Uutiskirje 3/2015: Esittelyssä Invalidisäätiö Orton

Uutiskirje 3/2015: Esittelyssä Invalidisäätiö Orton

Ortopedian, kivunhoidon, kuntoutuksen ja tekonivelkirurgian asiantuntijatalo juhlii tänä vuonna 75-vuotista taivaltaan. Eikä sattumaa ole se, että talvisodasta on kulunut samanpituinen aika. Invalidisäätiö Orton perustettiin vuonna 1940, kun Suomi tarvitsi leikkausosaamista, kuntoutusta ja uudelleenkoulutusta talvisodassa vammautuneille. Asiakkaat ovat vaihtuneet vuosien varrella, mutta Invalidisäätiön toiminnan ytimessä on edelleen auttaminen.

Invalidisäätiö Ortonin konsernin hallintopäällikkö Jari Kannisto ja Vantaan Energian myyntipäällikkö Michel Henrioud istahtavat Invalidisäätiön veistospuiston penkeille. Viihtyisää ympäristöä on vaikea yhdistää sairaalamaailmaan. Invalidisäätiö Orton on tottunut olemaan erilainen jo yhteiskunnallisen tehtävänsä vuoksi. – Me teemme töitä, jotta mahdollisimman moni ihminen pystyisi toimimaan täysipainoisena jäsenenä tässä yhteiskunnassa. Yleishyödyllinen toiminta on arvojemme ytimessä, Invalidisäätiö Ortonin hallintopäällikkö Jari Kannisto kuvailee.

Nykyään Invalidisäätiön alla toimii terveydenhuoltopalveluja tarjoava Orton Oy, työllisyyspalvelujen asiantuntija Orton Pro, Keskuspuiston ammattiopisto, taidetta sairaalaympäristöön tuova Galleria Orton sekä perus-, kliinistä ja kuntoutustutkimusta tekevä Tieteellinen tutkimus Orton. Sähköä tarvitaan rutkasti, koska kiinteistöpalettiin kuuluu muun muassa leikkaussalit, vuorokauden läpi toiminnassa oleva vuodeosasto sekä Suomen toiseksi suurin ammatillinen oppilaitos, Keskuspuiston ammattiopisto asuntoloineen. Ammatillisten tutkintojen lisäksi opisto antaa itsenäiseen elämään tähtäävää koulutusta erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille. – Esimerkiksi autistit ja näkövammaiset saavat meiltä laadukasta opetusta, Kannisto kertoo.

Vastuullisuus painaa energiapäätöksissä

Invalidisäätiön hallintopäällikön Jari Kanniston vastuulla on konsernin kiinteistöt, joita on mittavat 100 000 neliötä. Koska neliöitä on paljon, kulutukseen kiinnitetään huomiota. Invalidisäätiö Orton on tehnyt Vantaan Energian kanssa yhteistyötä kuutisen vuotta. – Kun saimme tarjouspyynnön, halusin tavata heidät heti. Meille tärkeää oli ymmärtää Invalidisäätiön merkitys ja toiminnan luonne, Vantaan Energian myyntipäällikkö Michel Henrioud muistelee.

Invalidisäätiö Ortonin hallintopäällikkö Jari Kannisto nyökyttelee. – Jotta voin tehdä työtäni hyvin, minun täytyy ymmärtää sekä kiinteistö- että terveydenhuoltoalaa. Esimerkiksi monilla asuntoloissamme asuvilla opiskelijoilla on perussairauksia, ja jotta asuminen olisi mukavaa, pidämme huoneiden lämpötilan tietoisesti pari astetta suositeltua korkeampana.

Kiinteistöjen energiatalous kiinnostaa

Invalidisäätiö Ortonia kiinnostaa energia-asiat. – Tulevina vuosina keskitymme parantamaan erityisesti jätehuoltoon sekä energiankulutukseen liittyviä asioita. Teemme myös mittavia saneerauksia ja rakennamme uusia kiinteistöjä. Siihen toivomme Vantaan Energialta asiantuntija- ja sparrausapua, hallintopäällikkö Kannisto selittää. – Nyt kun uusiutuvien, kuten tuuli- ja aurinkoenergian tuotanto Skandinavian alueelle lisääntyy, lähitulevaisuudessa kannattaa harkita myös eri vaihtoehtoja sähkön hankintamalleissa, Vantaan Energian myyntipäällikkö Henrioud vinkkaa.

Invalidisäätiö Orton tulee olemaan yksi ensimmäisistä, joka kokeilee Vantaan Energian uutta raportointityökalua sähköenergian seurantaan. – Tavoitteemme on, että kaikki energiaseuranta saadaan yksien salasanojen taakse, tämä on tärkeää jo lainsäädännön kannalta. Asiakkaidemme pitää saada energiankulutustiedot vaikka sunnuntai-iltana, jos he niin haluavat, myyntipäällikkö Henrioud selittää.

Kokonaisvaltainen palvelu helpottaa yhteistyötä

Invalidisäätiö Ortonin hallintopäällikkö Kannisto kiittelee helppoutta ja luottamusta, joka on läsnä yhteistyössä. – Täytyy sanoa, että Vantaan Energian palvelualttius on ollut todella hyvää. Vantaan Energia ei kohtele asiakkaitaan “sähkö tulee piuhaa pitkin” -mentaliteetillä, vaan tarjoaa enemmän. Yhteistyön vaakakupissa painaa myös se, että Vantaan Energia on kotimainen toimija.

Yksi asia on selvää tulevaisuudesta. Invalidisäätiö Orton haluaa säilyttää auttamisen hengen. Vantaan Energian myyntipäällikkö Henrioud tunnistaa Invalidisäätiön arvot. – Invalidisäätiö Orton poikkeaa valtavirrasta. Yhtiöllä on selkeä yhteiskunnallinen merkitys ja se ui vastavirtaan yhteiskunnassamme, jossa arvot tuntuvat vain kovenevan.