Vantaan Energia etsii Vantaan fiksuinta taloyhtiötä

Taloyhtiöissä kulutetaan 10 % kaikesta Suomessa käytettävästä energiasta. Energialla on iso vaikutus asumiskuluihin, eikä ole yhdentekevää, millä tolalla taloyhtiön energia-asiat ovat. Vantaan Energia etsii kilpailulla Vantaan fiksuinta taloyhtiötä, jossa energiaratkaisut ovat säästäneet sekä ympäristöä että euroja.

Tavoitteena on palkita yhtiö, jossa on tehty suunnitelmallista ja pitkäjänteistä työtä kaukolämpöjärjestelmän ylläpidon ja kustannustehokkuuden eteen. Toisaalta halutaan kuulla hyviä käytäntöjä, joilla on onnistuttu pienentämään asukkaiden ja taloyhtiön energiankulutusta.

Toiveena on löytää aktiivisia taloyhtiöitä, joissa asukkaat ovat keksineet konkreettisia keinoja niin lämmön-, veden- kuin sähkönkulutuksessa pihistämiseen.

– Usein pienikin oivallus voi olla merkittävä niin ympäristön kuin energialaskun kannalta. Toimivia ideoita halutaan kilpailun myötä jakaa myös muille taloyhtiölle, sillä tottahan toki hyvä kannattaa laittaa kiertoon, miettii Vantaan Energian lämpöpalvelupäällikkö Lassi Kortelainen.

Fiksuin taloyhtiö saa kuukauden kaukolämmöt

Kilpailun voittava fiksuin taloyhtiö saa palkinnoksi kuukauden ilmaiset kaukolämmöt. Joulukuulle ajoittuva ilmainen lämmitysjakso näkyy mukavasti myös taloyhtiön taloudessa, sillä keskimäärin vantaalaisissa taloyhtiöissä talvikuukauden lämmityskulu on kolmen tuhannen euron luokkaa. 

– Aika tyypillisesti taloyhtiön hoitokuluista 30-40 prosentin siivu kuluu energiaan ja veteen. Siksi energia-asioita kannattaa johtaa suunnitellusti ja arjen energiankäyttöä järkevöittää eri tavoin. Uskomme, että monessa taloyhtiössä asia on otettu vakavasti, mutta toivottavasti kisa ja palkinto kannustavat taloyhtiöitä petraamaan vielä entisestään, Kortelainen pohtii.

Kaukolämpötaloyhtiöillä energia-asiat ovat sikäli onnekkaassa asennossa, että hiljattain valmistuneen ONE1:n selvityksen* mukaan kokonaiskustannuksia verrattaessa kaukolämpö on esimerkiksi maalämpöä edullisempi vaihtoehto niin vantaalaisille kerrostaloasujille kuin rivitaloasujille. Vantaalaisen kaukolämmön huokeaan hintaan vaikuttaa Vantaan Energian jätevoimala, jossa polttoaineena on edullinen, pääkaupunkiseudun asukkailta kerättävä sekajäte.

– Jätevoimalamme ansiosta voimme pitää kaukolämmön hinnan maltillisena nyt ja tulevaisuudessa. Olemme pystyneet alentamaan kaukolämmön hintaa jo kuusi kertaa reilun kahden vuoden aikana. Kokonaisvaikutus kaukolämmön hintaa on ollut huikeat kymmenen prosentin luokkaa, Kortelainen taustoittaa.

Parhaan taloyhtiön valitsevat Vantaan Energian asiantuntijoista ja sen kumppaneista koostuva raati. Kaukolämpöä hyödyntävät taloyhtiöt voivat osallistua kisaan osoitteessa: www.vantaanenergia.fi/fiksuintaloyhtio. Kilpailu on käynnissä 1.4. –31.5., ja voittaja julkistetaan kesäkuussa.

Lisätietoa:

Lämpöpalvelupäällikkö Lassi Kortelainen, puh. 050 380 6548, lassi.kortelainen@vantaanenergia.fi

* Lisätietoa tutkimuksesta: https://www.vantaanenergia.fi/lampo/kaukolammon-hintavertailu/