Siirry sisältöön

Digitaalisilla palveluilla kiertotalouteen

uutiskirjeverkkosivubanner 02

Jotta teollisuusyritykset voivat siirtyä kiertotalouteen, niiden on muutettava liiketoimintamallejaan – ja voidakseen tehdä niin, on hyödynnettävä digitaalisten palvelujen tuomat mahdollisuudet.

Näin sanoo johtaja Laura Juvonen Teknologiateollisuus ry:stä. Juvosen mukaan Suomessa valmistavan teollisuuden yritykset vielä usein sekoittavat kiertotalouden kierrätykseen, mikä taas on vain hyvin pieni osa koko kuvasta.

Samalla valmistava teollisuus on vielä pitkälti toiminut alustatalousajattelun ulkopuolella. Näin ei Juvosen mukaan jatkossa tule olemaan.

– Valmistavassa teollisuudessa ei vain ole vielä ilmaantunut vahvoja alustatalouden toimijoita, mutta sellaisia varmasti tulee jo muutaman vuoden sisällä, Juvonen sanoo.

Alustatalouden liiketoimintamallit perustuvat vahvasti as a service -ajattelulle, jota taas tuotelähtöisten teollisuusyritysten on ollut kuluttajabisneksiä vaikeampaa omaksua. Kuitenkin täsmälleen sama pätee Juvosen mukaan viime kädessä niihinkin: valaisimien sijasta voidaan myydä valaisemista palveluna ja nosturien sijasta nostamista palveluna.

Mutta jotta liiketoimintaa tekevä yritys voisi tähän ajattelutapaan siirtyä, sillä tulee olla pitkälle kehitetyt keinot mitata asiakkaalle tuotua arvoa.

– Kiertotalouden näkökulmasta tästä ajattelutavasta syntyy yrityksille insentiivi siitä, kuinka tehdä mahdollisimman kestäviä ja helposti huollettavia tuotteita, kun bisnes ei enää perustukaan mahdollisimman monen tuotteen myymiseen vaan arvon luomiseen, Juvonen sanoo.

Muutoksessa kilpailu tulee kovenemaan

Koska muutos sitten tulee tapahtumaan? Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, mutta Juvosen mukaan varmaa on markkinan muuttuminen. Siten varmaa on ainoastaan se, että kilpailu tulee kovenemaan.

– Perinteisesti vahvoilla olleet yritykset eivät välttämättä olekaan enää vahvoilla, jos ne eivät ole valmiita menemään syvälle bisnesmalliensa ytimeen. Kiertotalous ei tapahdu pohtimalla, mitä yksin sivuvirroille ja jätteille voisi tehdä, vaan pohtimalla kuinka voitaisiin tuottaa mahdollisimman vähän hukkaa ja mahdollisimman paljon arvoa, Juvonen sanoo.

Teknologiateollisuus on tehnyt yhdessä Sitran kanssa kiertotalouden työkirjan, joka on opas liiketoimintamallien kehittämiseen kiertotalouden mukaiseksi. Työkirjan ja sen materiaalit voi ladata ilmaiseksi täältä: http://circularplaybook.fi