Siirry sisältöön

Aurinkosähköllä kasvatetaan hiilikädenjälkeä

VE Uutiskirje 02 20193

Omakotitalossa Vantaalla asuva Markku Räsänen otti aurinkosähkön käyttöön marraskuussa 2017. Hyödyt ovat selkeät: ekologinen aurinkosähkö on tuonut säästöjä ja pienentänyt päästöjä.

 Lähes puolitoista vuotta sitten käyttöön otettuun aurinkosähköön Markku on ollut tyytyväinen. Hänen perheensä hyödyntää aurinkosähköä etenkin veden lämmittämisessä kesällä.

– Saamme lämpimän veden nelihenkiselle perheellemme suoraan auringosta lähes puolen vuoden ajan. Myös pyykkikone ja astianpesukone pyörivät meillä kesäisin aurinkosähköllä, Markku kertoo.

Koska aurinkosähkön käyttö ajoittuu vuodenajan mukaan valoisampaan aikaan maaliskuusta lokakuuhun, hyödynnetään Markun perheessä myös aikasähköä. Pyykit pestään ja lämmin vesi lämpenee tällöin edullisempaan yöaikaan.

Ympäristöystävälliseen aurinkosähköön siirtymisen syyt ovat olleet Markulle alusta alkaen selvät. Hän näkee aurinkosähkön käyttöönoton yhtenä ympäristötekona hiilikädenjäljen kasvattamiseksi.

– Tänä päivänä haluaa kantaa oman kortensa kekoon ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Aurinkosähkön myötä myös perheemme energiankulutus ja päästöt ovat selkeästi pienentyneet, Markku iloitsee ja jatkaa:

– Vuodessa olemme kuluttaneet aurinkosähköjärjestelmän käyttöönoton jälkeen 4000 kWh vähemmän sähköä.

Vaikka Markku suositteleekin aurinkosähköä lähes kaikille pientalossa asuville, muistuttaa hän muutamista huomioon otettavista seikoista:

– Talon katolle on hyvä paistaa koko päivän aurinko. Varjostumia ei saisi olla, sillä aurinkopaneelien teho häiriintyy niistä helposti. Jouduin esimerkiksi itse raivaamaan puita ennen asennuksia, jotta varjostumia ei syntyisi.

– Kannattaa myös hankkia ohjauslaite, joka ohjaa auringosta tulevaa sähköä ennalta määritetysti. Myös kodinkoneet olisi hyvä olla ajastettuja, jolloin tehon aurinkosähköstä saa parhaiten, Markku neuvoo.

Kokonaisuutena Markku näkee aurinkosähkön käyttöönoton kotitaloudelleen positiivisena.

– Aurinkosähkö on erittäin huoleton ja kaiken kaikkiaan todella hyödyllinen, Markku kehuu.