Siirry sisältöön

”Asiakas voi vaikuttaa monin tavoin”

Tuija Rouhiainen

Vantaan Energian asiakas pystyy pienentämään hiilijalanjälkeään arjen teoilla ja valinnoilla. Mukavuudesta ei tarvitse tinkiä, ja säästö näkyy sähkölaskussa.

Meistä jokainen voi hillitä ilmastonmuutosta kiinnittämällä huomiota omaan energiankulutukseensa. Monessa kodissa huoneiden lämpötilaa voi pudottaa ilman että tulee vilu puseroon.

”Vaikka kylpyhuoneen lattialämmitystä laskisi yhdellä asteella, lattia tuntuu jalan alla yhtä mukavan lämpimältä kuin ennenkin”, myynti- ja asiakkuuspäällikkö Tuija Rouhiainen sanoo.

Mieltäkin lämmittää siinä vaiheessa, kun sähkölasku saapuu; lämmityksen hienosäädöllä vuotuisesta sähkönkulutuksesta on leikattavissa viisikin prosenttia yhden asteen lämpötilan pudotuksella.

Omakotitalossa käyttöveden lämmittäminen muodostaa tyypillisesti ison osan asumiskustannuksista. Jos on valmis hillitsemään suihkuttelua lämpimällä vedellä, voi melkein kuulla, kuinka säästyvät eurot kilisevät tilille. Motiva on laskenut, että 15 minuutin päivittäisestä suihkukäynnistä kertyy vuodessa noin 450 euron lasku. Mikäli vesi juoksee vain viisi minuuttia, vuosikustannus putoaa 150 euroon.

Ajankohtaisia energiansäästövinkkejä löytyy Vantaan Energian uutiskirjeistä ja Energiavirtaa-asiakaslehdestä.

Vaikutusta on silläkin, mitä suuhunsa pistää ja päällensä pukee. Heikompilaatuiset ja tarpeettomat tavarat kannattaa jättää kaupan hyllylle. ”Suosittelen ostamaan mieluummin yhden laadukkaan vaatteen kuin kolme vähemmän laadukasta. Pitkässä juoksussa rahaa säästyy ja jätettäkin syntyy vähemmän.”

Lajittelemalla ja kierrättämällä jätteensä kotitalous voi pienentää negatiivista hiilijalanjälkeä merkittävästi ja vastaavasti kasvattaa positiivista hiilikädenjälkeä. Liikenteessä yltää nollapäästöihin kulkemalla jalan tai pyörällä, ja polttomoottoriauton voi vaihtaa ladattavaan hybridiin tai täyssähköautoon.

Rouhiainen on havainnut kuluttajalähtöisen jakamistalouden esiinmarssin esim. Kivistön uudella asuinalueella. Ihmiset luovat yhteiskäyttöä oma-aloitteisesti ja omin avuin ”Joku saattaa tarjota Facebookissa autonsa käyttömahdollisuutta myös muille pientä korvausta vastaan. Se on minusta upeaa. Eihän meillä kaikilla tarvitse olla omaa autoa kaupungissa.”

Aurinkovoimaa katolle tai sähkösopimukseen

Kasvihuonekaasupäästöt vähenevät, kun ostaa uusiutuvaa energiaa – tai tuottaa sitä itse. Vantaan Energia ryhtyi vuonna 2018 tarjoamaan asiakkailleen aurinkovoimasuunnittelua ja -asennuksia avaimet käteen -periaatteella. Aurinkopaneelipaketteja tarjotaan kahden paneelin välein mikä mahdollistaa aurinkosähköjärjestelmän räätälöinnin asiakkaan tarpeisiin. 

”Kiinnostusta aurinkovoimaan on ollut valtavasti. Itse tuotetulla aurinkosähköllä voi lämmittää käyttövettä tai pyörittää astianpesukonetta koko kesän ajan.” Maaliskuusta 2019 alkaen aurinkoenergian on voinut liittää kaikkiin Vantaan Energian kanssa solmittuihin sähkösopimuksiin muutaman euron kuukausittaista lisämaksua vastaan.

”Silloin asiakkaan ostama sähkö muuttuu sataprosenttisesti aurinkovoimalla tuotetuksi. Hankimme aurinkoenergiaa asiakkaan kulutusta vastaavan määrän.” Kuukausimaksulla tuetaan aurinkoenergian tuotannon lisäämistä ja tutkimusta Suomessa.

Vantaan Energiasta tuli viime vuonna S-ryhmän valtakunnallinen bonusyhteistyökumppani sähkönmyynnissä. ”Bonussähkö on otettu todella positiivisesti vastaan. Se on helposti ymmärrettävä tuote, ja sopimuksia on syntynyt ympäri Suomen.”

Varsinaiseksi kiertotalous- ja ilmastonmuutos-aikakauden hittituotteeksi on noussut Roskasähkö, jota tuotetaan polttamalla sekajätettä Vantaan Energian jätevoimalaitoksessa. Roskasähkölle on myönnetty virallinen alkuperätakuu, jonka nojalla sitä voidaan markkinoida uusiutuvana energiana. Roskasähköllä on myös Avainlippu-merkki.

”Asiakkaamme kokevat, että teemme yhdessä hyvän työn, kun sekajäte ei mene kaatopaikalle vaan käytetään hyödyksi energiantuotannossa. He haluavat olla osa tätä prosessia ja myös ostaa Roskasähköä”, Rouhiainen iloitsee.