähän enemmän, mutta kyse on ennen kaikkea arvovalinnasta.

– Ympäristömerkillä varustetun sähkön käyttö on Silmusalaatin mission mukaista toimintaa. Mikä arvovalinta se olisi, jos se ei maksaisi? Ja mitä energiatehokkaammin toimimme, sitä pienempi energian kustannusvaikutus on.

Tutustu tarkemmin Silmusalaattiin ja Vantaan Energian yhteiskuntavastuuraporttiin